Region

Đukanoviću dostavljen ispravljen Zakon o predsedniku, iz kabineta poruka: O daljem postupanju javnost će biti obaveštena

Komentari

Autor: RTCG, Euronews Srbija

14/12/2022

-

16:18

Đukanoviću dostavljen ispravljen Zakon o predsedniku, iz kabineta poruka: O daljem postupanju javnost će biti obaveštena
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, dostavila je danas predsedniku Crne Gore  Milu Đukanoviću ispravljeni akt Izmena zakona o predsedniku, prenosi RTCG.

"Predsednica Skupštine otklonila je faktografsku grešku koju je juče, u svom prvobitnom dopisu, načinila i danas isti uredno dostavila predsedniku Crne Gore. O daljem postupanju šefa države, u aktuelnom mnogostruko izazovnom crnogorskom društveno-političkom ambijentu, javnost će biti pravovremeno obaveštena", saopštio je Boris Bastijančić, savetnik predsednika za ustavni sistem i pravna pitanja.

Đukanović je juče vratio Skupštini izmene Zakona o predsedniku zbog greške u nazivu. Zakon je ponovo usvojen u ponedeljak na skupštinskom zasedanju.

Ispred zgrade Skupštine okupili su se nezadovoljni građani koji su nakon glasanja probili policijsku barikadu, a nekoliko kamenica bačeno je na parlament pri čemu su vrata razbijena. Posle tri sata protesta, bačenog suzavca i sukoba sa policijom, građani su se okupili. Iz Demokratske partije socijalista najavili su da će nastavti vaninstitucionalnu borbu zbog usvojenog zakona, a za sada nije precizirano šta ona podrazumeva.

Šta piše u izmenjenom zakonu

Prema usvojenim izmenama Zakona o predsedniku Crne Gore, predsednik je dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja Vladi u Skupštini. Ova odredba dodatno sužava mogućnosti predsednika države, jer Ustav nije predvideo šta se dešava u slučaju da vladi bude izglasano nepoverenje. Isto je dužan da uradi i ukoliko Vlada ne dobije poverenje u Skupštini, ako predsednik Vlade podnese ostavku ili mu prestane mandat iz bilo kog razloga u skladu sa zakonom.

Tanjug/ Služba za informisanje Predsednika Crne Gore, E-Stock/Petar Jovanović

 

Shodno usvojenom zakonu, predsednik je dužan da predloži novog mandatara u roku od sedam dana, u okviru roka od 90 dana od imenovanja prvog mandatara, za slučaj da je mandat vraćen jednom ili više puta.

"Predsednik predlaže mandatara nakon obavljenih konsultacija, u formi razgovora sa predstavnicima svih političkih partija, grupa građana i nezavisnim poslanicima zastupljenih u Skupštini. Predsednik se kroz razgovor, ili dostavljanjem pisanog obaveštenja od predstavnika političkih partija zastupljenih u Skupštini, ili dostavijanjem potpisa podrške poslanika u formi peticije, informiše o postojanju podrške kandidatu za mandatara", navodi se u izmeni Zakona.

Poziv za konsultacije upućuje se u pisanoj formi. Konsultacije koje se obavljaju u skladu sa ovim članom, po izmenama, moraju biti završene najkasnije tri dana pre isteka roka za predlaganje mandatara Skupštini.

I ovo je jedna od bitnih novih odredbi, jer se njom ograničava mogućnost koju je Đukanović iskoristio prilikom poslednjih konsultacija, kada nije pozvao sve lidere parlamentarnih stranaka, među kojima i lidera Demosa Miodraga Lekića.

Predsednik je dužan i da za mandatara predloži kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine, nakon što on prihvati kandidaturu. Ukoliko skupštinska većina nije postignuta u korist jednog kandidata, predsednik može predložiti kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom, ali nakon ponovnih konsultacija.

"Predsednik je dužan da dan nakon isteka rokova za utvrđivanje mandatara, predloži Skupštini donošenje oduke o skraćenju mandata, ako predlog mandatara kroz postupak konsultacija nije mogao biti utvrđen ili utvrđeni kandidat nije prihvatio kandidaturu", navodi se u izmenama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa