Region

Hrvatski ministar: Pronalaženje nestalih je uslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

12:30

Hrvatski ministar: Pronalaženje nestalih je uslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji
Hrvatski ministar: Pronalaženje nestalih je uslov za pristupanje Srbije Evropskoj uniji - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar branitelja Tomo Medved optužio je Beograd za nesaradnju po pitanju nestalih, što je, kako je naveo, uslov Zagreba i Brisela za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Medved je u Vukovaru na centralnom obeležavanju Dana sećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Medunarodnog dana nestalih, kako prenosi Hina, ponovo pozvao zvanični Beograd da se, kako kaže, "suoči sa činjenicom da su izvršili agresiju na Hrvatsku i počinili strašne zločine, pa neka danas otvore arhive i daju informacije gde su posmrtni ostaci nestalih osoba".

Rekao je i da će Vlada Hrvatske nastaviti da traga "sve dok ne pronađe i poslednju osobu nestalu u Domovinskom ratu".

Na pitanje novinara da li je hrvatska vlada spremna da blokira Srbiju u pretpristupnim pregovorima s EU ako ta saradnja i dalje bude izostajala, Medved je rekao da je Hrvatska, u trenutku otvaranja predpristupnih poglavlja 23 i 24 kao preduslov za ulazak Srbije u EU, jasno stavila svoje uslove koji i danas važe.

"To su saradnja u procesu traženja nestalih osoba, obeštećenje logoraša srpskih koncentracionih logora i povlačenje iz procedure Zakona o takozvanoj regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji", rekao je Medved, i dodao da su to i zahtevi Evropske unije.

Hrvatska, dodao je, traga za 1.832 nestale osobe iz Domovinskog rata, a u proteklih šest i po godina identifikacijom je rešena sudbina 221 osobe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa