Aktuelno

BIA demantuje Dika Martija: Tvrdnje da mu je prećeno "iz krugova srpskih službi" su maliciozne

Komentari

Autor: Tanjug, Kosovo onlajn

11/04/2022

-

11:10

BIA demantuje Dika Martija: Tvrdnje da mu je prećeno "iz krugova srpskih službi" su maliciozne
Bivši specijalni izvestilac Evropske komisije Dik Marti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši specijalni izvestilac Evropske komisije Dik Marti, koji je istrživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima, već duže vreme živi pod policijskom zaštitom jer mu je zaprećeno smrću, a pretnje, kako kaže, "izgleda dolaze iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi". Zbog navoda koje je izneo u intervjuu za švajcarski list "Miz o Puan" danas je reagovala i Bezbednosno informativna agencija (BIA), koja je demantovala ove, kako kažu, "maliciozne tvrdnje".

Marti je, naime, u intervjuu za švajcarski list rekao da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu. Kako je dodao, od tada se nalazi pod najvišom policijskom zaštitom i ponuđeno mu je da promeni identitet i adresu, međutim on na to, kako dodaje, nije pristao.

"Peti stepen zaštite podrazumeva nestanak, a to za mene nije dolazilo u obzir. Tako da smo do sada ostali na četvrtom nivou zaštite. Nikada se u Švajcarskoj nije dogodilo da neko toliko dugo ostane na tako visokom nivou opasnosti", izjavio je Marti.

Međutim, rekao je i da pretnje "izgleda dolaze iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi 'bacili krivicu na Albance sa Kosova'", preneo je Kosovo onlajn.

"Ima nekadašnjih boraca koji su se specijalizovali za ubistva po narudžbinama, za novac, tako da nije potrebno puno novca da biste tako nekog likvidirali. Očigledno da neka državna služba želi da me eliminiše da bi diskreditovala svog protivnika, što je apsolutno neprihvatljivo. Naše sudske vlasti moraju reagovati čvrsto i brzo", naveo je Marti.

Dodao je da je zahvalan svim ljudima koji ga štite, ali da to ne može trajati večno. Švajcarski mediji prenose da policija u civilu više ne dežura ispred kuće Dika Martija, ali da su zaštitne mere i dalje jednako važne. Kuća je, kako navode, puna kamera, opremljena alarmima i sigurnom sobom, u koju se Marti mora skloniti u slučaju napada. Policija u civilu je stacionirana u blizini. Tokom svojih retkih putovanja, kako navode, Marti nosi pancir, njegov automobil je blindiran i u pratnji policijskih vozila u civilu.

Marti je, podsećamo, autor izveštaja za Savet Evrope 2010. godine u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i "žutu kuću", to jest trgovinu organima. Na osnovu tog izveštaja pokrenuta je istraga protiv Hašima Tačija, kojem se sada sudi u Hagu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

BIA: Srpski bezbednjaci ne planiraju nikakva ubistva

Na Martijeve navode reagovala je Bezbednosno-informativna agencija Srbije. Upućeno je pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem se najoštrije osuđuju i demantuju, kako se navodi u saopštenju dostavjenom Tanjugu, maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva.

"U ovim teškim vremenima takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Srbiji i ugledu BIA, i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom. BIA će uprkos svim pritiscima i pokušajima destabilizacije nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti Srbije i njenih građana“, navodi se u saopštenju BIA.

Petronijević: Srbima stalo da Marti bude živ

Da pretnje upućene Diku Martiju ne mogu da dođu iz Srbije, "jer je Srbima najviše stalo da on bude živ i da može da svedoči", smatra advokat Goran Petronijević. 

Martijeve navode Petronijević smatra "klasičnim primerom pripreme lažne zastave".

"Ovo je rukopis MI-6, ali ne isključujem da je reč i o albanskoj obaveštajnoj službi. Oni su između ostalog najveći zaštitnici Albanaca o njihovih brljotina na Balkanu", rekao je advokat za Tanjug, kometarišući Martijeve tvrdnje.

Petronijević podseća da je albanska obaveštajna služba bila obuhvaćena upravo Martijevim izveštajem o trgovini ljudskim odrgana na Kosovu i Metohiji, kao i OVK i delovi NATO. Iako, kako on kaže, Marti nije konkretno imenovao NATO u izveštaju, između redova se moglo videti da oni nisu mogli ništa da rade bez NATO.

Podseća da je albanska obaveštajna služba izuzetno jaka u Švajcerskoj, imajući u vidu da više stotina hiljada kosovskih Albanaca živi u Švajcerskoj, kao i Albanaca iz Albanije.

Pretnje smrću koje su upućene Martiju, Petronijević smatra da su prvenstveno imale za cilj zastrašivanje Martija, da se slučajno na suđenjima ne bi pojavio kao svedok, kao i njegovu izolaciju od novinara i bilo kakvih drugih kontakata sa njim. Takođe, advokat ne isključuje mogućnost ni da je albanska obaveštajna služba zajedno sa MI6 pripremala, kako kaže, neki atak prema Martiju u slučaju da izađe ili pokuša da svedoči.

Komentari (0)

Srbija