Region

Ministar policije Crne Gore: Odgovornost za glasanje u Šavniku nije na policiji, tužilaštvo efikasnije da reaguje

Komentari

Autor: RTCG

27/11/2022

-

20:16

Ministar policije Crne Gore: Odgovornost za glasanje u Šavniku nije na policiji, tužilaštvo efikasnije da reaguje
Filip Adžić - Copyright Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić reagovao je povodom izjava da je i policija kriva za neuspele izbore u Šavniku, ističući da bez obzira što pripadnici policije u povećanom broju i vrlo marljivo prate izborni dan i održavaju red i mir, njihove zakonske mogućnosti da zaustave prekidanje glasanja ne postoje, prenosi RTCG. Kako je naglasio, policija ne može djelovati u punom kapacitetu bez adekvatne reakcije i pune podrške nadležnog državnog tužilaštva.

"Državno tužilaštvo mora da reaguje, radnjama iz svoje nadležnosti, te da u punoj saradnji sa policijom, preduzme sve zakonske-procesne radnje prema počiniocima krivičnih dela protiv izbornih prava, kao i sve raspoložive mere radi suzbijanja vršenja ovih krivičnih dela, a koje su predviđene ZKP-om, pre svega zadržavanje lica za koja postoji osnovana sumnja da su izvršili neko od krivičnih dela protiv izbornih prava, a zatim i davanjem predloga za pritvaranje ovih lica, ukoliko za takvim merama postoji potreba. Sve navedeno naglašavamo kako bi i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije olakšali njihov deo posla, jer u slučaju postojanja krivičnih dela protiv izbornih prava i drugih krivičnih dela, pripadnici MUP/UP nemaju širok spektar ovlašćenja, kao što to ima državno tužilaštvo", naglašava Adžić.

Kako dodaje, u skladu sa ZKP-om ovakve radnje spadaju isključivo u nadležnost tužilaštva, koje rukovodi istražnim postupkom i po čijim nalozima pripadnici UP postupaju, i to posebno po nalozima koji se odnose na zadržavanje osumnjičenih lica do 72 sata, koje je očito nužno u ovakvim situacijama.

"Građana i istine radi moramo biti potpuno precizni i reći da shodno članu 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika, pripadnicima policije nije dozvoljen pristup biračkom mestu dok traje glasanje, osim kad predsednik biračkog odbora, na osnovu prethodne saglasnosti biračkog odbora pozove pripadnike policije na dužnosti na biračko mesto, ako je na tom biračkom mestu narušen red i mir. Bez obzira što pripadnici policije u povećanom broju i vrlo marljivo prate izborni dan i održavaju red i mir, njihove zakonske mogućnosti da zaustave prekidanje glasanja ne postoje", ističe ministar, a prenosi RTCG.

Nakon prijave problema od biračkog odbora, kako objašnjava Adžić, pripadnici policije su svakog puta ekspresno reagovali i protiv lica koja su onemogućila glasanje podnosili krivične prijave.

"Iz navedenog jasno proizilazi da je netačno i nekorektno odgovornost za nezakonito postupanje članova biračkog odbora kao i građana koji zloupotrebljavajući zakonsku mogućnost i biračko pravo ostvaruju u opštinama u kojima ne žive, adresirati na policijske službenike. U danima pred nama očekujem adekvatan odgovor nadležnog državnog tužilaštva. Siguran sam da će svi koji su na bilo koji način prekršili zakon odgovarati", poručio je Adžić.

Podsetimo na dva biračka mesta u Šavniku glasaće se i naredne nedelje, jer je zbog nepravilnosti i šesti put izborni proces prekinut.

Lokalni izbori će biti ponovljeni na biračkom mestu u zgradi Opštine Šavnik i u selu Kruševice, gde će birači po sedmi put izlaziti na birališta. Na tim biračkim mestima je i u prethodnih pet izbornih ciklusa, 23. i 30. oktobra, kao i 6, 13. i 20. novembra prekinuto glasanje, nakon što pojedini članovi biračkih odbora nisu omogućili glasačima da ostvare svoje biračko pravo.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su, kako je preneo RTCG, ocenili da je u Šavniku, “zahvaljujući kriminalnoj sprezi Demokratske partije socilalista (DPS) i pojedinih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije, ugroženo pravo građana da izaberu lokalnu samoupravu po svojoj mjeri”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa