Region

EU: Ubrzati proces proširenja, od Beograda i Prištine se očekuje konkretan napredak

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

16:56

EU: Ubrzati proces proširenja, od Beograda i Prištine se očekuje konkretan napredak
EU: Ubrzati proces proširenja, od Beograda i Prištine se očekuje konkretan napredak - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija potvrdila je danas svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva za zemlje Zapadnog Balkana i hoće da ubrza taj proces, navodi se u Nacrtu deklaraciji koja bi trebalo da bude usvojena na samitu Zapadni Balkan - EU 6. decembra u Tirani.

U Nacrtu deklaracije, u koju je Tanjug imao uvid, daje se puna podrška naporima visokog predstavnika EU i specijalnog izaslanika za dijalog između Beograda i Prištine, Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, za posredovanje u dijalogu i traženju rešenja za druga regionalna pitanja.

Od Beograda i Prištine očekuje se "konkretan napredak ka sveobuhvatnom i zakonski obavezujućem dogovoru za normalizaciju odnosa", a EU ponavlja i da očekuje "da svi prošli dogovori budu potpuno poštovani i primenjeni bez odlaganja".

„Mi pozivamo obe strane da se konstruktivno angažuju u rešavanju njihovih bilaterlanih sporova i da se uzdrže od unilateralnih i provokativnih akcija koje bi mogle da vode u tenzije i nasilje i retorike koja nije pogodna za dijalog“, ističe se u dokumentu.

EU podsteća obe strane da imaju „zajedničku odgovornost za obezbeđivanje mira i stabilnosti“ i naglašava da je to vazzno za "stabilnost i razvoj celog regiona i obezbeđenje evropskog puta“.

U dokumentu se podseća da je članstvo u EU zasnovano na „kredibilnim reformama“ i na principu sopstvenih zasluga, ali EU podržava ideju postepene integracije regiona već u fazi pristupanja, najavljuje finansijsku pomoć od milijardu evra za ublažavanje posledica energetske krize i naglašava značaj partnerstva EU i Zapadnog Balkana u svetlu rata u Ukrajini.

Pozdravlja se napredak koji su zemlje Balkana napravile od poslednjeg samita na Brdu kod Kranja u oktobru 2021. godine, a EU lideri pozivaju Evropsku komisiju, visokog predstavnika i Savet EU „da unaprede postepenu integraciju regiona".

EU pozdravlja takođe rešenost partnera sa Zapadnog Balkana „da podrži osnovne evropske vrednosti i principe u skladu za međunarodnim pravom“ i posvećenost zemalja fundamentalnom pravu i poštovanju demokratije, vladavine prava i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. U nacrtu se navodi i da "eskalirajuća ruska agresija na Ukrajinu dovodi u pitanje mir, evropsku i globalnu bezbednost“ i naglašava da je sada, u toku rata u Ukrajini, više od bilo kada, važno da se „bude zajedno“ da to bude „jasan znak za stratešku orijentaciju partnera“ sa Zapadnog Balkana.

S obzirom na „naše produbljivanje saradnje sa partnerima, mi ih pozivamo da naprave brz i trajan napredak ka usklađivanju sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da postupaju u skladu s tim, uključujući i restriktivne mere“ protiv Rusije, naglašava se u tekstu.

Istovremeno se pozdravljaju zemlje Zapadnog Balkana koje su se usaglasile sa evropskom politikom.

U Nacrtu deklaracije traži se zajednički rad u borbi protiv negativnog uticaja ruskog rata i očekuje izgradnja „čvrste ekonomske osnove za budućnost“.

Dokument podvlači da Rusija nosi svu odgovornost za aktuelnu energetsku i ekonomsku krizu i dodaje da će EU da produži da daje podršku Zapadnom Balkanu u borbi protiv negativnog efekta po ekonomije i društvo.

Pomoć od milijardu evra za energetiku

Zatim EU podseća na paket pomoći energetici u iznosu od milijardu evra bespovratnih sredstava i na to da će potencijalne dve i po milijarde investicija pomoći regionu da ublaži posledice krize i ubrza energetsku tranziciju. Dodaje se i da će "500 miliona iz ovog paketa ići direktno kao hitna pomoć domaćinstvima i malim preduzećima, dok će drugih 500 miliona biti bespovratna podrška energetskoj nezavisnosti, tranziciji u unapređenju gasne i električne infrastrukture".

Unija potvrđuje da će da uključi region u zajedničke evropske nabavke energenata i dodaje da će "Zapadni Balkan od početka biti uključen u Evropski mehanizam za bezbednost snabdevanja hranom, uz dalju podršku poljoprivrednom sektoru, za šta će biti izdvojeno 560 miliona evra u sledećih sedam godina". U nacrtu je spomenut i ekonomski i investicioni plan koji predviđa „ambiciozni investicioni paket“ sa skoro 30 milijardi evra za region uključujući devet milijardi evra nepovratnih sredstava za projekte iz IPA fondova, kao i zelenu i digitalnu agendu za Zapadni Balkan.

Ova pomoć, kaže deklaracija, treba da ojača energetsku tranziciju u regionu. Deklaracija najavljuje i "dalji pojačani politički angažman EU u regionu", kroz redovno održavanje samita na najvišem političkom nivou i sektorsku saradnju u oblastima od zajedničkog interesa u raznim oblastima saradnje.

Nacrt spominje i usklađivanje vizne politike zapadno-balkanskih zemalja za viznom politikom EU. „Upravljanje migracijom jeste zajednički izazov i odgovornost“, ističe se u dokumentu.

Usklađivanje vizne politike je za EU korak „od hitne i ključne važnosti“ da bi mogao bezvizni režim između EU i Balkana da produži da funkcionisse. EU očekuje da region pojača dogovore za readmisiju sa zemljama porekla migranata i da pojača saradnju sa avio kompanijama u borbi protiv neregularne migracije na zapadno-balkanskoj ruti i ističe da će da produži da daje pomoć regionu, politički i finansijski u ovoj oblasti. I pozdravlja napore Zapadnog Balkana u borbi protiv nelegalne migracije.

Očekuje se da se u Tirani potpiše deklaraciju operatera iz EU i Zapadnog Balkana kao prvi korak za niže cene rominga u toku 2023. godine. Zemlje cclanice usaglasile su tekst dokumenta i očekuju da che partneri sa Zapadnog Balkana da se pridruže deklaraciji. 

Komentari (0)

Evropa