Region

U Crnoj Gori sastanak lidera parlamentarnih stranaka o političkoj krizi, predstavnici DF napustili razgovore

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

09:53

U Crnoj Gori sastanak lidera parlamentarnih stranaka o političkoj krizi, predstavnici DF napustili razgovore
U Crnoj Gori sastanak lidera parlamentarnih stranaka o političkoj krizi, predstavnici DF napustili razgovore - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Crne Gore u toku je sastanak predsjednice Skupštine Danijele Đurović sa predstavnicima parlamentarnih partija, o rešavanju političke i institucionalne krize u Crnoj Gori. Neposredno nakon početka, sastanak su napustili lideri DF-a, kao i predsednici Demosa i Prave Goran Danilović i Marko Milačić. Poručili su da je nedolaskom na današnji sastanak predsednik DPS-a Milo Đukanović pokazao da ne želi razgovore.

"Pošto predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović nije došao na sastanak, kao ni predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević ocenili smo da ne postoje uslovi da se nastavi priča”, kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević na konferenciji za medije, nakon što su napustili sastanak. On je kazao da je Đukanović nedolaskom na sastanka odbio dijalog.

“I time poslao jasnu poruku da nije zainteresovan za rešenje političke krize”, kazao je Medojević novinarima. Medojević je podsetio da je uputio Đurović dopis da se organizuje sastanak lidera parlamentarnih partija.

Na ovom sastanku, prema njegovim riječima, nisu hteli da podstiču iste priče i podjele, već da traže mirne puteve za rešenje krize, ali da svi nisu najbolje shvatili ličnu odgovornost.

“Mi u DF-u konstatujemo da je opozicija odbila politički dijalog i da verovatno imaju druge političke planove. Mislimo da je to pogrešno, mi smo bili spremni odgovorni, inicirali dijalog ali to više nećemo raditi jer očigledno nemamo partnera za mirno demokratsko rešenje”, rekao je Medojević i dodao da oni više neće pozivati na dijalog.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević kaže da je ovo danas samo nastavak sinoć održanog protesta u Podgorici. "Svojim nedolaskom Đukanović je pokazao da ne želi razgovor, da dođemo do komprimisa ili konsenzusa. Što se tiče DF-a mi smo završili sa bilo kakvom inicijativom koja će biti upućena svima, jer je očigledno DPS izabrao vaninstitucionalnu borbu", naveo je Knežević. 

Sastanku prisustvuju potpredsednik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković, poslanik Demokrata Vladimir Martinović kao i predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Na sastanku su i predsednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i generalni sekretar te stranke Ivan Vujović, poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša i lider Civisa Srđan Pavićević.

Pozivu Đurović odazvali su se i lideri Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Albanske alternative Nik Đeljošaj, FORCA-e Genci Nimanbegu, Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Liberalne partije Andrija Popović, Demosa Miodrag Lekić.

Đurović je u ponedeljak pozvala lidere parlamenrarnih stranaka na dijalog, a trebalo bi da razgovaraju o imenovanjima u pravosuđu, prvenstveno izboru sudija Ustavnog suda, kao i reformi izbornog zakonodavstva.

Na sastanku bi trebalo da se razgovara i o izmenama Zakona o predsedniku, koje je predsednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa