Region

Abazović pozvao partije da 20. novembra odblokiraju rad Ustavnog suda

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

11:17

Abazović pozvao partije da 20. novembra odblokiraju rad Ustavnog suda
Dritan Abazović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozvao je partije, posebno poslanike DPS, da do 20. novembra odblokiraju rad Ustavnog suda, koji jedini može da kaže da li je neki akt u skladu sa Ustavom.

Abazović je to rekao juče u Berlinu posle Samita lidera zemalja Berlinskog procesa i istakao da bi Crna Gora imala funkcionalan Ustavni sud, potrebno je da 20. novembra izabru makar jednog sudiju i odblokiraju rad te najviše pravosudne institucije. Ustavni sud Crne Gore ima sedam članova, od kojih su tri u funkciji.

Samim tim, kazao je, i zakonsko rešenje za predsednika Crne Gore, odnosno izmene Zakona o predsedniku usvojene u parlamentu, kao i bilo koje drugo, može da bude podložno proveri.

"Sa druge strane ne možemo da odemo na parlamentarne izbore dok ne odblokiramo Ustavni sud, zato što ćemo doći u situaciju da nema ko da prizna rezultate izbora niti da verifikuje nove mandate, zato solucija je jednostavna i moja poruka i DPS-u ali i ostalima, dajte da 20. novembra odblokiramo Ustavni sud", rekao je Abazović.

Upitan hoće li imati neki dijalog povodom ustavne i političke krize, Abazović je kazao da ne izbegava dijalog.

"Sa Boreljom smo razgovarali baš na ovu temu. On je isto rekao da bi bilo najbolje da pokrenemo neki vid dijaloga, što se tiče premijera ja sam spreman...", kazao je Abazović, prenela je agencija Mina. Do uspostavljanjaj funkcionalnog Ustavnog suda na čekanju su i konačni rezultati izbora u Podgorici, pošto je 14 podnosila podnelo žalbe na privremeni izborni rezultat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa