Region

Fotografije i tajni razgovori kao dokazi: Tužilaštvo traži pritvor za crnogorskog boksera zbog šverca 22 tone kokaina

Komentari

Autor: RTCG

03/11/2022

-

11:56

Fotografije i tajni razgovori kao dokazi: Tužilaštvo traži pritvor za crnogorskog boksera zbog šverca 22 tone kokaina
Fotografije i tajni razgovori kao dokazi: Tužilaštvo traži pritvor za crnogorskog boksera zbog šverca 22 tone kokaina - Copyright Printscreen/cbsnews.com

veličina teksta

Aa Aa

Njujorški okružni tužilac Bron Pis u zahtevu o određivanju pritvora osumnjičenom za šverc 22 tone kokaina, crnogorskom državljaninu Goranu Gogiću naveo je da ta institucija poseduje jake dokaze protiv okrivljenog.

Gogić je uhapšen u nedelju uveče dok je pokušavao da se ukrca na let za Cirih sa međunarodnog aerodroma u Majamiju, nakon što ga je optužila velika porota u Njujorku.

U Zahtevu za određivanje pritvora navodi se da američko tužilaštvo ima saradnju sa više svedoka saradnika koji su "upoznati sa ključnom ulogom okrivljenog u koordinaciji sa članovima posade na pomorskim komercijalnim teretnim brodovima koji se koriste za transport kokaina, investitorima i izvorima snabdevanja u Kolumbiji, investitorima i vlasnicima kokaina na Balkanu, i radnici koji primaju i distribuiraju kokain u evropskim lukama".

Dodaje se da je tužilaštvo u posedu elektronskih komunikacija, "uključujući snimke sastanaka na kojima su zaverenici razgovarali o teretu droge i zapleni i gubicima koji proizilaze iz zaplene". Navodi se i da tužilaštvo ima fotografije pronađenih narkotika, njihove markirane markice i ambalažu, kao i izveštaje o laboratorijskim ispitivanjima.

Neki od dokaza koje će američke vlasti koristiti u procesu protiv Gogića su, i fotografije optuženog na sastancima sa saučesnicima na kojima se razgovaralo o trgovini narkoticima.

"Snimljena komunikacija uključuje konkretnu diskusiju o ulozi optuženog u zaveri, uključujući njegov kontakt sa raznim kolumbijskim narko-trgovcima koji su odvojeno utovarili brodove, kao i njegovo diskreciono pravo i kontrolu nad odlučivanjem kako će različite grupe investitora podeliti gubitke koji proizilaze iz određenih zaplena", navodi se u Zahtevu o određivanju pritvora.

Američko tužilaštvo u posedu ima i snimke diskusije kriminalne grupe, u kojoj nakon zaplene kokaina pokušavaju da identifikuju "cinkaroša". "Položaj optuženog kao visokog trgovca narkoticima za balkanske kartele takođe govori o njegovoj opasnosti", navodi se u pomenutom Zahtevu.

O tome kako je izgledala šema šverca droge u kojoj je Gogić prema optužbama učestvovao, pročitajte u odvojenom tekstu.

Gogić se u ponedjelak prvi put pojavio u Majamiju, pred federalnim sudom. Gogićev advokat Lorens Hašiš za "Majami Herald" juče je kazao da su "ove optužbe za njega potpuno iznenađenje" te da njegov branjenik "drži svoju nevinost i planira da se bori protiv ovih optužbi".

Komentari (0)

Evropa