Region

Ursula fon der Lajen stigla u Sarajevo, dočekala je Bisera Turković

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

28/10/2022

-

10:45

Ursula fon der Lajen stigla u Sarajevo, dočekala je Bisera Turković
Ursula fon der Lajen stigla u Sarajevo, dočekala je Bisera Turković - Copyright EPA-EFE/FEHIM DEMIR

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Sarajevo, posle kašnjenja i odlaganja leta zbog magle, a na aerodromu ju je dočekala šefica diplomatije Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković, koja je istakla da građani očekuju dodatni napredak zemlje kroz dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"Predsednica Evropske komisije stigla je u Sarajevo. Važna službena poseta za našu državu. EU je naš ključni partner. Građani i država očekuju dodatni napredak kroz status kandidata za BiH i doprinos stabilizaciji i napretku", napisala je Turković na Tviteru.

Sastanci predsednice Evropske komisije pomereni su zbog kašnjenja leta, ali iz Delegacije EU u BiH navode da će Fon der Lajen održati sve zakazane sastanke, uključujući i sastanak sa članovima Predsedništva BiH, ali i sa novoizabranim državnim parlamentarcima, predstavnicima civilnog društva, radnicima iz kulture i medijima.

Ona će kasnije tokom dana, sa predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom (SNSD) otvoriti tunel Ivan na dionici autoputa Koridora 5C Tarčin - Ivan, prenosi Klix.ba.

Gradnja deonice koštala je 77,9 miliona evra, od čega je EU obezbedila 23,3 miliona evra bespovratne pomoći. Fon der Lajen je u sklopu posete regionu boravila u Skoplju, Prištini i Tirani, a popodne putuje u Beograd, dok će 29. oktobra posetiti Podgoricu. 

Podsetimo, ona će danas posetiti i Srbiju. Najpre će doći u Niš, gde će je dočekati Vučić na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", a zatim će zajedno obići radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska. Nakon obilaska radova, predviđeno je obraćanje dvoje zvaničnika, najavila je pres služba predsednika Republike.

Sastanak Vučić i Fon der Lajen biće održan kasnije posle podne u Beogradu. Predsednica EK je zapadnobalkansku turneju započela posetom Severnoj Makedoniji, odakle je poručila da je Evropska unija pripremila paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom. Nakon Skoplja, Fon der Lajen je juče boravila u Prištini, a zatim je otišla u Tiranu. Posetu regionu završava sutra u Podgorici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa