Region

Prespanski sporazum - pouka za Beograd i Prištinu: Na Ohridu 300 zvaničnika Zapadnog Balkana, EU i SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2021

-

11:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na Ohridu je u toku Prespa forum, na kojem učestvuje oko 300 lidera i visokih zvaničnika regiona, EU i SAD.

Teme panela su očuvanje i oživljavanje evropske perspektive regiona, uspesi i izazovi na Zapadnom Balkanu.

Cilj skupa pod nazivom "Zapadni Balkan - deo koji nedostaje da bi Evropa bila potpuna"  jeste da inspiriše i promoviše dobrosusedske odnose i saradnju. Srbiju predstavlja predsednica Vlade Ana Brnabić.

Reporterka Euronews Srbija Nataša Đulić Banović koja boravi na Prespa forumu rekla je da je glavna poruka da je Prespanski sporazum veliki međunarodni uspeh.

"Navedeno je da bi zemlje Zapadnog Balkana, ako imaju neka otvorena pitanja, trebalo da se ugledaju upravo na ovaj sporazum", prenela je reporterka Euronews Srbija.

Bivši grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da bi upravo dogovor iz Prespe trebalo da bude model za dogovor između Beograda i Prištine.

Euronews TV

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike rekao je za Euronews Srbija da, uprkos tome što Severna Makedonija nije uspela da otvori pregovore sa Evopskoj unijom, i danas dogovor u Pespi predstavlja jedan svetao primer.

"Dogovor u Prespi predstavlja jedan temelj, jedan svetao primer kada region zapravo ume da razgovara i da region ne mora uvek da bude izvor problema već može da bude izvor poruka koje ukazuju da je zapravo da možemo da razgovaramo, da može da bude mir, stabilnosti i napretka. Tako da ovaj sporazum je zamišljen da predstavlja osnovu za razvoj svih daljih sporazuma, a potencijalno i za sporazum koji se tice normalizacije odnosa izmedju Beograda i Prištine", naveo je Subotić.

Subotić: Veto Bugarske kvari imidž EU

"Činjenica da je Bugarska dva puta stavila veto, da je zloupotrebila proces za sopstvene interese, koje predstavlja kao bilatelani problem, to definitivno kvari imidž EU i mogućnost da se dođe do kompromisa između Beograda i Prištine", kaže Subotić.

On je rekao da je Severna Makedonija pristala da promeni ime, a nije dobia nastavak pregovora sa EU kao nagradu, što šalje pogrešnu poruku Beogradu i Prištini da ukoliko oni naprave kompromis, put ka EU neće doživeti nikakve promene.

On je naglasio da je važna uloga civilnog društva, koje treba da uvezuje građane sa EU politikama i da ukazuje koji su benefiti puta i članstva ka EU.

Dragojlović: Skretanje pažnje na proces proširenja

Nataša Dragojlović iz EU Konventa izjavila je za Euronews Srbija da je ovo još jedna od inicijativa koja treba da doprinese boljoj saradnji u regionu.

"Prošlo je 18 godina od kada je u Solunu Evropska unija obećala da će primiti države Zapadnog Balkana u EU, kada ispune sve uslove. Osnovane su brojne regionalne inicijative, sektorske inicijative, na različitim nivoima da se uspostavi bolja saradnja u regionu", rekla je Dragojlović.

Ona je rekla da ne treba očekivati više od skretanja pažnje na temu proširenja.

"Ipak, od predsedavanja Slovenije EU koje je počelo juče, svi treba da očekujemo više", navodi Dragojlović i dodaje da države osim Evropske komisije treba da ubede i ostale države članice da se pregovori otvore.

Euronews TV

Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je održavanje foruma u Prespi ističući da je region sistem spojenih sudova i da ne može u jednom delu da bude dobro dok u drugom delu gore nacionalistički požari.

Čanak je za Euronews Srbija rekao da pozdravlja svaki skup gde će ljudi nešto pametno da se dogovore.

Euronews TV

Komentari (0)

Evropa