Društvo

Beneficirani radni staž za medicinare iz crvenih zona: Ko sve može ranije u penziju i može li ta lista da se menja?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/03/2022

-

23:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Doktor Milan Nikolić osam godina radi kao lekar, skoro pune dve u kovid ambulanti. Nošenje skafandera puno radno vreme postalo mu je uobičajeno, kao i da  tokom smene pregleda i do 80 pacijenta. Ipak, kako on ističe za Euronews Srbija, teški pacijenti, ozbiljne kliničke slike i gužve nikada nisu postale rutina, te da na to medicinski radnici ne mogu da se naviknu.

"To je ono što nosi poseban pritisak", ističe dr Nikolić.

Milan Nikolić je saglasan sa predlogom da medicinski radnici u kovid zoni dobiju beneficirani radni staž, odnosno dodatne mesece po godini rada. Podseća i na one koji nisu radili u crvenoj zoni.

"Rad u kovidu je doneo promene, ne samo postojanjem crvene zone, već su i kolege u zelenoj zoni bile u velikoj opasnosti", navodi on.

Predlog da medicinski radnici koji su radili u kovid zonama prethodne dve godine, dobiju beneficirani radni staž, jedan je od retkih oko kog su se složili bar načelno, pojedini sindikati, deo opozicije, ali i vlast.

Za one koji rade opasne ili teške poslove propisana je zakonom privilegija u brojanju radnih dana.

Koja zanimanja se nalaze na tom spisku, promenljiva je kategorija, pa su se tako pravila menjala i za one "čiji je hleb sa sedam kora".  Rudari – po godini dobiju još 6 meseci, ali u penziju mogu kada napune 50 godina života. Bilo bi dobro, kažu oni, da se pri sledećoj izmeni i njih sete.

"Može malo na dole da ide, da se vrati kao što je bilo. U suštini, mi smo navikli, to je od 2015. godine. Ranije je to bilo malo niže, jer nije bilo vezano za godine života, pa su naše kolege išle sa 47 i 48 godina života u penziju", ističe za Euronews Srbija Srđan Marković, zamenik predsednika Sindikata rudara Srbije.

U Asocijaciji nezavisnih sindikata smatraju da je spisak profesija za beneficirani radni staž mnogo uredniji nego pre desetak godina.

"Zaposleni u MUP-u su svi imali beneficirani radni staž sa različitim procentom beneficije. Danas imamo onako sporadične slučajeve gde bismo mogli da reagujemo i izvršimo neke izmene", navodi Ranka Savić, predsednica Asocijaciji nezavisnih sindikata.

U Srbiji po važećim pravilima, beneficirani radni staž važi za desetak profesija. Rame uz rame sa vojnicima, policajcima, pilotima, balerinama, od kraja januara stoje i zaposleni na kripto vezama u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kada je reč o zaposlenima u državnoj upravo koji imaju beneficirani radni staž, Državna revizorska institucija je sporovela reviziju tih radnih mesta za 2017. godinu. a njom su obuhvaćena radna mesta, odnosno poslovi sa beneficiranim radnim stažom u 2015. i 2016. godini.

Kako iz Državne revizorske institucije ističu za Euronews Srbija, od 2015. do 2020. godine broj zaposlenih u državnom sektoru koji imaju beneficirani radni u tom procesu pao je sa oko 65.000 na 61.828. 

 

Ova promena obuhvatila je zaposlene u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu odbrane, MUP-u, Ministarstvu spoljnih poslova, Poreskoj upravi Ministarstva finansija, kao i u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Bezbednosno-informativnih agencija u Ministarstvu pravde.

"U toku 2015. godine iz budžeta izdvojeno je ukupno oko 3,9 milijardi dinara za godišnje beneficije, dok je u 2020 godini taj iznos bio manji za 89,9 miliona dinara, pri čemu je iz isplaćenih sredstava isključen efekat povećanja plata zbog rasta osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno podaci su svedeni na nivo međusobne uporedivosti", navode iz DRI.

Međutim, proces nije završen. Naime, na osnovu preporuke DRI i inicijative Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2018. godine je usvojena izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Ovim izmenama propisan je osnov za donošenje akta po kojem bi se definisali kriterijumi za utvrđivanje prava na beneficirani radni staž i predviđeno je formiranje stručne komisije za određivanje kriterijuma i metodologije za utvrđivanje radnih mesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

"Početkom 2020. godine održan je sastanak Stručne komisije na kome je razmatrana radna verzija Pravilnika o tim kriterijumima. Zbog pandemije koronavirusa, aktivnosti Stručne komisije su se u proteklom periodu ograničile, ali u maju 2021. godine, njen rad je ponovo aktiviran, tako da se očekuje da Stručna komisija u narednom periodu okonča rad na izradi akta o kriterijumima i metodologiji za utvrđivanje radnih mesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem", navode iz DRI..

Komentari (0)

Srbija