Region

Uhapšen specijalni državni tužilac Crne Gore Saša Čađenović, doveden na saslušanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2022

-

09:38

Uhapšen specijalni državni tužilac Crne Gore Saša Čađenović, doveden na saslušanje
Uhapšen specijalni državni tužilac Crne Gore Saša Čađenović, doveden na saslušanje - Copyright Prinstscreen YouTube/MediaBiro

veličina teksta

Aa Aa

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odeljenje je jutros lišilo slobode specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, navodi se u saopštenju SDT-a. On je oko podneva doveden u SDT na saslušanje.

Kako je saopšteno iz SDT-a, sumnja se da je Čađenović, obavljajući funkciju specijalnog tužioca od sredine 2020. do 2022.godine, učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

"Specijalno državno tužilaštvo će, o svojim daljim radnjama i stanju postupka, blagovremeno obaveštavati javnost, a posebno ističem da su državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinsoti i da svojim javnim izjavama o postupku koji je u toku ne vređaju druga pravila postupka i prava lica protiv kojih se postupak vodi", saopštio je državni tužilac Vukas Radonjić.

Podsetimo, Čađenović je bio najbliži saradnik bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Takođe, Čađenović je sudija koji je nakon podataka koje je Crna Gora dobila od Europola odlučio u januaru da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Situacija je kulminirala kada su u javnosti objavljene fotografije sa Skaj aplikacije, čije dešifrovane poruke je Europol dostavio Podgorici, na kojima se vide službenici Uprave policije Petar Lazović i Ljubo Milović u društvu Radoja Zvicera.

Glavni specijalni tužilac (SDT) Crne Gore Vladimir Novović tada je naložio da se formira predmet i preduzmu sve neophodne radnje i mere radi utvrđivanja da li ima krivičnog dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva u dokumentima Europola. Petar Lazović je uhapšen, a uprkos milionskom jemstvu koje je njegova porodica ponudila za branjenje sa slobode, on je i dalje u pritvoru.

Čađenović je bio tužilac u brojnim predmetima između ostalog i u predmetu tzv. "državni udar", u kojem su lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević prvobitno osuđeni na po pet godina zatvora.

Abazović: Nije uhapšen bilo ko, nego desna ruka Milivoja Katnića

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozdravio je hapšenje Čađenovića.

"Ne znam na koji način da komentarišem a da ispadnem korektan... Možda i dalje postoji neki blagi skeptiizam kod građana, ali sve što je rečeno i obećano iz dana u dan se dešava. Pozdavljam akciju SDT i SPO. Razlika između ovoga jutros i drugih hapšenja jeste da imamo konačno ljude iz iste institucije prema kojem se sprovodi zakon. To do sada nije bio slučaj", rekao je Abazović na otvaranju puta Pljevlja – Mihailovica.

Rekao je da nije uhapšen bilo ko, nego desna ruka Milivoja Katnića.

"Nakon Vesne Medenice, stigosmo i do Čađenovića. Oni koji se nadaju da će ih zaobiđi ruka pravde, nade su im sve manje. Nastavljamo agendu borbe protiv kriminala i korupcije", rekao je Abazović.

GP URA: Hapšenje Čađenovića pokazatelj da tužilačke institucije funkcionišu

Iz Građanskog pokreta URA kazali su da je hapšenje specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića pokazatelj je da tužilačke institucije funkcionišu.

"Podstrek i podrška za SDT da i u narednom periodu radi po zakonu i Ustavu bez izuzetka. Još jedna satisfakcija i značajna pobeda programskih načela URE – Crna Gora nepovratno postaje država zakona i pravde bez kriminala i korupcije, bez mržnje i prošlosti", naveli su na Tviteru iz GP URA.

Hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića dokaz da Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović nastavlja sa praksom sprovođenja prava i pravde za sve, saopštila je Prava Crna Gora.

"Prava Crna Gora pozdravlja današnje hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića zbog čijeg, i njemu sličnih, delovanja je crnogorsko društvo izgubilo veru u institucije, a riječ pravda izgubila svaki smisao", saopšteno je iz te partije.

Kako su naveli, takvo postupanje Specijalnog tužilaštva predstavlja svetli primjer rada i nezavisnosti tužilaštva, i pozitivan primer na koji treba da se ugledaju i ostale crnogorske institucije.

Komentari (0)

Evropa