Region

Stranka za BiH napisala apelaciju Evropskom sudu pravde: Žale se na EU, Hrvatsku i Šmita

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

23:25

Stranka za BiH napisala apelaciju Evropskom sudu pravde: Žale se na EU, Hrvatsku i Šmita
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Stranka za BiH uputila je u ime građana Bosne i Hercegovine apelaciju Evropskom sudu pravde protiv EU, Hrvatske i visokog predstavnika Kristijana Šmita, potvrdili su predsednik ove stranke Semir Efendić i Zlatko Hadžidedić, autor teksta apelacije.

Kao razlog za pokretanje apelacije iz Stranke za BiH su naveli to što aktuelni visoki predstavnik, "delujući kao agent Republike Hrvatske", kako je kazao Hadžidedić na pres konferenciji.

Šmit, dodao je, najavljuje promenu ustavnog poretka izmenama Izbornog zakona BiH, stavljajući se u tome na stranu Hrvatske koja krši Dejtonski sporazum iako je jedna od zemalja potpisnica.

"Visoki predstavnik stavlja u ovom slučaju Hrvatsku u superioran, a Bosnu i Hercegovinu u inferioran položaj, kršeći tako principe balansa na kojem je zasnovan mirovni ugovor", naveo je Hadžidedić.

Razlog za pokretanje tužbe i protiv Evropske unije je što ona "odgovara za delovanje Hrvatske kao države članice, a i samog visokog predstavnika".

Stranka za BiH je pozvala sve građane Bosne i Hercegovine na veliko legalno protestno okupljanje i izražavanje bunta dozvoljenim sredstvima.

"Jer u slučaju rušenja Dejtonskog ugovora, automatski bi došlo do stupanja na snagu Ustava Republike BiH i usledilo bi krajnje neizvesno razdoblje za državu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Hadžidedić, preneo je sarajevski portal Klix.

Tvrdi da bi neizvesnost bila posebno usložnjena ako se uzmu u obzir, kako kaže, "pretenzije Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, unutrašnje pretnje disolucijom entiteta Republika Srpska i pripajanjem Srbiji, kao i ambicije Hrvatske demokratske zajednice o ponovnom ustroju tvorevine Herceg-Bosna".

"Krajnje je vreme da delujemo", rekao je Hadžidedić i pozvao na, kako je kazao, veliki građanski otpor.

Stranka za BiH se odlučila na tužbu Evropskom sudu pravde jer domaći sudovi nemaju jurisdikciju nad delovanjem visokog predstavnika, Hrvatske niti Evropske unije, obrazložio je Hadžidedić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa