Region

Ubicu sa Cetinja upucao građanin: Usmrtio dvoje dece i muškarca koji je pokušavao da ih spase

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2022

-

21:46

Ubicu sa Cetinja upucao građanin: Usmrtio dvoje dece i muškarca koji je pokušavao da ih spase
Tanjug/AP/Risto Bozović, Facebook/Socijaldemokrate Cetinje - Copyright Tanjug/AP/Risto Bozović, Facebook/Socijaldemokrate Cetinje

veličina teksta

Aa Aa

U pucnjavi na Cetinju danas je stradalo 11 osoba, a među njima je i ubica Vuk Borilović (34). Borilović je počeo masovnu pucnjavu kod Vladinog doma na Cetinju, a tokom incidenta je sprečavao Hitnu pomoć da priđe povređenima, a policija je pokušavala da ga savlada.

Kasnije je, kako je saopštila dežurna tužiteljka Andrijana Nastić Borilovića upucao građanin.

Vuk Borilović je rođen 21. novembra 1988. godine na Cetinju, gde je završio osnovnu školu. Srednju brodomašinsku školu pohađao je u Beogradu. Bio je oženjen i otac troje dece.

On je prema nezvaničnim saznanjima ovog portala pre par dana svoju suprugu i decu odveo u Herceg Novi.

Facebook/Vuk Borilović

 

Prema saznanjima crnogorskih medija, Borilović je pucao na ljude u blizini svog mesta stanovanja.

On je prvo ubio jednu ženu, nakon čega je nazvao njenog muža da mu saopšti da mu je ubio ženu, prenose mediji. Jedan od komšija je pokušao da izbavi decu koja su se prema nezvaničnim saznanjima sakrila iz vrata, međutim Borilović je ubio i njih i M.M koji je pokušao da ih spasi. Borilović je jurio M.M. po dvorištu pre nego ga je ubio.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin obratio se nakon ovog događaja i izneo dosadašnja saznanja policije, te da nije poznato šta su motivi za ovaj tragičan čin.

"Prema za sada poznatim okolnostima, danas oko 15.30 časova tridesetčetvorogodišnji muškarac V.B. sa Cetinja, pucao je na porodicu, čiji su članovi boravili u prostorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina. On je, tom prilikom, upotrebom vatrenog oružja – lovačke puške - lišio života dvoje dece, jedno starosti osam, a drugo jedanaest godina i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla povredama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja kojom prilikom je lišio života još sedam osoba, a ranio šest", dodao je on, prenele su Vijesti.

Po pozivu građana, na lice mesta su upućeni policijski službenici kojom prilikom je u razmjeni vatre teško ranjen jedan policijski službenik.

"Za sada nije jasno što je potaklo V.B. na ovako gnusan čin, kojom prilikom je i sam lišen života", ističe Brđanin.

Naglasio je da se okolnosti celokupnog događaja, uključujući i lišenje života V.B. i dalje utvrđuju.

"To su traume koje ostaju"

Dežurna tužiteljka Andrijana Nastić rekla je da je sproveden uviđaj i da je na licu mesta zatečeno devet smrtno stradalih, a dvoje je preminulo u bolnici. Među preminulima je i ubica, a tela su poslata na obdukciju. Ona je navela da prema prvim saznanjima, napadača je ubio neko od građana, ali to je i dalje nepotvrđeno.

Svedok događaja rekao je RTCG da je igrom slučaja bio tu, da mu je teško da govori o tragediji. "To su traume koje ostaju, još uvek je nestvarno. Mogu misliti kakav je bol članova porodice", kazao je on.

Drugi svedok kazao je za RTCG da je u napadu ubijen sin njegovog brata, te da nije mogao da veruje da se to može desiti na Cetinju. "Ne znam čemu ovo vodi, čemu je ovo slutilo. Vidite građane, ne mogu da veruju. To je velika muka što se desilo", rekao je on.

Zbog ove tragedije Vlada Crne Gore će proglasiti trodnevnu žalost.

"Dan koji je Crnu Goru zavio u crno"

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da je danas dan koji je Crnu Goru zavio u crno. "Ovo su trenuci kada reči ne pomažu, nema se šta reći. Saosećam sa familijama stradalih i ranjenih, sa svojim sugrađanima. Ovo je tragedija kakvu ne pamti Crna Gora, dan koji je Crnu Goru zavio u crno. Nadam se porodice ubijenih i ranjenih smoći snage da se izbore u ovim teškim trenucima", kazao je Adžić.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović naveo je da je u pitanju nezapamćena tragedija koja pogađa celu crnu Goru. Đukanović je kazao da i da je duboko potrešen i izrazio najiskrenije saučešće porodicama. "Svi kao društvo moramo biti solidarni s njima u ovim teškim trenucima", naveo je on.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović posetio je povređene u bolnici nakon pucnjave na Cetinju i rekao da će Vlada Crne Gore proglasiti trodnevnu žalost zbog velike tragedije.

"Svi smo šokirani, molimo građane Crne Gore da mislima budemo uz porodice poginulih, da žrtve koje su ranjene od kojih su neke na svu sreću van životne opasnosti, da se sve završi kako treba", rekao je on ispred cetinjske opšte bolnice Danilo I, gde je sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem i ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem posetio dvoje povređenih.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel uputio je saučešće porodicama poginulih i narodu Crne Gore zbog tragedije. "Naše misli su sa vama", napisao je on.

Saučešća su stigla i iz Srbije od predsednika Aleksandra Vučića, kao i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića koji je naveo da je cela Srbija uz Crnu Goru i uz njene građane.

"Duboko su nas potresle tragične vesti o zločinu koji se dogodio na Cetinju, u kome su izgubl?eni životi nevinih žrtava. U ime Ministarstva spol?nih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća. U ovim teškim trenucima, cela Srbija je uz Crnu Goru i uz njene građane.Molimo Vas da porodicama nastradalih prenesete izraze našeg iskrenog saosećanja, a povređenima želje za brz oporavak", navodi se u poruci Selakovića upućenoj crnogorskom kolegi Ranku Krivokapiću.

Srpski patrijarh Porfirije uputio je porodicama nastradalih, premijeru i Vladi, ali i svim stanovnicima Cetinja i građanima Crne Gore saučešće.

"Danas se molimo da Vaskrsli Gospod Hristos upokoji u Svome Carstvu duše svih nevino postradalih na Cetinju. Molimo se i za porodice i rodbinu postradalih, da im Gospod pošalje utehu i snagu da ove teške dane stradanja iznesu sa verom i nadom u sveopšte vaskrsenje, koje je Hristos svojim Vaskrsenjem podario svakom čoveku. Neka Gospod, molitvama Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, daruje snagu i brz oporavak i svima koji su danas na Cetinju zadobili teške rane i ozlede", navodi se u saopštenju Patrijarha Porfirija.

Komentari (0)

Evropa