Region

EURONEWS SRBIJA U TIRANI Potpisana deklaracija o romingu, Fon der Lajen: Poslata poruka jedinstva i saradnje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/12/2022

-

08:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Tirani se danas održava Samit lidera EU - Zapadni Balkan, prvi put u regionu, a pored najvišnih zvaničnika EU na ovom skupu učestvovaće i lideri 27 zemalja članica, kao i regiona, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon pozdrava sa premijerom Albanije Edijem Ramom, Vučić je u izjavi medijima najavio da će imati bilateralni sastanak sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, kao i sa holandskim i belgijskim premijerom. Na Samitu je potpisana deklaracija o smanjenju cene rominga između Zapadnog Balkana i EU.

17.30 Šolc: Članice EU pozitivnije prema perspektivi preključenja zemalja Zapadnog Balkana

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je među članicama EU otkrio novo, pozitivnije raspoloženje nego pre nekoliko godina, pre sukoba u Ukrajini, prema perspektivi priključenja zemalja Zapadnog Balkana uniji. "Sasvim sam siguran da je nastao novi inkluzivni pokret i da je skepticizam koji je pre nekoliko godina ispoljen od strane nekoliko država članica sada mutirao u spremnost da se ovaj proces aktivno gura napred", rekao je Šolc novinarima nakon Samita u Tirani, prenosi Rojters.

17.15 Vučić: Razumeli smo poruku EU o uvođenju sankcija Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razumeo jasnu poruku EU upućeno Srbiji po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

"Rekao sam da mi imamo svoj stav, ali da smo dobro razumeli poruku EU, odlično sam ja to razumeo i kroz diskusiju osmoro ili devetoro predstavnika EU danas", rekao je on. Kazao je da je direktno odgovorio na pitanja predstavnika EU i da o tome ne odlučuju oni. "Pitaću narod u Srbiji, parlament u Srbiji i vladu Srbije, a pomalo ću i ja da se pitam", rekao je on. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

16.50 Potpisana deklaracija na kraju Samita: Tačke - ruska pretnja miru i podrška EU zemljama Zapadnog Balkana na putu u Uniju, uvođenje sakcija

Na kraju Samita objavljena je deklaracija koju su potpisali lideri EU u saradnji sa liderima Zapadnog Balkana, a u prisustvu reginalnih i međunarodnih aktera.

Deklaracija sadrži više tačaka, prvu u kojoj se navodi da "eskalirajući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine stavlja evropski i globalni mir i beznednost u opasnost", te da je zato važno strateško partnerstvo između EU i Zapadnog Balkana.

U drugoj tački se navodi da EU ponovo potvrđuje svoju punu i nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi članstva Zapadnog Balkana i poziva na ubrzanje procesa pristupanja, zasnovanog na kredibilnim reformama partnera, pravično i rigorozno uslovljavanje i princip sopstvenih zasluga, što je u našem zajedničkom interesu. Pozdravlja napredak koje su napravili partneri sa Zapadnog Balkana na njihovim putevima EU od EU-Zapad Samit o Balkanu na Brdu u oktobru 2021. EU posebno pozdravlja održavanje prve međuvladine konferencije sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Navodi se i da EU pozdravlja rešenost zemalja Zapadnog Balkana da podrže evropske vrednosti i principe. EU takođe pozdravlja ponovljeno posvećenost partnera Zapadnog Balkana primatu demokratije, fundamentalna prava i vrednosti i vladavina prava, uključujući podelu vlasti.

Svakako najvažnija tačka jeste ponovo isticanje EU da zemlje moraju uskladiti svoju spoljnu politiku, posebno po pitanju uvoženja sankcija Rusiji.

16.20 Fon der Lajen: Poslata poruka jedinstva i saradnje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je Samit bio takav da je poslata veoma jasna poruka jedinstva i saradnje. Ona je kazala da su pitanja o kojima je raspravljano bila pitanje pomoći EU regionu, otvaranja pristupnih poglavlja za Albaniju i Svevernu Makedoniju, ali i pitanje migracija.

