Region

Đukanović očekuje formiranje stabilne vlade u Crnoj Gori, ali nakon izbora

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

16:49

Đukanović očekuje formiranje stabilne vlade u Crnoj Gori, ali nakon izbora
Milo Đukanović - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović izrazio je danas uverenje u skoro formiranje stabilne političke vlade nakon izbora, koja će, kako je kazao, biti u stanju da brzo uhvati kopču sa razvojnim prioritetima Crne Gore u ranijem periodu, što će otvoriti prostor i za nove investicione projekte.

Ðukanović je to kazao na sastanku sa ambasadorom Izraela u Crnoj Gori Jahelom Vilanom, te izrazio očekivanje da će naredni period doneti nastavak plodne saradnje između dve zemlje, o čemu svedoči i večerašnje zvanično predstavljanje izraelske kompanije BIG i njen ulazak na crnogorsko tržište.

"Ova značajna investicija najavljuje period plodne ekonomske saradnje dve države, oslonjene na kvalitetne političke odnose koje je u proteklom periodu karakterisao frekventan dijalog na najvišem političkom nivou", ocenio je Ðukanović.

Kako je saopšteno iz Ðukanovićevog kabineta, predsednik je istakao da dve države pored dobre saradnje u oblasti odbrane, bezbednosti i inteziviranog početka turističke razmene, na temeljima liderskih iskustava Izraela imaju dobru perspektivu i u oblasti tehnoloških startup-ova, zelene ekonomije, energetike, proizvodnje hrane.

"Uz to postoje značajne mogućnosti da se kroz unapređenje saradnje u turizmu izraelskim investitorima dodatno približe potencijali Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ðukanović je poručio da delovanje Jevrejske zajednice u Crnoj Gori predstavlja veoma važan most između dve zemlje doprinoseći multikulturalnom i multivjerskom bogatstvu Crne Gore.

Vilan je izrazio zadovoljstvo što je u Crnoj Gori povodom događaja koji organizuje izraelska kompanija BIG. "Visoko ceneći odnose između dve zemlje posebno je ukazao na benefite rastuće turističke razmene i kao prilike za širenje informacija o potencijalima Crne Gore kao investicione destinacije", rekao je.

Uz ocenu da će i investicija kompanije BIG biti važan pokretač tog procesa, saglasio se sa projekcijama unapređenja saradnje u oblastima proizvodnje hrane, obnovljivim izvorima energije i informacionim tehnologijama.

U kontekstu aktuelnih sajber napada u Crnoj Gori i podrške koju Izrael u tom domenu pruža naglasio je spremnost za daljom saradnjom, ali i zajedničkim preventivnim radom u tom domenu.

Vilan je, kažu, izrazio očekivanje u prevazilaženje političkih nestabilnosti u obe države kako bi se stvorili uslovi za realizaciju važnih investicija.

“Nadam se da ću u narednim mesecima, kada se uspostavi politička stabilnost biti u prilici da donesem i konkretne projekte", kazao je ambasador.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa