Region

Miodrag Lekić: Problem Ðukanovića je postojanje većine u parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2022

-

11:40

Miodrag Lekić: Problem Ðukanovića je postojanje većine u parlamentu
Miodrag Lekić - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik, lider Demosa i kandidat za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore Miodrag Lekić, ukazao je da je Crna Gora ponovo na raskrsnici i da stvari nisu optimistične, te da je za predsednika držae Mila Ðukanovića jedini problem to što postoji skupštinska većina.

Lekića su za mandatara predložile stranke "stare" parlamentarne većine formirane nakon avgustovskih izbora 2020., ali je predsednik Ðukanović to ignorisao i zatražio raspuštanje Skupštine Crne Gore, što je dovelo do usvajanja izmena Zakona o predsedniku.

Izmene Zakona o predsedniku inicirao je Demokratski front s ciljem da Lekić dobije mandat za formiranje nove vlade.

Lekić je gostujući na TV Vijesti sa liderom SDP Rankom Krivokapićem rekao da su izmenama Zakona o predsedniku ostale sve nadležnosti predsednika i da se radi o razrađivanju Ustava.

Ðukanović nije potpisao usvojeni izmenjeni Zakon o predsedniku, već ga je vratio Skupštini na ponovno razmatranje, a njegova DPS zahteva povlačenje pomenutog zakona iz procedure, što će biti tema jedne od narednih sednica parlamenta.

Stranke stare-nove većine tvrde da od izmenjenog Zakona o predsedniku neće odustati i da će ponovo izglasati.

Lekić je istakao da je nedodeljivanjem mandata za sastav vlade od crnogorskog predsednika poljuljan odnos sistema podele vlasti i da je prekršen zakon nepozivanjem predstavnika svih skupštinskih partija na konsultacije.

"Jedna mogućnost je bila da ništa ne uradimo, da smo nemoćni pred samovoljom predsednika države… Nema on što tu da razmišlja, treba da pozove, razgovara, da vidi ima li većine ili ne. Većina postoji i tu je problem. I tu je prizemna, politička kalkulacija - idemo na izbore, da suspendujemo skupštinu… a njegova stranka i saradnici nisu većina. I fino je zamislio - ''ajde da ne postoji Skupština u kojoj su manjina", istakao je Lekić.

On tvrdi da se ovde ne radi o pravnom siledžijstvu, već da je ovo, kako je kazao, demokratski, politički odgovor pravnim sredstvima i u sklopu zakona.

Ðukanović, njegov DPS i stranke tradicionalni partneri SDP, SD i LP tvrde da je reč o "ustavnom puču".

Govoreći o dijalogu za prevazilaženje političke i ekonomske krize u Crnoj Gori, koji je inicirala predsednica parlamenta Danijela Ðurović, Lekić smatra da Demokratski front nije bez razloga napustio pregovore i dodao da strahuje da će i naredni sastanak biti neuspešan ako bude organizovan na isti način.

Prema njegovim rečima, jučerašnji sastanak lidera parlamentarnih stranaka nije uspeo zbog nedolaska predsednika i lidera DPS Mila Ðukanovića, ali ne samo zbog toga. Da bi drugi sastanak o dijalogu za izlazak iz krize uspeo, Lekić smatra da je neophodno da svi učesnici budu prisutni, da predsednik države uvaži da, kako kaže, postoji neka Skupština, a ne da Ðukanoviću bude cilj da se ona što pre rasformira i raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Komentari (0)

Evropa