Region

Rama od Saveta Evrope traži odbacivanje Martijevog izveštaja

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

11:07

Rama od Saveta Evrope traži odbacivanje Martijevog izveštaja
Rama od Saveta Evrope traži odbacivanje Martijevog izveštaja - Copyright Prinskrin/Youtube/Edi Rama

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama uputio je pismo državama članicama Saveta Evrope u kojem je zatražio da odbace izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima, prenosi Reporteri.

Rama je takođe zatražio podršku zemalja SE za pokretanje postupka koji će dovesti do novog izveštaja u kojem će se ispraviti ono što albanski premijer naziva "tragičnom greškom".

Rama je pismo uputio šefovima država i vlada svih zemalja članica Saveta Evrope, nakon "napora pokrenutih na međunarodnom planu" govorom pred Parlamentarnom skupštinom SE, da se, kako je naveo, otkloni stigma trgovine ljudskim organima na albanskoj naciji i stigma na samom SE.

Rama tvrdi da 11 godina od usvajanja Rezolucije u Savetu Evrope na osnovu Martijevog izveštaja nema dokaza o trgovini ljudskim organima.

"Jedanaest godina kasnije, svi istražni napori učinjeni od tada, na nacionalnom, regionalnom ili međunarodnom planu, da se dokažu optužbe o trgovini ljudskim organima, uspeli su da dokažu ono što se znalo: nema apsolutno nikakvih dokaza, ni u Albaniji ni drugde u regionu, za vađenje i trgovina organima, što bi moglo teretiti čak i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova", napisao je albanski premijer.

Štaviše, kako je naveo, optužnice koje su podigla Specijalizovana veća u Hagu "ne sadrže nijednu reč koja se odnosi na navodno vađenje i trgovinu ljudskim organima".

"Koliko god ovo izgledalo čudno, nema činjenica, nema počinilaca, nema žrtava trgovine ljudskim organima",smatra Rama.

Rama tvrdi da su se Martijev izveštaj i naknadna rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope oslanjali više na "spekulacije nego na činjenice, na glasine umesto na dokaze".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa