Region

Lider crnogorskog SNP-a za Euronews Srbija: Ako se dogovorimo oko raspodele resora, mandatar nove vlade Miodrag Lekić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2022

-

19:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U skupštini Crne Gore održan je sastanak predstavnka stranaka koje su pobedile na parlamentarnim izborima 2020. godine. Konačni dogovor o sastavu nove Vlade Crne Gore još nije postignut. Dogovor je, kako prenosi crnogorska "Pobjeda", da sutra u 10 sati, pošto se partije konsultuju sa stranačkim organima, predstavnici konačno dođu sa stavom.

Vladimir Joković, predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se na sastancima videla želja svih da ti razgovori uspeju i da je najvažnije što je postignut konsenzus da mandatar nove vlade bude Miodrag Lekić.

"Dogovor svih nas je da se ništa nismo dogovorili, dok se sve ne dogovorimo", rekao je Joković.

Kako kaže, predstavnici partija i koalicija su kroz sastanke predstavljali svoje zahteve, odnosno za koje resore jesu i nisu zainteresovani.

"Ima određenih preklapanja, ima resora za koje niko nije zainteresovan, resora za koje je zainteresovana samo jedna politička grupacija", kaže Joković i nastavlja:

"Niko nije potpisao predlog jer ako se ne dogovorimo oko raspodele (resora), onda se postavlja pitanje šta će nam mandatar. On je neupitan kao budući mandatar ako postignemo dogovor oko nove vlade, po tom pitanje nema dileme"

Kao najveću prepreku za dolazak do dogovora navodi opterećenost prošlošću, rivalstvom i drugačijim viđenjima nekih političkih dešavanja u Crnoj Gori. Lider SNP-a dodaje da su oni na sastanku zahtevali one resore koje su i pre pokrivali, uslovljeni time da se Dritan Abazović odrekne mesta premijera i da ostaje upitno i mesto predsednice Skupštine koja dolazi iz SNP-a.

"Oni koji imaju odakle i više mandata, naravno da treba da spuste svoju lestvicu i da se nagradi ono što je ova vlada uradila - potpisali smo Temeljni ugovor i ispostavili rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije", ističe.

Joković kaže da u ovom trenutku malo kome odgovara da se ide na nove izbore, te da je optimističan kada je u pitanju sutrašnji dogovor.

"Izbori ne bi bili dobro rešenje jer zašto da idemo na izbore i dajemo eventualnu mogućnost, iako ne verujem da se DPS može vratiti na vlast... Ali, i ako odemo, opet se mi isti moramo dogovarati. Možda će neko imati neki mandat više, neko manje, ali opet će biti iste partije i ljudi za pregovaračkim stolom, još više opterećeni za postizanjem novog dogovora. Imam veliku želju da se sada dogovorimo", zaključio je Joković.

Komentari (0)

Evropa