Region

Protest mladih lekara u Hrvatskoj, traže reformu zdravstvenog sistema

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2022

-

15:40

Protest mladih lekara u Hrvatskoj, traže reformu zdravstvenog sistema
Protest lekara u Hrvatskoj - Copyright Tanjug/HINA/ZVONIMIR KUHTIC

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je danas održan protest lekara ispred Ministarstva zdravlja, koji je simbolično počeo u pet minuta do podne. Medicinari zahtevaju reforme zdravstvenog sistema, specijalizacija i koeficijenate, kao i mogućnost pregovaranja o svojim radničkim pravima, prenosi Hina.

Protest je organizovala Inicijativa mladih lekara, a njen predstavnik Marin Smilović poručio je da je celi sistem zastareo, edukacija specijalizanata neadekvatna, kao i da su prisiljeni na prekovremeni rad i "robovlasničke ugovore".

Na protest pod nazivom "Izlečimo zdravstvo zajedno" došli su lekari iz većine bolnica, predstavnici većine sindikata i udruženja lekara.

Tanjug/HINA/ZVONIMIR KUHTIC

 

Predsednik Hrvatske lekarske komore Krešimir Luetić rekao je da lekari opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neorganizovanosti i lošeg upravljanja sistemom, pa poručio da dijalog nema alternativu. Predstavnici sindikata ističu da taj skup nije protiv vlade već apel mladosti koja želi ostati da radi u Hrvatskoj.

Hrvatska lekarska komora (HLK) navodi da mladi lekari godišnje odrađuju skoro 500 prekovremenih sati i upozoravaju da 11 odsto specijalizanata planira u iduće tri godine otići iz Hrvatske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa