Region

Krstić: Ambasadori iz RS nisu i neće obeležavati 25. novembar

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

23:11

Krstić: Ambasadori iz RS nisu i neće obeležavati 25. novembar
Zastava BiH - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nametanje 25. novembra kao "državnog praznika BiH" nastavak je uzurpatorskih aktivnosti bošnjačke politike koju sve vreme mandata bez zadrške sprovodi ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković, ocenila je ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.


"Turkovićeva vrlo dobro zna da ambasadori iz reda srpskog naroda nisu i neće obeležavati ovaj i slične datume sve dok se ne usvoji zakon o državnim praznicima. Na kraju krajeva, pozivanje da se obeleži praznik socijalističke zemlje koju su Bošnjaci direktno rušili i koja im nije odgovarala, krajnje je neprimereno i licemerno", izjavila je Krstićeva za Srnu.

Ona je rekla da je Ambasada BiH u Atini zaprimila, kao i svake godine do sada, dopis Turkovićeve u kojem, između ostalog, poziva diplomatsko-konzularna predstavništva da "razvijaju svest o važnosti dana državnosti".

"Smatram da je ovaj dopis krajnje neprikladan, a navodi u njemu neistiniti. Nikakav kontinuitet sa nepostojećom ratnom republikom BiH ne postoji, te se Turkovićeva uzaludno trudi da ga uspostavi šaljući ovakve dopise i tumačeći Ustav kako njoj odgovara. BiH u kojoj živimo nastala je u Dejtonu 21. novembra 1995. godine", rekla je Krstićeva.

Krstićeva je dodala da je za Srbe zaposlene u Amabasadi BiH u Atini, danas običan radni dan, dok zaposleni iz reda druga dva naroda iz BiH praznuju.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a - 25. novembar obeležava se kao Dan državnosti u delu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obeležavaju kao praznik. 

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.


Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.
 

Komentari (0)

Evropa