Tanjug AP/Andreea Alexandru

 

"Zajedno smo u ovome", poručila je Fon der Lajen govoreći o migracijama i istakla da je napravljen plan EU o tom pitanju.

Mi smo unija vrednosti, rekla je ona govoreći o uticaju ruske invazije na Ukrajinu na Evropsku uniju.

16.15 Rama istakao pitanje studiranja studenata iz Albanije

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio je Mišelu z akoga je rekao da je lojalan prijatelj Zapadnog Balkana i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen koju je nazvao borcem za region.On je kazao da je zahvalan što su učinili da proces koji je dugotrajan ne bude i mrtav.

"Ovih dana EU je potreban Zapadni Balkan isto koliko i Zapadnom Balkanu EU", poručio je Rama dodajući da je trenutak za poslati poruku narodima na Zapadnom Balkanu, a posebno albanskom narodu da je EU to zbog nas.

Tanjug AP/Andreea Alexandru

 

Kao veliku novost Rama je istakao to što će albanski univerziteti biti povezani sa fakultetitma u Evropi. "Naši studenti, naša deca mogu da studiraju odavde u bilo kom univerzitetu u Evropi onlajn. Ovo je nešto što je do sada bilo moguće samo tek kad postanete član EU", rekao je on.

16.00 Počela konferencija za novinare

Nakon održanih plenarnih sesija održava se konferencija za novinare Šarla Mišela, Ursule fon der Lajen i domaćina Edija Rame.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kazao je da je današnji samit u Tirani istorijski, zato što se prvi pt i teritorijalno održao na zapadnom Balkanu. On je novinarima rekao da svako ima svoj zadatak koji treba da ispuni da bi napredovale reforme u vladavini prava, reforme u pravosuđu i borbi protiv korupcije. A EU treba da podrži ove reforme na opipljiv način, istakao je on.

rekao je da je migracija pitanje koje je uvek teško, te da je saradnja svih fundamentalana u toj oblasti, pa je zatozahvalan što je danas napravljen napredak po pitanju uvođenja viza.

15.50 EIB: Novi projekti i pomoć regionu Zapadnog Balkana zbog rata u Ukrajini

Potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liljana Pavlova obećala je danas pomoć ogranka te banke, u rešavanju hitnih kratkoročnih potreba regiona koje proizilaze iz rata Rusije u Ukrajini. Ta podrška će se materijalizovati kroz nove projekte koje EIB Global planira da finansira u regionu, za uvođenje čiste energije, proširenje elektroenergetskih mreža i skladišne infrastrukture, kao i za podršku privatnom sektoru u sprovođenju mera energetske efikasnosti.

15.30 Bregu: Cene rominga između Zapadnog Balkana i EU opadaće kao lišće naredne jeseni

Značajno smanjenje cena usluga prenosa podataka u romingu (interneta) između ZB i EU treba da počne od 1. oktobra 2023. izjavila je danas u Tirani generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, kao i da je cilj da on bude potpuno ukinut. “Cene rominga između ZB i EU će opadati kao lišće naredne jeseni“, rekla je Bregu na konferenciji za medije u okviru samita EU-ZB u Tirani, nakon što su jutros telekom operateri iz regiona i EU potpisali Deklaraciju o romingu. To je tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cena rominga između EU i regiona na približno isti nivo domaćih cena", rekla je Bregu.

14.35 Čeka se zvanična konferencija za novinare

Nakon održanog Samita na konferenciji za novinare obratiće se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i albanski premijer Edi Rama. iako je zakazana za 14.30 kasni.

14.05 Varhelji: Smanjivanje cene rominga prava integracija ZB

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da je upravo prava i konkretna integracija regiona ZB u EU pitanje rominga i da će takve aktivnosti u narednom period biti dodatno pojačane. Deset operatera je potpisalo deklaraciju, skoro svi iz regiona, osim Vodafona i Ipka, kao i najveći iz EU poput Dojče telekoma, rečeno je na konferenciji za medije.

Kako je saopšteno, snižavanje cena romigna izmeđju ZB i EU će početi od 1. oktobra 2023. godine. “To je prava integacija ZB za koju se svi borimo, nije kozmetička stvar, adkademska ili filozofska ideja ideja, već prava stvar i sve ćemo više to i da radimo”, poručio je Varheji. On je na konferenciji za medije istakao da je za EU to na vrhu agende kada je reč o ZB - ne samo politička agenda i prioriteti već i održiv ekonomski, društveni i inkluzivni rast.

RCCArmand Habazaj

 

13.35 Vučić se sastao sa Ruteom: Tema i usklađivanje viznog režima sa EU

Odličan i srdačan sastanak, tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao susret sa premijerom Holandije Markom Ruteom. Vučić je naveo da je zahvalio na podršci EU putu Srbije i istakao posvećenost reformama.

"Naglasio sam da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, kao i da sam uveren da će Holandija biti snažan partner u našim nastojanjima da se sva regionalna otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga", naveo je Vučić.

Tema razgovora bio je i rastući interes potencijalnih holandskih investitora za poslovanje u Srbiji. "Saglasili smo se da će dobri bilateralni odnosi naših zemalja posebno ojačati kroz ekonomsku saradnju. Jedna od tema bili su i prvi dobri rezultati koje je donelo usklađivanje našeg viznog režima sa EU, čime je već vidljivo smanjen talas ilegalnih migracija", zaključio je on.

13.15 Održano svečano fotografisanje svih učesnika Samita

Nakon dolaska svih učesnika Samita održano ej svečano fotografisanje. Tom prilikom upriličen je i kulturno-umetnički program. U nastavku dana očekuju se izjave za medije predstavniak Eu i domaćina albanskog premijera Edija Rame.

13.00 Incident na protestu u Tirani, Beriša dobio udarac pesnicom u glavu

Tokom Samita EU-Zapadni Balkan koji se održava u Tirani, lider opozicione Demokratske partije Albanije i bivši predsednik Albanije Salji Beriša ogranizovao je protest. Dok je kolona šetala Tiranom dogodio se incident, kada je Berišu u glavu pesnicom udario jedan od prolaznika.

Kako se vidi na snimku, Beriša je uz pristalice i stranačke kolege predvodio protestnu kolonu u Tirani, kada je nepoznati muškarac prišao i udario ga u glavu. Reagovalo je obezbeđenje Beriše, kao i okupljeni koji su napadača udarali.

Euronews

12.45 Plenković: Hrvatska zagovara da EU da kandidatski status za BiH

Hrvatska zagovara da Evropska unija kandidatski status Bosni i Hercegovini da „što pre, po mogućnosti već sad u decembru”, rekao je danas u Tirani hrvatski premijer Andrej Plenković i ponovio da se Srbija „jako slabo” usaglašava s evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom. Plenković učestvuje na samitu EU - Zapadni Balkan, a novinarima je uoči skupa rekao da će teme biti jačanje saradnje "dveju strana", posebno u pogledu proširenja, osnaživanja saradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju rominga te o budućnosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Govoreći o BiH, Plenković je rekao da je hrvatski stav „jasan” te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH „što pre, po mogućnosti već sada u decebru”. To će, kazao je, zavisiti od uslova za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH.

Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru, file

 

12.15 Šta potpisana deklaracija o romingu znači za građane Srbije, Lučić: Osetiće se od oktobra 2023.

Roming deklaracija između dela operatora iz EU i operatora Zapadnog Balkana, koja je potpisana danas u Tirani u okviru samita EU-ZB u cilju snižavanja cena roming data saobraćaja, predviđa da će prve benefite korisnici osetiti već od oktobra 2023, izjavio je danas za Tanjug u glavnom gradu Albanije generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

On je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisao deklaraciju u ime Telekom Srbija grupe, najvećeg teleko-operatora Zapadnog Balkana. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Euronews

12.05 Meloni: Zemlje Zapadnog Balkana mogu računati na Italiju

Italijanska premijerka Đorđa Meloni istakla je danas u Tirani da zemlje EU imaju veliku odgovornost prema državama Zapadnog Balkana. Meloni je, pred Samit EU-Zapadni Balkan, podvukla da je ta odgovornost postala još veća od agresije Rusije protiv Ukrajine. „Važno je da jačamo proceduru za pristup tih zemalja u EU. Mislim da postoji pitanja oko kojih treba da sarađujemo od ekonomije do sajber bezbednosti i mnogih drugih“, objasnila je ona. Italija je, naglašava Meloni, privržena približavanju Zapadnog Balkana EU. „Možete računati na Italiju“, zaključila je ona.

12.00 Makron:Samit važan za odnose EU-Zapadni Balkan

Samit EU- Zapadni Balkan je važan trenutak za Uniju, ocenio je danas u Tirani predsednik Francuske Emanuel Makron. On je, u izjavi novinarima pred početak skupa, kazao da će na Samitu biti razgovarano o konkretnim stvarima. Makron je podsetio na pomoć od milijardi evra koju je Evropska komisija odredila za Zapadni Balkan u vezi energetske krize. „Skup će poslužiti za dalje produbljenje i intenziviranje političke agende“, naglasio je on.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Makron pri dolasku na Samit u Tirani sa domaćinom Edijem Ramom

On se na marginama sastao sa predsednikom Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, na svom Instagram nalogu budućnostsrbijeav, naveo da je imao srdačan susret sa Makronom sa kojim je razmenio mišljenja o, kako je naveo, aktuelnim globalnim pitanjima, ali i o povezivanju Zapadnog Balkana sa EU i evropskom putu Srbije.

11.55 Rama: Ovde je rokenrol, a u Briselu samo simfonija

Albanski premijer Edi Rama ocenio je danas da region nikada nije bio bolji u svojoj istoriji, a posebno Albanci, kako u Albaniji, tako i na Kosovu. Rama je, na pitanje da li je moguće da se danas nađe rešenje za kosovsko pitanje, rekao da bi želeo da EU "ima takvu magičnu moć“, ali da to nije slučaj. Istakao je da je dijalog težak i da je potrebno vreme.

Euronews

"Zapadni Balkan nikada nije bio bolji u svojoj istoriji, a posebno Albanci, kako u Albaniji, tako i na Kosovu“, podvukao je on. Rama je, na pitanje o važnosti toga što se Samit održava u Tirani, odgovorio: "Ovde je rokenrol, a u Briselu samo simfonija, i zato su svi sretni što su ovde“. Na pitanje da li će Srbija potpisati planiranu deklaraciju, rekao je da nije informisan da postoji ikakav problem.

profimedia

 

11.40 Vučić se sastao sa Orbanom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Tirani sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, na marginama samita EU-Zapadni Balkan. "Odličan razgovor sa prijateljem Viktorom Orbanom o zajedničkim planovima i projektima, globalnim kretanjima i o razvoju situacije u regionu, uz dogovor da se što pre ponovo sastanemo", napisao je Vučić na Instagramu.

11.15 Žiofre: Samit lidera u Tirani donosi konkretna rešenja u korist građana

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre napisao je na Tviteru da će se na današnjem Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Tirani doneti konkretne odluke u korist građana Zapadnog Balkana. "Danas je sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana. Ne vidimo samo reči, već i konkretna rešenja u korist građana. To je politička posvećenost EU za perspektivu članstva za ceo region. Delimo zajedničku budućnost i ona je već počela", napisao je Žiofre u objavi na društvenoj mreži Tviter.

11.10 Vučić: Najdraži razgovor sa Cvijanović

Uz opis da mu je to najdraži razgovor, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je fotografiju susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović u Tirani.

11.05 Mišel: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel ocenio je danas, pred Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani da je taj skup važan i simboličan. „Ovo je važan korak za ljude, za turizam, za biznis. A druga važna stvar je da mi hoćemo da damo podršku regionu u energetskoj krizi“, izjavio je Mišel. „Poslednjih meseci smo puno radili na približavanju i integraciji, na napretku saradnje sa Zapadnim Balkanom. Potpuno sam uveren da će budućnost Evrope i budućnost naše dece biti bezbednija i prosperitetnija kada Zapadni Balkan bude deo EU. Mi se približavamo jedno drugima, reforme su neophodne i svako treba da preuzme svoju odgovoronst“, ukazao je on.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

11.00 Micotakis: Za napredak ka EU potrebno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine

Grčki premijer Kirjakos Micotakis istakao je da je za napredak u procesu integracije u EU važno postići rešenje u dijalogu Beograda i Prištine. Micotakis je, pred Samit EU-Zapadni Balkan, na pitanje koliko je po bezbednost regiona, ali i EU, važno pronaći brzo rešenje problema između Beograda i Prištine, istakao da je uvek podržavao dijalog. Naglasio je da dijalog mora da se vodi u najboljoj veri na obe strane. „Razumemo kompleksnost tog pitanja, ali smo svesni činjenice da će sve dok se ono ne reši biti teško sprovesti potreban napredak za punu integraciju u evropsku porodicu“, zaključio je on.

10.55 Potpisana deklaracija o smanjenju cene rominga između Zapadnog Balkana i EU

U Tirani je potpisana zajednička deklaracija i sporazum operatera iz EU i ZB kao korak koji će, kako je najavljeno, omogućiti postepeno smanjenje cena rominga između regiona i EU tokom 2023. godine, sa ciljem da se troškovi naknadno u potpunosti ukinu. Smanjenje troškova rominga sa zemljama EU će omogućiti bolje uslove za saradnju i podsticaj za poslovanje, ali i za turizam.

U okviru Berlinskog procesa, lideri Zapadnog Balkana dogovorili su ranije međusobno ukidanje naknada za roming, a Sporazum o regionalnom romingu stupio je na snagu u julu 2021. godine.

10.45 Minić: Samit u Tirani značajan, došlo do velikih promena u strategiji proširenja EU

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić rekla je za Euronews Srbija da je Samit u Tirani izuzetno važan jer je došlo do značajnih promena u strategiji proširenja EU, te je ono ponovo visoko na agendi EU, ali najviše zahvaljujući Ukrajini i Moldaviji.

"U predlogu Evropskog parlamenta koji veliko većinom usvojen date su konture šta će sve obuhvatati. To znači da će u onim sektorima gde zemlje budu više napredovale biti i otvorena mogućnost da se one dublje i brže integrišu", pojasnila je ona.

Navela je da promene znače i mogućnost zemalja Zapadnog Balkana da učestvuju u radu nekih evropskih institucija kao posmatrači, imaće već pristup evropskim fondovima, te se priprema za sve to odvijala preko Berlinskog procesa.

Euronews

10.35 Fon der Lajen: Zapadni Balkan ponovo napreduje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da je ponovo vidljiv napredak u tom regionu. Fon der Lajen je, u izjavi novinarima, kazala da će današnji skup biti zanimljiv, jer se radi o praktičnom napretku regiona koji je važan EU. „Prva tema biće energetska bezbednost, i uspostavili smo energetski paket. On predviđa 500 miliona evra koje će zemlje Zapadnog Balkana dobiti za pomoć švojim budžetim i privredi, i 500 miliona evra za za ulaganje u obnovljivu energiju, energiju budućnosti“, naglasila je ona. Dalja tema, kazala je, biće besplatan roming između EU i Zapadnog Balkana. „Naravno razgovaraćemo i o pristupnim procesima. Raduje me što BiH teži ka statusu kandidata. Lepo je što su Severna Makedonija i Albanija usred otvaranja pristupnih pregovora. Ponovo imamo napredak na Zapadnom Balkanu“; istakla je ona.

10.25 Sastanak Rame i Vučića o Otvorenom Balkanu

Samit u Tirani prilika da se razgovara i o Otvorenom Balkanu, inicijativi o regionalnom povezivanju koju je pokrenula Srbija. Za sada u njemu učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, dok je premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao da podržava tu inicijativu i moguć ulazak Crne Gore u nju.

"Sa prijateljem Ediejm Ramom razgovarao sam o inicijativi Otvoreni Balkan i našim zajedničkim pitanjima", naveo je Vučić.

10.15 Vučić se sastao sa Fon der Lajen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. "Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoći srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EU", naveo je Vučić na Instagramu.

On se sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

10.05 Na Samitu Mišel i Fon der Lajen

Od predstavnika Evropske unije u Tirani su prisutni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

09.45 Vučić novinarima odgovorio zašto se predomislio i došao u Tiranu: Ovo je dobra prilika da čuvamo interese Srbije

Na pitanje zašto se predomislio i ipak došao u Tiranu, kaže: "Čini se da je to ipak bolje i da je važno. Bolje biti za stolom jer kad niste za stolom onda ste obično na meniju, pa to svi jedva dočekaju. Ovo je dobra prilika da čuvamo interese Srbije".

Stranim medijima je objasnio da će u Tirani "barem imati priliku da kaže šta misli", a to je da Srbija "ostaje posvećena procesu evrointegracija dok u isto vreme čuva državu i nacionalne interese".

Euronews/Stefan Goranović

 

Njega je po dolasku na Samit sačekao domaćin skupa premijer Albanije Edi Rama.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Samitom će predsedavati predsednik Savet EU Šarl Mišel, a prisustvovaće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. U glavni grad Albanije dolaze gotovo svi lideri EU, među kojima su i francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Predsednik Srbije će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Belgije Aleksandar De Kro, kao i premijer Holandije Mark Rute. Kako je Vučić najavio juče, on će se tokom samita susresti i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Glavne teme samita u Tirani biće zajedničko rešavanje posledica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala. Samit je prilika da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između EU i ZB, regiona sa jasnom perspektivom EU, saopštila je EU.

Euronews/Vladislav Ćup

Lajčak stigao u Tiranu

Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani danas pre podne predviđeno je potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjnju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije. Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Šarl Mišel, Fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama. Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje Zapadnog Balkana i ubrzanje tog procesa. Visoki zvaničnik EU juče je u Briselu naveo da je reč postepenom članstvu u Uniji.

Na samitu će biti potpisana i zajednička deklaracija operatera iz EU i Zapadnog Balkana o postepenom smanjenju cena rominga, počev od 2023. godine, s ciljem da se troškovi nakadno u potpunosti ukinu.

Lideri EU očekuju od zemalja na Zapadnom Balkanu da usklade spoljnu politiku sa EU, a posebno kada je reč o Ukrajini. U tekstu se ističe spremnost da se pojačano radi na integraciji ZB sa zajedničkim tržištem EU.

Euronews/Stefan Goranović

 

Kada je reč o očekivanjima EU od Zapadnog Balkana, lideri EU pozivaju partnere da se drže "osnovnih evropskih vrednosti i principa u skladu sa međunarodnim pravom". Takođe, hitno usklađivanje zemalja Zapadnog Balkana sa viznom politikom EU je od ključne važnosti za upravljanje migracijama i za ukupnu održivost bezviznog režima između regiona i EU, navodi se u delu deklaracije posvećenom upravljanju migracijama, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Navodi se, takođe, da "eskalirajuća ruska agresija na Ukrajinu dovodi u pitanje mir, evropsku i globalnu bezbednost“ i naglašava da je sada, u toku rata u Ukrajini više nego bilo kada važno zajedništvo, što će biti "jasan znak za stratešku orijentaciju partnera" sa Zapadnog Balkana.

Komentari (0)

Evropa