Region

Ðukanović se nije oglašavao oko mandatara nakon dogovora "stare većine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/09/2022

-

08:06

Ðukanović se nije oglašavao oko mandatara nakon dogovora "stare većine"
Ðukanović se nije oglašavao oko mandatara nakon dogovora "stare većine" - Copyright Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović sinoć se nije oglašavao oko mandata za sastav Vlade, nakon što je obavešten da poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić ima podršku skupštinske većine da formira novu izvršnu vlast.

Ðukanovića je o tome obavestio lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, u pismu koje mu je uputio neposredno nakon što je "stara većina" postigla saglasnost za Lekića i "paket akcija" u njegovoj vladi, što je bio zahtev GP URA od početka pregovora.

"Vijestima" je receno da se Ðukanović, koji je juče bio u Velikoj Britaniji na sahrani Kraljice Elizabete, neće žuriti. Prema Ustavu Crne Gore, predsednik predlaže mandatara 30 dana od konstituisanja Skupštine, u ovom slučaju od smene Vlade Dritana Abazovića, do koje je došlo 19. avgusta.

Koji su dalji koraci?

Podsetimo, Bilo je potrebno osam sastanaka, sa bezbroj pauza i ko zna koliko sati provedenih iza zatvorenih vrata da nekadašnji politički saborci dogovore novu vladu u Crnoj Gori. Skoro pred istek roka, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je da će predsednik Demosa Miodrag Lekić biti kandidat za mandatara.

Mandić je zvanično obavestio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da su političke stranke, pobednice izbora 2020. godine postigle dogovor da mandatar bude Miodrag Lekić.
Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je juče da očekuje da nova vlada bude formirana i da je po tom pitanju optimista.

"Što se podrške URA tiče, nismo mi to izmislili, od početka smo imali princip da ništa nije dogovoreno dok se ne dogovori. Volimo da imamo čista posla", rekao je tada Abazović, prenele su Vijesti.

Pred Crnom Gorom je nekoliko koraka. Najpre, predsednik države Milo Đukanović mora da prihvati Lekića kao mandatara. Potom, Lekić će morati i formalno da ode na sastanak sa Đukanovićem. Od trenutka proglašenja za mandatara sledi 90 dana koliko Lekić ima da sastavi novu vladu, odnosno, odredi ko će voditi koje resore i sa takvim predlogom traži zakazivanje sednice Skupštine. Potom, poslanici će morati da izglasaju novu vladu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa