Region

Poslednji pokušaj da se sastavi nova vlada u Crnoj Gori - sastala se "stara većina", Mandić tvrdi da pregovori idu dobro

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2022

-

07:59

Poslednji pokušaj da se sastavi nova vlada u Crnoj Gori - sastala se "stara većina", Mandić tvrdi da pregovori idu dobro
Ilustracija - Copyright Prinstscreen YouTube/RTCG - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Novi sastanak predstavnika "stare parlamentarne većine" o formiranju Vlade Crne Gore i sastavu novog skupštinskog rukovodstva počeo je danas u 11 časova u Skupštini. Sastanak koji je bio zakazan za 10 sati, zbog molbe predstavnika GP URA je pomeren za 11 sati. Napravljena je pauza, a pregovori su nastavljeni u 15 sati.

Na novi sastanak pozvao je predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić koji je bio inicijator i prethodnih susreta. On je u današnjoj pauzi novinarima rekao kratko da pregovori idu dobro.

Na sastanak su funkcioneri partija "stare većine": Andrija Mandić (Nova), Milan Knežević (DNP), Dragan Krapović (Demokrate), Danilo Šaranovic (Demokrate), Zdenka Popović (Demokrate),Vladimir Joković (SNP), Mileta Radovanić (GP URA), Zoran Mikić (GP URA), Miodrag Lekić (Demos), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Maksim Vučinić (Radnička partija) i Srđan Pavićević (CIVIS).

Podsetimo, stranke pobednice izbora 2020. godine dogovorile su mogućeg kandidata za madatara, lidera Demosa Miodraga Lekića, ali je konačni dogovor izostao zbog toga što nije dogovoreno kojom partiji će pripasti koje ministarstvo.

U ponoć ističe rok do kada bi predsednik Crne Gore Milo Ðukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade. On je u petak završio konsultacije o mandataru sa predstavnicima partija, i najverovatnije će tražiti skraćenje mandata Skupštini ako ga niko ne uveri da može da konstituiše vladu. To bi državu približilo vanrednim izborima.

Ako predloga na bude, na potezu Đukanović

Podsetimo, predstavnici partija i pokreta koji su osvojili većinu na izborima 2020. godine sastali su se nekoliko puta nakon izglasavanja nepoverenja vladi Dritana Abazovića, ali nisu postigli konkretan dogovor, odnosno skupili potpise za mandatara. 

Rok za odluku o mandataru 44. vlade je 19. septembar, a ako se niko ne javi sa 41 potpisom poslanika koji bi bili garancija za sastavljanje kabineta, na potezu će biti predsednik Crne Gore Milo Đukanović. 

Ne postoji regulisano rešenje ove situacije, a stručnjaci koje je portal Pobjeda kontaktirao uputili su na članove 84 i 92 Ustava koji propisuju mogućnosti koje stoje pred Đukanovićem. Prema članu 84 Skupština može skratiti mandat na predlog predsednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

Sa druge strane, član 92 Ustava definiše da se Skupština raspušta, ako osoba kojoj je Đukanović dao mandat ne sastavi kabinet u roku od 90 dana.

Dakle, Đukanović bi ovu situaciju mogao da reši ili tako što bi poslao inicijativu za smenu skupštine pred poslanike ili tako što bi fiktivno nekome dao mandat, a kako on ne bi sastavio vladu u roku od 90 dana, po sili zakona bili bi raspisani vanredni izbori. Međutim, kako nema jasno regulisanih koraka, ostaje da se vidi za šta će se tačno Đukanović odlučiti, a to će biti jasno u ponedeljak, 19. septembra. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa