Region

Završen uviđaj zbog falsifikovanih glasačkih listića: Još se broje glasovi za predsednika Republike Srpske

Komentari

Autor: FoNet, Euronews Srbija

26/10/2022

-

12:07

Završen uviđaj zbog falsifikovanih glasačkih listića: Još se broje glasovi za predsednika Republike Srpske
Završen uviđaj zbog falsifikovanih glasačkih listića: Još se broje glasovi za predsednika Republike Srpske - Copyright Euronews/Stefan Goranović, Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) završili su uviđaj u Glavnom centru za brojanje glasova u sarajevskoj "Zetri", po krivičnoj prijavi Centralne izborne komisije (CIK) zbog falsifikovanja glasačkih listića za predsednika i potpredsednike Republike Srpske na opštim izborima održanim 2. oktobra.


To je danas potvrdila portparolka SIPA Jelena Miovčić, prenosi danas BHRT. "O daljim eventualnim aktivnostima u ovom slučaju odlučuje postupajući tužilac Tužilaštva BiH", rekla je Miovčić.

CIK je u utorak podnela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu zbog 37 falsifikovanih glasačkih listića na dva biračka mesta u distriktu Brčko, a u ponedeljak takođe krivičnu prijavu istog krivičnog dela, nakon što je na dva biračka mesta u Bratuncu i jednom u Šekovićima otkriveno 36 falsifikovanih glasačkih listića.

U Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani "Huan Antonio Samaran - Zetra" ponovo se broje glasovi za predsednika i potpredsednika Republike Srpske, po odluci CIK donetoj posle tvrdnji opozicione Partije demokratskog progresa da je pobednik na izborima za predsednika Republike Srpske njihov kandidat Jelena Trivić i da je u izbornom danu 2. oktobra bilo mnogo nepravilnosti. Savez nezavisnih socijaldemokrata RS proglasio je pobedu svog predsedničkog kandidata Milorada Dodika i tvrdi da neregularnosti nije bilo.

Podsetimo, Centralna izborna komisija BiH utvrdila je na hitnoj sednici 22. oktobra konačne rezultate na opštim izborima u Bosni i Hercegovini. Naime, usvojena je Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini koji su održani 2. oktobra.

Utvrđeni su rezultati za Predsedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Protiv ove odluke se mogu podneti zahtevi za ponovno brojanje glasova i prigovori na rezultate izbora te žalba na Apelacionom sudu BiH.

Prema preliminarnim rezultatima, mandate u Predsedništvu BiH osvojili su Denis Bećirovic, Željka Cvijanović i Željko Komšić, a u trci za mandate u parlamentima države i entiteta pojedinačno su najviše glasova dobile tri najveće nacionalne stranke - Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ).

Još se čekaju rezultati glasanja za predsednika Republike Srpske

Međutim, ovom odlukom nisu utvrđeni konačni rezultati glasanja za predsednika Republike Srpske. I dalje traje ponovno prebrojavanje glasanja na tom nivou vlasti.

Opozicija je optužila SNSD Milorada Dodika za izbornu krađu, a ako se utvrdi da je bilo nepravilnosti u unošenju podataka i stvarnog broja listića, izbori bi mogli biti poništeni i održani ponovo.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović kazao je da sve aktivnosti vezane za utvrđvanje glasanja u RS još nisu okončane.

"Danas do 18 sati, od 2.239 biračkih mesta, glavni centar je obradio 1.070 biračkih mesta iz 13 opština. Očekujemo da će ostatak ići bržom dinamikom jer su ostala mesta s manje registrovanih birača", rekao je predsednik CIK-a.

U večerašnjoj odluci se navodi da će rezultati izbora za predsednika i potpredsednike Republike Srpske biti utvrđeni kad se steknu uslovi.

Prebrojavanje glasova sa izbora za predsednika Republike Srpske (RS) i dalje traje, ali na njemu se ne mogu utvrditi sve nepravilnosti tokom izbornog procesa, rekla je za Euronews Srbija kandidatkinja za predsednika RS i potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP), Jelena Trivić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa