Region

Afera u "četiri kraka" trese Hrvatsku već dva dana - zašto su uhapšeni direktor HRT-a, bivša ministarka zdravlja i ostali

Komentari

Autor: Jutarnji, Index, Euronews Srbija

01/07/2021

-

22:22

Afera u "četiri kraka" trese Hrvatsku već dva dana - zašto su uhapšeni direktor HRT-a, bivša ministarka zdravlja i ostali
Afera u "četiri kraka" trese Hrvatsku već dva dana - zašto su uhapšeni direktor HRT-a, bivša ministarka zdravlja i ostali - Copyright Tanjug/Hina/Damir Seničar

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je javnost već dva dana uzburkana zbog policijskih pretresa u kojima je uhapšeno nekoliko osoba za malverzacije i zloupotrebu službenog položaja. Tamošnji mediji pišu da je akcija sprovedena u "četiri kraka". Svi uhapšeni dovode se u vezu sa nekadašnjim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je preminuo krajem februara ove godine. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) saopštio je da je Bandić primao mito.

Reč je naime, o nizu afera, a svi privedeni se terete za krivična dela iz oblasti privrednog kriminala i zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita.

Saopštenjima su se danas oglasili hrvatska policija i USKOK, koji je na zvaničnim stranicama objavio detalje o jučerašnjim hapšenjima i pokrenutim istragama na kojima su policajci radili poslednjih nekoliko meseci. Oni su potvrdili i da je Bandić primao mito.

Jedna istraga, kako piše "Jutarnji", odnosi se na šefa HRT-a Kazimira Bačića i preduzetnika Milana Lončarića, dok se drugi deo odnosi na malverzacije oko dodela kućica na Adventu.

Kako se navodi, sumnja se da je Bačić posredovao kod tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića da Lončariću osigura dozvole i rešenja za legalizaciju i gradnju njegovog projekta. USKOK tvrdi i da je Lončarić preko Bačića poslao Bandiću 50.000 evra. Tvrde i da je kao nagradu za posredovanje kod Bandića, Lončarić Bačiću dao stan u Zagrebu vredan najmanje milion kuna.

Tanjug/ Hina/ Damir Senčar

Reč je o nizu afera

Drugi deo istrage odnosi se na malverzacije prilikom dodele kućica na Adventu, a u koje su bili uključeni, piše Jutarnji, "kralj Adventa" Denis Mohenski, Bandićev vozač Zdravko Krajina i bivša članica Povereništva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić, koji su svi juče uhapšeni. USKOK sumnja da je Bandić omogućio Krajini i Mohenskom atraktivne lokacije za kućice na Adventu i drugim manifestacijama, i da je onda s njima podelio dobit od najmanje pet miliona kuna.

Navodi se da će USKOK sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti istražni zatvor protiv svih okrivljenih.

Kako je sve počelo

Sve je počelo juče ujutru kada su USKOK i zagrebačka policija krenuli u akciju koja ima tri kraka, a kada je kao bomba u regionu odjeknula vest da je priveden direktor HRT-a Kazimir Bačić, a onda su nastavila da se nižu imena i sva su dovedena u vezu sa pokojnim Bandićem.

Ništa manje pažnje nije izazvala ni vest da je među uhapšenima i nekadašnja ministarka zdravlja Ana Stavljenić-Rukavina, koja je dugo godina blisko sarađivala sa zagrebačkim gradonačelnikom. Među uhapšenima su juče bili i još jedan Bandićev vozač Vladimir Džaja i načelnica stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić.

Hapšenja su nastavljena i jutros, kada je privedeno još 10 osoba, među kojima je osam preduzetnika i dva zaposlena u upravi Grada Zagreba.

Kako saznaje portal Index.hr, uhapšeni iz uprave Grada su iz komunalnih poslova i održavanja, a osumnjičeni su da su tražili i primali mito kako bi preduzetnicima davali poslove u Gradu.

Najviše pažnje izazvalo hapšenje bivše ministarke

Detalje je policija objavila i o hapšenju nekadašnje ministarke zdravlja Ane Stavljenić-Rukavina i načelnice Andreje Šulentić, koje su obe bile bliske Bandićeve saradnice i koje su, kako pišu hrvatski mediji, učestvovale u nameštanju konkursa za direktora bolnice Srebrnjak.

"Po završetku kriminalističkog istraživanja, obe osumnjičene su tokom srede predate pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podneta Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu i to za kaznena dela Zlouporaba položaja i ovlašćenja. Pripadnici policije su u koordinaciji sa USKOK-om sproveli istragu i utvrdili sumnju da su dve hrvatske državljanke, starosti 82 i 55 godina, počinile kazneno delo zloupotreba položaja i ovlašćenja", navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, istragom je utvrđeno da su njih dve iskoristile svoj položaj i ovlašćenja kako bi drugoj osobi pribavile korist.

Sumnjiče se da su u periodu od januara do kraja juna prošle godine, po zahtevu sada pokojnog gradonačelnika, preduzele radnje kako bi osigurale da za direktora dečje bolnice Srebrnjak bude izabrana osoba koju je on odabrao i pre nego što su stigle sve prijave na raspisanom konkursu.

Četvrti krak afere

Policija je tokom dana saopštila i da se četvrti krak afere odnosi na utaju poreza i kante za smeće, a u kojem je preduzetnik Igor Maksimiljanović, vlasnik kompanije "Dobra reklama", osumnjičen da je Gradu Zagrebu poklonio 1.012 kanti za otpad, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, te je na taj način utajio porez. 

Sumnja se da tako pribavio materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni budžet za iznos od 346.359,69 kuna, a budžet Grada Zagreba za iznos od 234.252,14 kuna.

Komentari (0)

Evropa