Region

"Komšić mu se obio o glavu": Izetbegović bi posle izbornog poraza mogao da izgubi i mesto u stranci

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Avaz

04/10/2022

-

17:08

"Komšić mu se obio o glavu": Izetbegović bi posle izbornog poraza mogao da izgubi i mesto u stranci
Željko Komšić i Bakir izetbegović - Copyright EPA/FEHIM DEMIR

veličina teksta

Aa Aa

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u trci za člana Predsedništva BiH izgubio je od svog suparnika za čak 100.000 glasova. On bi se, nakon što je izgubio u toj političkoj bici mogao naći i u borbi za opstanak na čelu stranke.

Sam Izetbegović danas je rekao da je još rano da razmišlja o daljim koracima u politici i da je bitno da njegova stranka dobro prošla. "Bitno je da je SDA dobro prošla i da ćemo imati dobre pozicije u predstavničkim, kao i u domovima naroda”, rekao je Izetbegović novinarima nakon neodržane sednice Doma naroda koja je trebalo da razmatra ukidanje akciza.

SDA je na Opštim izborima u BiH u nedelju osvojila daleko više glasova od njenog lidera Bakira Izetbegovića, što je posebno simptomatično ako se uzme u obzir da se nikad manje kandidata nije takmičilo za Predsedništvo BiH.

To, dodaje se u tekstu Avaza, pokazuje da su mnogi glasači SDA, verovatno oko trećine, izabrali da glasaju za nekog drugog kandidata za člana Predsedništva BiH, izvesno češće za Željka Komšića (DF) nego za Denisa Bećirovića (SDP), koji je imao i podršku 11 opozicionih stranaka.

"Komšić se Izetbegoviću počeo obijati o glavu. Već godinama Komšić uživa nesumnjivu podršku SDA. Osim koaliranja s ovom strankom i osiguravanja glasova, kandidatura lidera DF-a 2018. bila je korisna taman utoliko da glasački orijentisane građane odvuku od Bećirovića, što je omogućilo Šefiku Džaferoviću da s tesnom razlikom uđe u Predsedništvo", piše Avaz.

EPA/ETIENNE LAURENT

 

Ne treba stoga, kažu, da iznenadi to što su krugovi bliski SDA prilično panično pokušali da "prodaju" spin da Komšić i Bećirović ciljaju na isto glasačko telo i da je državni interes glasati za lidera DF-a kako bi se sprečilo da HDZ-ovac dobije stolicu.

Ispostavilo se, međutim, piše portal, da je Komšić velikim delom odvukao glasove Izetbegoviću, tj. da su i mnogi iz SDA boljeg predstavnika svojih vrednosti videli u Komšiću nego u Izetbegoviću.

Drugi je signal, kažu, da Izetbegović očigledno ne uživa bezrezervnu podršku ni u samoj SDA.

"Iako su u javnosti on i njegova supruga Sebija Izetbegović pokušavali da pošalju poruku da čvrstom rukom suvereno vladaju ovom strankom i iako se, s izuzetkom eventualno Šemsudina Mehmedovića, javno niko nije usuđivao da se suprotstavi bračnom paru, očigledno je da i među samim glasačima SDA postoji ogroman broj nezadovoljnih politikom Izetbegovića koja je obeležena brojnim aferama i katastrofalnim kadrovskim rešenjima", navodi Avaz u jednoj od analiza proteklih Opštih izbora u BiH.

Iako, ističu, u javnosti to nije toliko vidljivo, izborni rezultat šalje jasnu poruku da je i unutar same SDA nezadovoljstvo Izetbegovićima očigledno veliko.

To bi, smatraju, potencijalno moglo otvoriti vrata otporu njihovoj vladavini u SDA, pa će "mnogi suparnici Izetbegovića imati i više nego snažan motiv da dovedu u pitanje njegovo vođenje ove stranke".

"Uzimajući sve to u obzir, nakon bitke za Predsedništvo koju je izgubio, Izetbegović uskoro mogao da se nađe u novoj - za opstanak na čelu SDA", zaključuje Avaz.

"Da ih je bilo 9, uspeo bih"

Bakir Izetbegović je već decenijama poznat u politici ne samo Bosne i Hercegovine, već i celog regiona, a njegova SDA u poslednjih 25 godina gotovo je neprekidno na vlasti. Do sada je dva puta bio član Predsedništva BiH (2010-2018), a "pauzu" je napravio jer je broj uzastupnih mandata ograničen na dva. Ipak, sin Alije Izetbegovića iz trećeg puta nije uspeo, a u medijima, pre svega hrvatskim, ovaj poraz mnogi su videli kao dokaz da je postao "neomiljena figura među Bošnjacima".

To što je sin slavnog oca ovog puta nije bilo dovoljno da ga ponovno dovede do fotelje u Predsedništvu BiH, piše hrvatski portal Index u prvoj analizii dan nakon izbora i dodaje da je to zato što je lider SDA postao, kako kažu, prilično neomiljena figura.

Prema autoru teksta Gordanu Duhačeku, ključni razlog Izetbegovićeve neomiljenosti je to što je postao simbol korupcije i klijentelizma u režiji SDA. Ukazuje, između ostalog, i da je Izetbegović iz SDA "oterao" sve iole sposobne kadrove koji se nisu slagali s njim i sa njegovom suprugom Sebijom, pa se postavlja pitanje da li će ovo "izborno poniženje" rezultirati njegovim odlaskom s čela SDA.

Za Izetbegovića, barem prema prvim izjavama, ovo nije bilo nikakvo poniženje i prema njegovoj oceni, razlozi poraza malo su drugačiji, a glavni je taj što se protiv njega udružilo 11 partija.

"Kako očekivati da pobedite 11 udruženih stranaka. To je jako težak zadatak, da ih je bilo 9 uspeo bih, ali 11 nisam mogao", rekao je Izetbegović u izbornoj noći kada je priznao poraz od Bećirovića.

Kako je za Euronews Srbija rekao Slađan Tomić, urednik portala Buka, Izetbegovićeva stranka se suočava sa raznim aferama, a Bećirovića su podžale i stranke koje su nastale cepanjem SDA. On je naveo i da se još ne zna šta bi nova imena u Predsedništvu BiH mogla da donesu. Kako kaže - ne bi previše očekivao jer ta funkcija, osim donošenja budžeta i vođenja spoljne politike, ne donosi mnogo. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa