Region

"U pitanju su sati, ne dani": Vreme za dogovor o crnogorskoj vladi curi, ako predlog izostane - na potezu Đukanović

Komentari

Autor: Fonet

18/09/2022

-

14:47

"U pitanju su sati, ne dani": Vreme za dogovor o crnogorskoj vladi curi, ako predlog izostane - na potezu Đukanović
"U pitanju su sati, ne dani": Vreme za dogovor o crnogorskoj vladi curi, ako predlog izostane - na potezu Đukanović - Copyright Facebook.com/printscreen/Demokratski front

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić objavio je danas autorski tekst u kojem poziva na hitno predlaganje mandatara za sastav nove Vlade, prenele su Vijesti.

"Vreme za dogovor nam ističe, nisu više u pitanju dani, nego sati", naveo je Mandić i dodao da je DF odlučio da prihvati ponudu koju su im, kako je naveo, predstavnici Građanskog pokreta URA i CIVIS saopštili kao njihov "minimum“ u procesu dogovaranja".

U tekstu se navodi da su tražili da broj članova Vlade bude uspostavljen na paritetnoj osnovi, odnosno da polovina članova bude birana iz njihovih redova, druga polovina od predstavnika svih drugih stranaka, a da budući premijer Miodrag Lekić ima, uslovno rečeno, "zlatni glas" pri donošenju odluka.

"Mi našu odgovornost izjednačavamo s vlastitom snagom i ne plašimo se ni najmanje činjenice što će od DF veći broj članova vlade imati ne samo koalicija 'Crno na belo', nego i koalicija 'Mir je naša nacija'. Naš cilj je da se DPS ne vrati na vlast, da poraženi ne bude pobednik, a pobednik poraženi zbog neke fotelje ili nadležnosti. Mi na to ne pristajemo i zato smo doneli ovakvu odluku", naveo je Mandić.

On je istakao da su svi poslanici DF, Demokrata, Radničke partije, Ujedinjene Crne Gore, Prave Crne Gore i Demosa spremni odmah da potpišu predlog da Lekić bude mandatar i da očekuju da potpisima podršku tom predlogu pruže i URA, CIVIS i Socijalistička narodna partija, kako bi u ponedeljak zatražili mandat za sastav nove Vlade.

Ako predloga na bude, na potezu Đukanović

Podsetimo, predstavnici partija i pokreta koji su osvojili većinu na izborima 2020. godine sastali su se nekoliko puta nakon izglasavanja nepoverenja vladi Dritana Abazovića, ali nisu postigli konkretan dogovor, odnosno skupili potpise za mandatara.

Rok za odluku o mandataru 44. vlade je 19. septembar, a ako se niko ne javi sa 41 potpisom poslanika koji bi bili garancija za sastavljanje kabineta, na potezu će biti predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ne postoji regulisano rešenje ove situacije, a stručnjaci koje je portal Pobjeda kontaktirao uputili su na članove 84 i 92 Ustava koji propisuju mogućnosti koje stoje pred Đukanovićem. Prema članu 84 Skupština može skratiti mandat na predlog predsednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

Sa druge strane, član 92 Ustava definiše da se Skupština raspušta, ako osoba kojoj je Đukanović dao mandat ne sastavi kabinet u roku od 90 dana.

Dakle, Đukanović bi ovu situaciju mogao da reši ili tako što bi poslao inicijativu za smenu skupštine pred poslanike ili tako što bi fiktivno nekome dao mandat, a kako on ne bi sastavio vladu u roku od 90 dana, po sili zakona bili bi raspisani vanredni izbori. Međutim, kako nema jasno regulisanih koraka, ostaje da se vidi za šta će se tačno Đukanović odlučiti, a to će biti jasno u ponedeljak, 19. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa