Fokus

Rama u Njujorku pozvao sve članice UN da priznaju Kosovo, uključujući i Srbiju

Komentari

Autor: Fonet

24/09/2022

-

20:18

Rama u Njujorku pozvao sve članice UN da priznaju Kosovo, uključujući i Srbiju
Rama u Njujorku pozvao sve članice UN da priznaju Kosovo, uključujući i Srbiju - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je članice Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnost Kosova, poručujući da to treba da uradi i Srbija, a Specijalni sud Kosova sa sedištem u Hagu, koji je formiran na osnovu izveštaja Dika Martija, nazvao je monumentalnim međunarodnim promašajem, prenosi Koha.

U govoru na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Rama je izveštaj Martija nazvao jednim od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti na svetskom nivou i istakao da je on trebalo da bude plaćen kao pripovedač, ali da nikada nije trebalo da mu se poveruje kao izvestiocu Saveta Evrope.

"Njegov izveštaj je bio šokantan i mnogi od vas su mu tada poverovali. To se pretvorilo u ključni faktor u podsticanju ideje i osnivanju Specijalizovanih veća Suda za Kosovo i ujedno u jedan od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti, svojevrsni manifest za svetsku propagandu protiv nezavisnosti Kosova", rekao je Rama.

Prema njegovim rečima, u prethodnih 11 godina uloženi su svi istražni napori da se te optužbe dokažu na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, ali ni na Kosovu, ni bilo gde drugde, nije pronađen nijedan dokaz ili indicija koji bi imala veze sa sumnjom u navodnu trgovinu organima.

Rama je rekao da se Hašim Tači nalazi u zavoru iako nijedna reč iz optužnice nema veze sa izveštajem Saveta Evrope o navodnom zločinu trgovine organima, zbog čega je ocenio da je čitav slučaj fantazija i monumentalni neuspeh na međunarodnom nivou.

"To nema veze sa osobom ili sa sudskim postupkom, već samo sa neprimerenim blaćenjem jedne zemlje i njene istorije“, kazao je Rama.

Rama je istakao da se nada da će Skupština Saveta Evrope poštovati istinu i prihvatiti zahtev Albanije da se sačini naknadni izveštaj.

"Nikada nećemo odustati od ove istine i nikada nećemo prestati da poštujemo one koji su dali svoje živote za svoju slobodu i nezavisnost i na koje niko, u ime bilo koga, ne može da baci nimalo blata“, rekao je Rama, prenosi Kosovo onlajn pisanje Kohe. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet