Region

Hrvatski narodni sabor u BiH pozvao međunarodnu zajednicu da pojača praćenje situacije zbog Izbornog zakona

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

15:57

Hrvatski narodni sabor u BiH pozvao međunarodnu zajednicu da pojača praćenje situacije zbog Izbornog zakona
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski narodni sabor (HNS) u BiH pozvao je danas međunarodnu zajednicu da pojača praćenje političke situacije u BiH, radi, kako ističu, uklanjanja svih oblika diskriminacije konstitutivnih naroda i svih ostalih građana u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

Odluka Ustavnog suda, podsećaju, ukazuje na nužnost legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim nivoima u Bosni i Hercegovinu kao i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Povodom protesta ispred OHR najavljenog za večerasa, iz HNS kažu da je ovaj, kao i oni održani u julu mesecu, koordinirani pokušaj političkih predstavnika Bošnjaka za uspostavljanje antidejtonskog unitarnog pokretka na štetu Hvata i svih drugih naroda koji se protive dominaciji brojnijeg bošnjačkog naroda.

Protest ispred OHR protiv najavljenog nametanja izmena Izbornog zakona, je najavljen za 17.30, a iz HNS poručuju da ključni bošnjački politički lideri već decenijama unazad šire viziju antidejtonske unitarne BiH.

"Sistemsko narušavanje stabilnosti Bosne i Hercegovine i njenog osnovnog koncepta - države tri jednakopravna konstitutivna naroda zajedno sa svim ostalim građanima - za cilj ima isključivanje nebošnjačkih naroda iz glavnih političkih i ekonomskih procesa", ukazuju iz HNS.

Oni kažu da podrška koju je vodećim bošnjačkim krugovima u BiH dao juče predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegove poruke, kako kažu, uperene protiv zapadnih demokratija i sistema vrednosti ohrabruju politike bošnjačkih radikala, ubrzavaju antidejtonske procese i produbljuju nepoverenje među konstitutivnim narodima.

“Našoj domovini su potrebni partneri koji će poslati poruke za izgradnju poverenja i međusobnog razumevanja kako bi se očuvalo društvo i zajednička država Bosna i Hercegovina", saopšteno je iz HNS.

Podsećaju na, kako navode, zastrašujuće ćutanje predstavnika tzv. građanskih bošnjačkih stranaka i međunarodnih organizacija u Sarajevu na nezapamćeni govor mržnje, pozive na nasilje i sukobe te huškanje pojedinih predstavnika medija, upućene celom hrvatskom narodu.

"Primećujemo da se to ćutanje nastavlja i povodom nedemokratskih poruka stranih zvaničnika te da ne postoje reakcije tzv. građanskih bošnjačkih i međunarodnih predstavnika", navodi se u saopštenju HNS i dodaje:

"Tim povodom, HNS ocenjuje da dalje podleganje nedemokratskim političkim stavovima zemalje Organizacije islamske saradnje (OIC) predvođene Turskom, uličnim pritiscima i pretnjama nasiljem može do kraja narušiti verodostojnost institucije OHR-a”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa