Region

U Crnoj Gori otkrivena spomen ploča hrvatskim žrtvama logora Morinj

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2022

-

17:30

U Crnoj Gori otkrivena spomen ploča hrvatskim žrtvama logora Morinj
Otkrivena spomen ploča HR zrtvama logora Morinj - Copyright Prinstscreen YouTube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević i ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić otkrili su zajedno sa hrvatskim zvaničnicima spomen-ploču u nekadašnjem sabirnom centru Morinj, gde su devedesetih godina prošlog veka bili zarobljeni pripadnici hrvatskih paravojnih jedinica.

Hina prenosi da je ceremonija otkrivanja spomen ploče obavljena uprkos protivljenju određenog broja građana. Crnogorski mediji javljaju da je desetak građana blokiralo danas put do nekadašnjeg sabirnog centra kako bi pokušali da spreče otkrivanje spomen ploče.

“Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku na tom mestu bio logor, takozvani Centar Morinj (3.10. 1991 - 18.8.1992) za zatočene hrvatske civile i branitelje. Sećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživeli zarobljenici. Da se nikada ne ponovi", piše na ploči koju potpisuju Ministarstvo odbrane i spoljnih poslova Crne Gore.

Prinstscreen YouTube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gorede

 

Krivokapić je, na otvaranju spomen ploče, rekao da je "jedna od najvećih istorijskih stranputica koje je Crna Gora napravila ta što je išla u rat za ubijanje same sebe", prenose podgoričke Vijesti.

"Zatvarajući vas u ovaj logor, ona je zatvarala sebe. Šireći tu ideologiju ona je pucala u sebe, i zbog toga ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora, gde su ubijeni njen duh i njeno ime”, rekao je Krivokapić.

“Vaša patnja ne sme ostati zaboravljena, pre svega zbog Crne Gore. Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja i evropska Crna Gora. Da bi bila Crna Gora koja veruje u te vrednosti. Građanska Crna Gora zajedništva i multikulture", zaključio je Krivokapić.

U Zakonu o spomen obeležjima Crne Gore piše da se ona "podižu u skladu sa programom podizanja spomen-obiležja, koji donosi skupština opštine, glavnog grada i prestonice, uz prethodnu saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove kulture", podseća podgoricki portal.

Komentari (0)

Evropa