Region

Abazović: Odustali smo od mesta premijera, niko nije izneo negativan stav u odnosu na kandidaturu Lekića

Komentari

Autor: RTCG, Vijesti

14/09/2022

-

23:17

Abazović: Odustali smo od mesta premijera, niko nije izneo negativan stav u odnosu na kandidaturu Lekića
Dritan Abazović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Niko nije izneo negativan stav u odnosu na kandidaturu Miodraga Lekića. Pomenuti su i drugi kandidati, bilo je različitih interpretacija, kazao je večeras premijer Dritan Abazović nakon sastanka lidera parlamentarne većine, prenose crnogorski mediji.

"Dritanova fotelja nije prepreka. Mi pri sastavljanju imamo svoje zahteve, i jedini smo ih pošteno izneli. Odrekli smo se mesta premijera", kazao je Abazović, prenosi RTCG.

On je kazao da URA traži da pokriva sektor bezbednosti i "da sa SNP-om i manjinama imamo jedno ministarstvo više u Vladi Crne Gore u odnosu na ostale".

Dodao je da "Crna Gora mora da se miri", i da je prioritet borba proriv korupcije.

"Ali nemojte očekivati da stavimo glavu na panj. Naš je predlog da DF i Demokrate ako nisu zadovoljni, a nisu, ponude nešto nama i imaće vrlo brzo odgovor. Ako nam bude prihvatljivo, ići ćemo prema svojim organima. Napravili smo ustupke, činili su ih i drugi, oseća se fleksibilnost kod DF, Mandić je odlično vodio pregovore. I dalje se postavlja pitanje kako je neko mogao da obezglavi Vladu, a nije imao plan", rekao je Abazović.

Kako prenose Vijesti, očekuje se da sa sastanak nastavi sutra oko 10 sati ujutru.

Međutim, Abazović je večeras kazao da neće prisustvovati sjutrašnjem sastanku, ali da će njegove kolege hoće.

"Oni imaju pun mandat da se dogovaraju kao da sam ja tu, ja ću se prodrudižiti da budem fleksibilan i da radim stvari u korist Crne Gore".

Milačić: Abazović svojim zahtevima ucenjuje

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je kazao da Abazović sa svojim zahtevom da URA i SNP imaju devet ministara u Vladi ucenjuje.

"Ja pozivam da koliko sutra stavimo na papir potpise 41. poslanika i da Lekiću damo mandat, Ii već sutra ponesemo to Milu Đukanoviću, a onda će Lekić da radi ono što sada traže kolege iz URE, da se dogovaramo oko ministara i slično", kazao je Milačić.

Pozvao je da se prestane "sa maksimalizmom".

"Pozivam URU da ujutru u 10 sati napravimo dogovor. Sutra ćemo govoriti o imenima i ministarstvima. Najvažnije je da sutra ponesemo 41 potpis Đukanoviću. Sve ostalo je manje bitno. Svi smo osim Abazovića tražili 41 potpis. Imali bismo dogovor za pet minuta, ali opet je kočnica bila URA. Najbolja borba protiv kriminala je da napravimo dogovor", poručio je Milačić.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je večeras da su prethodni dani dokazali da je bila neistina da će DCG poći u koaliciju sa DPS-om.

"Mi u ove dve godine svedočimo brojnim ucenama, i to se i sada nastavilo", kazao je Bečić.

On je dodao da je ta partija napravila velike ustupke u cilju postizanja dogovora.

"Nakon što smo prihavtili da odustanemo od svog principa i prihvatimo Lekića za mandatara, i nako što je konstatovano da su svi prisutni prihvatili Lekoića, opet se desio korak unazad kolega iz URE, onih koji su prethodno rekli da nemaju ništa protiv Lekića. Nakon što smo mi prihvatili Lekića, URA je kazala da je njihova podrška uslovna i zavisi od broja mjesta u Vladi. Traži se apsolutna većina u Vladi, postavljaju se uslovi", kazao je Bečić. 

On je takođe poručio da nije dobro nastupati sa maksimalističkim zahtevima.

"Naša partija je za svaki dogovor, nismo za monopol", kazao je Bečić.

Inače, sastanak parlamentarne većine je nastavljen večeras nakon 45 minuta zakašnjenja. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je nakon sastanka da su imali visok stepen saglasnost za budućeg madatara. Istakao je da je Miodrag Lekić osoba o kojoj se razgovaralo kao budućem mandataru, te da nije registrovao nikog ko bi bio protiv toga.

Poručio je da večerašnji razgovori uspostavljaju princip "ništa se nismo dogovorili dok se sve ne dogovorimo".

"Ali imamo i dogovor za program Vlade, posebno za izbor Skupštine, i to sve teme koje želimo brzo da rešimo", istakao je Mandić.

Naveo je da su poslali jaku poruku i s potpisima 41 poslanika.

"Očekujem dobre vesti pošto je dobra vest ova koju smo sada saopštili", zaključio je Mandić.

Do sada četiri sastanka, ali bez dogovora

Parlamentarna većina već je održala četiri sastanka, ali dosad nije postigla dogovor o formiranju nove vlade i izboru skupštinskog rukovodstva. Podsećamo, uoči sastanka, predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da će ta partija prihvatiti bilo koju stranačku ili nestranačku kandidatkinju ili kandidata za mandatara, koji ne dolazi iz stranaka ili iz reda pojedinaca koje su imale saradnju sa DPS u smislu izbora 43. Vlade Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali lideri i funkcioneri partija "stare većine". To su: Andrija Mandić lider Nove, Milan Knežević predsednik DNP-a, Branko Radulović iz PzP-a, iz Demokrata Dragan Krapović i Danilo Šaranović i lider stranke Aleksa Bečić, Vladimir Joković predsednik SNP-a, iz GP URA Miloš Konatar, Zoran Mikić i premijer u tehničkom mandati i lider stranke Dritan Abazović, Miodrag Lekić lider Demos-a, Goran Danilović predsednik Ujedinjene Crne Gore, Marko Milačić lider Prave Crne Gore, Maksim Vučinić ispred Radničke partije i Srđan Pavićević lider CIVIS-a.

Komentari (0)

Evropa