Region

Knežević: DF podnosi inicijative za smenu predsednice Skupštine i nepoverenje vladi, očekujemo podršku Demokrata

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

15:58

Knežević: DF podnosi inicijative za smenu predsednice Skupštine i nepoverenje vladi, očekujemo podršku Demokrata
Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore - Copyright Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević najavio je na današnjoj sednici parlamenta da će sutra podneti inicijativu za smenu predsednice Skupštine Danijele Ðurović i inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi Dritana Abazovića.

Dodao je da u tome očekuje podršku Demokrata. Poručuje da misli da neće opstati Abazovićeva vlada 19. avgusta.

"Opstala ili ne opstala, mislim da neće, jer je više nego izvesno da je čeka politička pogibija, niko sa DF-om ne može pregovarati o modelima izlaska iz krize ukoliko ne bude ukalkulisao zadovoljenje interesa građana Zete. Ova borba je tek počela i nećemo izgubiti u njoj", rekao je Knežević, preneli su podgorički mediji.

Poslanici u crnogorskom parlamentu danas raspravljaju o izmenama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine. Poslanici bi, između ostalog trebalo da se izjasne i o Sudskom savetu i izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Boris Bogdanović, ispred Demokrtata, rekao je da je aktuelna većina odlučila da prekroji Podgoricu, da bi prekrojili izbornu volju građana.

"Vi ste sami sebe saterali u ćošak. Ništa vam drugo nije preostalo nego da varate... Niko ovde nije protiv samostalne opštine Zete, ali svaki zdravorazumski poslanik je protiv otimanja osnovnih prava Zećana – da biraju i da budu birani u Glavnom gradu. Gazite izbornu volju građana Podgorice i čitave Crne Gore... Baš ste se sad setili da oslobodite građane Zete, a sve što želite je da ih oslobodite njihovih izbornih prava samo zato jer je Zeta opozociona optšina", rekao je on.

Prethodno je Danijel Živković (DPS) rekao, u ime predlagača, da veruje bez obzira na političke razlike, da će se svi danas okupiti oko ideje osamostaljivanja Zete.

"Razumeo sam da će biti podnijeti amandmani oko teritorije opštine i izjašnjenja građana i građanki da li žele samostalnu opštinu. Ne vidim nikakav razlog, ako Zeta dobije danas samostalnost, građani odlučuju o svojoj sudbini na narednim lokalnim izborima. Mislim da je to korektno i ispravno. To što neki razmišljaju o političkom inženjeringu i kombinatorici, a sigurni su u svoju pobedu, onda nema problema da okušaju svoju snagu i u novoj opštini", kazao je Živković.

Inače, Skupština je danas usvojila predloženi dnevni red, većinom glasova. Za dnevni red glasala su 43 poslanika, protiv je bilo 31, a pet uzdržanih. Sednica Skupštine Crne Gore počela je minutom ćutanja žrtvama tragedije na Cetinju. 

Komentari (0)

Evropa