Zdravlje

Lekari upozoravaju: "Situacija je alarmantna, u riziku smo od epidemija bolesti za koje postoji redovna vakcinacija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/06/2022

-

10:17

Lekari upozoravaju: "Situacija je alarmantna, u riziku smo od epidemija bolesti za koje postoji redovna vakcinacija"
Tanjug/AP/Cecilia Fabiano/LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Cecilia Fabiano/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Procenat vakcinisanih u našoj zemlji je prilično nizak i iz dana u dan opada, što dovodi do toga da će masovnije početi da se javljaju bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene. Pitanje je trenutka kada će, a ne da li će krenuti epidemija malih boginja, zaušaka i rubela, jer je manje od 50 odsto dece vakcinisano, a neophodno je da taj procenat bude 95 i više, saopštio je Forum pacijenata Srbije.

Osim MMR vakcina, zanemareni su i programi drugih redovnih imunizacije, kako protiv korone, tako i protiv drugih respiratornih infekcija, kao što su virus gripa, a naručito bakterije pneumokok. Upravo su to teme o kojima se diskutovalo na velikoj edukativnoj tribini "Ko rano rani“ koju su organizovali zajedničkim snagama pacijenti, na čelu sa Forumom pacijenata Srbije i struka, uz podršku Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine.

"Imunizacija protiv kovida 19 kao jedna od neophodnih mera u borbi protiv virusa je suštinski ukazala na problem nepoverenja u vakcinaciju. Taj problem je globalan, ali su specifičnosti funkcionisanja zdravstvenog sistema, zdravstvenog prosveživanja i društva u celini pogodovale tome da u Srbiji postoji nedovoljan obuhvat vakcinacijom protiv COVID-19. Međutim, nije samo vanredna imunizacija protiv kovida 19 zakazala. Situacija je alarmantna, jer smo u riziku od epidemija bolesti za koje postoje redovni programi imunizacije", rekla je dr Emina Milošević iz  Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

Ona je pojasnila da je obuhvat vakcinacije dece MMR vakcinama, pao je na ispod 50 odsto, a da bi ova populacija bila zaštićena potrebno je da taj procenat bude 95 i više. Zanemareni su i programi redovne imunizacije, delom zbog fokusa na pandemiju, ali i zbog dvosmislenih poruka javnosti koji su doveli da se stavovi o imunizaciji negativizuju.

"Malo smo zaboravili na grip i pneumokokne bolesti takođe, među kojima je najčešća zapaljenje pluća. Za razliku od gripa, pneumokokna bolest nema svoju sezonu i može se dobiti u bilo kom momentu. Pneumokok može da da čitav niz bolesti od upale srednjeg uha, do vrlo teških bolesti, da prodre u krv, da izazove sepsu i meningitis. Sve te bolesti i njihovi teži oblici u manjoj ili većoj meri mogu da se spreče vakcinom koja se preporučuje posebno starijim osobama od 65 godina i hroničnim bolesnicima", rekla je Milošević.

Predsednik Foruma pacijenata Srbije Marko Milovanović istakao je da je preventivna medicina u zapećku, a to predstavlja srž zdravlja, kako pojedinca tako i šire zajednice.

"Pacijenti sa kojima smo u komunikaciji, a to su uglavnom oboleli od najtežih onkoloških, autoimunih i drugih bolesti, shvataju značaj imunizacije, međutim veliki deo mlađe i zdravije populacije, ima rezerve prema vakcinama. Problem je dvojak, nepoverenje i neinformisanost.  Zaboravili smo da su vakcinacine verovatno najveći izum u istoriji medicine i da su spasile bukvalno stotine miliona života. Sa druge strane, pored nepoverenja, imamo i problem neobaveštenosti ljudi koji nisu protiv imunizacije, ali nemaju informacije da uopšte postoje vakcine za određene bolesti", rekao je Milovanović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin