Region

Izetbegović pozvao susede da reše pitanje granice sa BiH

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2022

-

23:52

Izetbegović pozvao susede da reše pitanje granice sa BiH
Bakir Izetbegović - Copyright Tanjug/FENA/ Mario Obrdalj

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakir Izetbegović danas je u Visokom pozvao, kako je rekao, susede da reše pitanje granice sa BiH i dodao da se usuđuje da kaže da do nametanja izmena Izbornog zakona i Ustava FBiH neće doći.

"Ovih dana visoki predstavnik radi ponovo konsultacije i ljudi se plaše nametanja, nečeg što će nas vratiti unazad. Evo ja se usuđujem reći da do toga neće doći. Mi ćemo se potruditi da objasnimo visokom predstavniku, da mu pomognemo da ne napravi grešku", kazao je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Govoreći o konceptu "legitimnog predstavljanja", Izetbegović je kazao da su legitimni svi oni koji su izabrani ili imenovani u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Šta su ustvari legitimni predstavnici i ko to određuje? Za mene je legitiman svako onaj ko je branio BiH i ko se nije ogrešio o druge narode. Nelegitiman bi trebalo da bude onaj ko je pravio koncentracione logore, pravio zločine, imenovao ulice po nacistima. Takvima bi trebalo zabraniti kandidovanje", smatra Izetbegović.

On je kazao da je sve što treba da bi Bosna i Hercegovina bila mirna jeste više poštovanja i korektnosti susednih država, ali i domaćih političkih aktera.

"Vreme je da susedi reše sa nama otvorena pitanja, pre svega pitanje granica. Ulazud im je čekanje. Te granice postoje 1.000 godina i nastaviće da postoje", rekao je Izetbegović.

Dodao je da su Bošnjaci ispravili kičmu pred najvećim teretom i da će ona biti uspravna te da će svi narodi nastaviti da žive u BiH biti ravnopravni, bez bilo čije dominacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa