Region

Đukanović opet vratio Zakon o predsedniku, predsednica Skupštine najavila da će sutra dostaviti ispravljenu verziju

Komentari

Autor: RTCG, Euronews Srbija

13/12/2022

-

16:14

Đukanović opet vratio Zakon o predsedniku, predsednica Skupštine najavila da će sutra dostaviti ispravljenu verziju
Đukanović opet vratio Zakon o predsedniku, predsednica Skupštine najavila da će sutra dostaviti ispravljenu verziju - Copyright Ap/Risto Bozovic, EPA-EFE/Igor Kupljenik

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini Crne Gore izmene Zakona o Predsedniku Crne Gore zbog faktografske greške u nazivu.

"Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, danas je primio dopis predsednice Skupštine Danijele Đurović, od 13. decembra ove godine, u kojem je navela da je Skupština Crne Gore 27. saziva na Četvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasedanja u 2022. godini, dana 12. decembra 2022. godine, ponovno odlučivala o Zakonu o Predsedniku Crne Gore i isti izglasala, kako bi šef Države postupio saglasno članu 95 tačka 3, a u vezi sa članom 94 stav 2 Ustava Crne Gore", saopštio je Boris Bastijančić, savetnik Predsednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja.

Kako je pojasnio, predsednik je trebao da proglasi sinoć na skupštinskom plenumu usvojeni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Predsedniku Crne Gore, u svetlu utvrđene imperativne ustavne obaveze.

"Međutim, podsećanja radi, Zakon o Predsedniku Crne Gore donela je Skupština Crne Gore 26. saziva, na Devetoj sednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasedanja u 2018. godini, dana 26. juna 2018. godine. Dva dana kasnije, dakle 28. juna 2018. godine, Predsednik Crne Gore ga je već proglasio Ukazom, koji je od toga dana integralni deo pravnog poretka naše države i proizvodi pravna dejstva", naveo je Bastijančić.

Stoga, kako je saopštio, zarad proceduralne legitimnosti ukupnog zakonodavnog postupka i pouzdanosti spisa formiranog predmeta, Predsednik Crne Gore je, dajući doprinos profesionalnoj međuinstitucionalnoj korespondenciji, uputio dopis u kojem je zamolio predsednicu Skupštine Crne Gore da pravovremeno otkloni faktografsku grešku koju je načinila, a odnosi se na valjanost naziva ponovno izglasanog odnosnog opšteg pravnog akta, i nakon toga mu isti uredan dostavi.

Predsednica Skupštine najavila da će već sutra biti dostavljena ispravka

Predsednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da će ispravljena verzija propratnog akta Izmena zakona o predsjedniku sutra biti dostavljena Predsedniku Crne Gore na potpisivanje.

“Nije greška u Zakonu o izmenama i dopunama zakona koji je usvojen sinoć u parlamentu, već je bila greška u propratnom aktu koja je ispravljena”, kazala je “Đurović” u Intervjuu na TVCG.

Ispravljena verzija će, kako kaže, sutra biti poslata predsjedniku, jer kako navodi Služba predsjednika radi kraće od Službe Skupštine Crne Gore. “Sutra ujutru će biti ponovo dostavljen prateći akt, jer je Zakon već dostavljen”, kazala je Đurović. Nemoguće je, kaže, da ona kao predsednica Skupštine povuče Zakon o predsjedniku, jer to može uraditi samo predlagač.

“Ne možemo govoriti o povlačenju. Juče je jedino moglo da se desi da Zakon ne bude izglasan drugi put”, navela je Đurović.

Skupštine Crne Gore/skupstina.me

 

Podsetimo, nakon sinoćnjeg izglasavanja po drugi put Zakona o predsedniku Crne Gore ispred Skupštine izbili su neredi, kada su građani nezadovoljni izglasanim zakonom probili ogradu i sukobili se sa policijom. Nekoliko kamenica bačeno je na zgradu Skupštine Crne Gore, a vrata su razbijena.

Iz Evropske unije apelovali su na političke aktere u Crnoj Gori da se tenzije spuste i da izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda kako bi zemlja izašla iz institucionalne krize.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković kazao je da se u Skupštini dogodio ustavni puč. On je naveo da je reč o neustavnom aktu i podsetio na mišljenje Venecijanske komisije o spornom zakonu. “Ovo je skretanje Crne Gore sa evropskog sistema vrednosti”, poručio je Živković.

Ističe da se dešavaju političke igre izrežirane na drugim adresama u, kako navodi, Beogradu. “I oni kreiraju politiku u Crnoj Gori”, naveo je Živoković i dodao da je danas definitivno i Ustav pogažen.

"Pošto nam nisu ostavili mnogo prostora za razmišljanje sigurno ćemo imati i druge vidove vaninstitucionalne borbe, jedan od njih ste imali priliku i da vidite danas blokadom nekih saobraćajnica”, naveo je Živković i poručio da DPS ne stoji iza incidenata na današnjem protestu ispred Skupštine.

“Ne stojimo iza nemira, pozvali smo da građane da blokadom saobraćajnica pokažu jedan vid protesta, sve drugo što se dešavalo je izraz revolitiranih građana”, naveo je Živković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa