Biznis vesti

Moguća elektronska provera uplata doprinosa u Fond PIO, ali prvo lično na šalter po šifru

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

22:21

Moguća elektronska provera uplata doprinosa u Fond PIO, ali prvo lično na šalter po šifru
Moguća elektronska provera uplata doprinosa u Fond PIO, ali prvo lično na šalter po šifru - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Radnici koji žele da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose i u kolikom iznosu, sa kojim datumom su odjavljeni ili prijavljeni, ne moraju za svaku proveru odlaziti do šaltera Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, već to mogu da urade i elektronski.

Doduše do Fonda PIO moraju otići ali samo jednom da uzmu šifru, odnosno pin kod, sa kojim kasnije mogu kada god žele da provere podatke o sebi.

Uzimanje šifri lično, a ne slanjem elektronskim putem predviđeno je kako bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, navodi se na sajtu Fonda PIO uz objašnjenje da se šifra uzima jednom, koristi trajno i da je ova usluga potpuno besplatna.

Da bi došao do željenih podataka radnik na portalu Fonda PIO ukucava jedinstveni matični broj, pin kod i verifikacioni sistemski kod.

Građani koji žele da budu još sigurniji, pin kod mogu kroz opciju promena pina na sajtu Fonda PIO da promene u bilo koji šestocifreni broj.

Ukoliko im se desi da pin kod izgube ili zaborave, mogu da se jave Fondu PIO i traže novu šifru.

To je rešenje koje je predviđeno i za slučaj da 10 puta unesu pogrešnu šifru jer će im tada automatski biti onemogućeno da pristupe traženim podacima te će im pristup biti odobren samo uz novu šifru.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Nenad

30.01.2022 23:10

Ta opcija postoji par godina, ali kao i sve u zemlji Srbiji postoji ALI. Kada sam u ispostavi PIO fonda u Smederevskoj Palanci (gde živim) tražio da uzmem pin kod rekli su mi da to nije moguće uraditi kod njih već da moram otići u regionalnu centralu u Smederevu. Na moje pitanje mogu li elektronski ili službenom poštom kolege iz Smedereva da im dostave moj pin kod odgovorili su da nemaju tehničkih mogućnosti i da takva opcija nije predviđena. Toliko o jednostavnosti.

Biznis