Region

Uoči vanredne sednice skupštine, sastanak "stare" većine, Abazović: Ako dođe do smene Đurović, ništa od dogovora

Komentari

Autor: Tanjug, RTCG

01/09/2022

-

17:06

Uoči vanredne sednice skupštine, sastanak "stare" većine, Abazović: Ako dođe do smene Đurović, ništa od dogovora
Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore - Copyright Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Uoči sutrašnje vanredne sednice Skupštine Crne Gore trebalo bi da bude održan sastanak predstavnika stranka koje su činile "staru" parlamentarnu većinu formiranu posle izbora 30. avgusta 2020, radi dogovora o formiranju nove vlade.

Inicijativu za sastanak uputio je u sredu jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić ističući da je taj savez "spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru", uz poštovanje svih preuzetih međunarodnih obaveza.

DF je neuspešno pokušao da obnovi odnose među pobednicima izbora iz 2020. i u noći između 19. i 20. avgusta, uoči izglasavanja nepoverenja vladi Dritana Abazovića. Sednica Skupštine zakazana je za 12 sati, a sastanak predstavnika stranaka "stare" većine za 11 sati.

Abazović: Vladu da prave oni koji su je srušili

Sutrašnjem sastanku parlamentarne većine od avgusta 2020. prisustvovaće neko od predstavnika GP URA, saopštio je lider te partije i predsednik Vlade Dritan Abazović, ali i dodao da bi bilo logično da oni koji su srušili Vladu naprave novu. Zbog službene posete Beogradu, na sastanak neće doći Abazović, veće neko drugi iz njegove partije.

Bilo bi logično da oni koji su srušili Vladu je i naprave, poručio je Abazović i dodao kako ne prihvata tezu da je Vlada srušena bez plana. Kaže i da URA, uprkos svemu zalaže za dijalog.

"Ali želim da naglasim da što se GP URA tiče koliko je važno da sednemo zajedno i da vidimo da li će vlada i u kojem mandatu da nastavi, ili će biti neka nova vlada, isto toliko je važno da se dogovorimo oko datuma vanrednih parlamentarnih izbora, kao i oko Ustavnog suda i Sudskog saveta. Da stvorimo uslove za te izbore", naveo je Abazović novinarima u Beogradu.  

On je kazao da je stav GP URA jasan.

"Nama je logično i prirodno da oni koji su srušili Vladu da i naprave novu. DPS sa onima partijama sa kojim je izabrao da ruši Vladu treba da napravi novu vladu. Nema ništa loše u tome", kazao je Abazović i poručio da će vlada u tehničkom mandatu obavljati sve svoje obaveze.

Na pitanju postoji li mogućnost da se Demokrate, DF i URA dogovore, on je kazao da postoji i da ne bi ništa isključivao.

"Naprotiv, mi moramo odgovorno da se ponašamo. Ali ne možemo odgovorno da se ponašamo kada ih pozovemo na razgovore o rekonstruciji nekoliko sati pre glasanja o nepoverenju vladi jedna stranka ne želi da učestvuje. Nakon toga u seriji napada druge stranke sa kojima treba da čini većinu i sada treba da resetujemo odnose. Kako da resetujemo odnose ako se sutra smeni predsednica Skupštine", pitao je Abazović i dodao da se gubi vreme, ali i da nema ništa protiv da se mandat vrati građanima.

Šta ako ne bude dogovora?

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović uoči sutrašnje sastanka uveren je u mogućnost dogovora, jer bi time, kaže, DPS Mila Ðukanovića bio sprečen da igra važnu ulogu u političkom životu Crne Gore. Ukoliko pak do dogovora ne dođe, Radunović tvrdi da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedina preostala mogućnost za razrešenje aktuelne političke krize.

Dolazak na sastanak potvrdili su lideri svih stranaka, osim Demokratske Crne Gore, a Radunović kaže da očekuje i njihov dolazak.

Međutim, dolazak Demokrata na sutrašnji sastanak je krajnje neizvestan s obzirom na polemiku nastalu nakon sinoćnje izjave potpredsednika tehničke vlade i lidera SNP Vladimira Jokovića da u vlast ne treba birati one koji nemaju dece, odnosno, kako je rekao, ni kučeta ni mačeta. I ne samo zbog toga, već i neslaganja sa SNP-om o inicijativi za smenu predsednice Skupštine Danijele Ðurović

Jokovićeva izjava izazvala je oštre osude većine stranaka, posebno poslanica iz Demokratske Crne Gore, ali i DPS-a SDP-a, SD-a i mnogih nevladinih organizacija.

Joković se u međuvremenu izvinio i poručio da mu nije bila namera da bilo koga uvredi. Inicijativu za smenu Ðurović iz SNP, potpisao je 31 poslanik među kojima su i oni iz Demokrata i DF-a.

Za formiranje nove vlasti zasad u Skupštini ne postoji potrebna većina. Demokrate i DF tvrde da neće sa DPS-om, dok GP URA i SNP neće sa Demokratama. Deo podgoričkih medija najavljuje da određene zapadne adrese, zajedno sa DPS -om, pokušavaju da nametnu lidera SD Envera Ibrahimovića kao mandatara buduće vlade, iako je njegova stranka bila gubitnik izbora 2020. Ibrahimovićeva vlada bi, kažu, bila formirana po principu Abazovićeve, uz podršku DPS-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa