Region

Spomenik patrijarhu Pavlu u Andrićgradu podelio javnost: Osmi putnik ili umetnička sloboda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2021

-

21:22

Spomenik patrijarhu Pavlu u Andrićgradu podelio javnost: Osmi putnik ili umetnička sloboda
Spomenik patrijarhu Pavlu u Andrićgradu podelio javnost: Osmi putnik ili umetnička sloboda - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Na Vizantijskom trgu u Andrićgradu sinoć je otkriven spomenik srpskom patrijarhu Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, a koji je podelio ne samo javnost u BiH već i u Srbiji.

Ovo nije prvi spomenik srpskom patrijarhu Pavlu koji je podelio javnost i odmah dobio uglavnom negativne kritike. Isto se dogodilo i sa onim koji je krajem 2018. godine otkriven na u parku na Tašmajdanu, u Beogradu.

Otkrivanju spomenika u Andrićgradu, između ostalih, prisustvovali su Emir Kusturica, direktor Andrićgrada i Milorad Dodik, član Predsedništva BiH. Autor ovog dela Ljubomir Lacković ovaj spomenik je radio na poziv Emira Kusturice.

Društvene mreže su se nakon otkrivanja spomenika u Andrićgradu "usijale", pa dok ga pojedini doživljavaju kao Osmog putnika iz čuvenog istoimenog filma, te se pitaju na šta su to njihove pare otišle, drugi poručuju da je u pitanju "umetnička sloboda".

 

 

Među onima koji nisu oduševljeni je i nekadašnji državni ministar bezbednosti Dragan Mektić.

"Ako sam dobro shvatio ovo je umetnička skulptura blagopočivšeg Patrijarha Pavla. Ovo je bruka i sramota i bogohuljenje", napisao je on na Tviteru.

 

 

Ima i onih koji su opisali da im novootkriveni spomenik lični na Transformersa, uz ocenu da - kakvo vreme, takvi i spomenici.

E-Stock

 

 

Lacković je rekao da je spomenik patrijarhu pavlu u Andrićgradu visok 1,7 metara, a da je izrada  trajala blizu dva meseca.

"Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne kolonije u Andrićgradu, a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svideo (Emiru) Кusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju", rekao je Lacković, prenosi Dnevni avaz.

Oglasili su se i iz Andrićevog instutita

Nakon brojnih reakcija i osude na društvenim mrežama iz Andrićevog instituta sinoć saopšteno da skulptura patrijarha Pavla ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu kod Višegrada.

"Skulptura blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla od pletene žice, rad vajara Ljubomira Lackovića, ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu, već samo eksponat koji je bio izložen zbog svečanosti koja je tradicionalno organizovana na Vidovdan", saopšteno je iz Andrićevog instituta.

U saopštćenju je pojašnjeno da je ova skulptura bila izložena sa ciljem da se publici približi rad skulptora Lackovića.

"Patrijarh Pavle će, kao neizbežni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institut", navedeno je u saopštenju, prenosi Dnevni avaz.

Podsetimo, kada je 2018. godine otkriven spomenik Patrijarhu Pavlu u Beogradu mnogi su negodovali zbog toga što izgleda kao da patrijarh lebdi. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je spomenik "sjajno umetničko delo", te na taj način odgovorio na kritike opozicije koje su se tada mogle čuti u javnosti.

"Ovo je jedan moderan spomenik, spomenik koji odiše duhovnošću i skromnošću i urađen je po najpoznatijoj slici patrijarha iz tramvaja, a to što sama figura lebdi pokazuje na simboličan način kako Srbija nema još uvek dovoljno oslonca", objasnio je tada Vesić.

Komentari (0)

Evropa