Region

Stotine Rumuna svakodnevno ulazi u Ukrajinu, a razlog je više nego bizaran

Komentari

Autor: Euronews Rumunija

25/10/2022

-

19:36

Stotine Rumuna svakodnevno ulazi u Ukrajinu, a razlog je više nego bizaran
Stotine Rumuna svakodnevno ulazi u Ukrajinu, a razlog je više nego bizaran - Copyright AP Photo/Andreea Alexandru, file

veličina teksta

Aa Aa

Na rumunsko-ukrajinskoj granici zabeležen je neobičan fenomen - građani Rumunije sve češće prelaze granicu i ulaze u Ukrajinu kako bi išli u kupovinu osnovnih životnih namirnica.

U susednoj zemlji, gde rat besni već osam meseci, hrana je poskupela, ali je i dalje jeftinija nego u Rumuniji. Čak je i hleb jeftiniji. Oni koji žive blizu granice sa Ukrajinom oduvek su išli u kupovinu u susednu zemlju. Sada su se vratili ovoj navici.

Tako stotine Rumuna ignoriše rat i ide u u kupovinu u susednu državu. Neki od njih se voze stotinu kilometara do Černovca kako bi kupili hranu.

U razgovoru za Euronews Rumunija oni kažu da im se više isplati da hleb, brašno, šećer, ulje, deterdžent i druge osnovne namirnice pazare u komšiluku.

"Otišao sam u Černovce po nekoliko stvari koje su malo jeftinije nego u Rumuniji, oko 30-40 odsto u odnosu na nas", kaže jedan od sagovornika.

Osim toga, građani Rumunije koje je Euronews zatekao na granici kažu da je jeftinije i gorivo.

"Jednom mesečno ili na svake dve nedelje. Kad nestane benzina, vraćamo se nazad (u Ukrajinu)", kaže još jedan od sagovornika.

Inače, u Černovcima nema bombardovanje. Jedan od onih koji prelazi granicu je i Vasile Cikal koji u Ukrajinu odlazi radi posete zubaru. Kako kaže, u Rumuniji to ne bi mogao sebi da priušti, pa je ovo već četvrta poseta zubarskoj ordinaciji u Ukrajini.

"Ovde u Rumuniji zubar je tražio 2.500, 3.000 evra da uradi lečenje mojih zuba, a tamo je zubar tražio hiljadu evra. Da li shvatate to?", ističe Cikal.

Prema poslednjim podacima, u oktobru je, u proseku, dnevno u Rumuniju ulazilo tri hiljade ljudi preko graničnog prelaza Siret. Nekoliko stotina njih su Rumuni koji su u ovu zemlju dolazili u kupovinu.

"Kada odemo, pravimo listu o minimalnoj kupovini", zaključuje jedan od sagovornika.

 

Komentari (0)

Evropa