Region

Inspekcija naložila uklanjanje spomen ploče hrvatskim žrtvama logora Morinj u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Vijesti

18/10/2022

-

09:22

Inspekcija naložila uklanjanje spomen ploče hrvatskim žrtvama logora Morinj u Crnoj Gori
Otkrivena spomen ploča HR zrtvama logora Morinj - Copyright Prinstscreen YouTube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore (UIP) naložila je Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen ploču na objektu nekadašnjeg logora Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Morinju, prenose "Vijesti" pozivajući se na potvrdu predsednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.

Ploču su prethodno postavili ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević.

Iz UIP su konstatovali da nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen obeležja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti da postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka.

Dodaje se i da je inspektorka za zaštitu kulturnih dobara poslala zahteve za izjašnjenje ministarstvima spoljnih poslova i odbrane na osnovu kog akta su postavili predmetnu ploču, i da će nakon toga objedinjene spise predmeta uputiti nadležnom tužilaštvu na ocenu i dalje postupanje.

U zapisniku piše i da je Jokić rekao da nije bilo nikakve inicijative Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane za donošenje programa spomen obeležja, da je on o događaju informisan iz medija, i da nisu ispunjeni zakonski uslovi za postavljanje ploče.

On je pozvao Vladu Crne Gore i UIP da, ukoliko se njegove tvrdnje ispostave kao tačne, podnesu krivične prijave protiv Krivokapića, Konjevića i drugih NN lica zbog kršenja Zakona o spomen-obeležjima.

”Ko ošteti, uništi, neovlašćeno izmeni, doradi, izmesti, zameni ili ukloni spomen-obeležje, podigne ili organizuje podizanje spomen obeležja čije podizanje nije dozvoljeno, kazniće se kaznom zatvora do tri godine”, propisuje član 43 tog zakona.

Prinstscreen YouTube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gorede

 

Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) apelovali su na Konjevića i Krivokapića da javnost obaveste o pravnom osnovu za postavljanje spomen obeležja u Morinju, a imajući u vidu javna osporavanja i kako bi se razjašnjenjem tog pitanja doprinelo naporima za uspostavljanje, a ne osporavanje kulture sećanja.

Krivokapić i Konjević, te ministarstva na čijem su čelu, još uvek nisu javno reagovali na taj apel.

Kritike natpisa na ploči

U javnosti je kritikovan i način na koji spomen ploča tekstom tretira istorijske okolnosti 1991. godine, jer se navodi da je "tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku", na tom mestu bio logor, Centar Morinj i da je posvećen zatočenim hrvatskim civilima i braniocima.

”Sećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi”, piše na ploči koju potpisuju ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

Prinstscreen YouTube/Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gorede

 

 

Komentari (0)

Evropa