Region

Đukanović potpisao Zakon o predsedniku, ali neće zvati na konsultacije za mandatara

Komentari

Autor: RTCG, Tanjug

16/12/2022

-

15:53

Đukanović potpisao Zakon o predsedniku, ali neće zvati na konsultacije za mandatara
Đukanović potpisao Zakon o predsedniku, ali neće zvati na konsultacije za mandatara - Copyright Euronews/Stefan Goranović, Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Đukanović potpisao je danas izmenjeni Zakon o predsedniku, koji je drugi put izglasan u parlamentu u ponedeljak. Đukanović je to saopštio na pres konferenciji u Vili Gorica i podsetio na okolnosti u vezi sa usvajanjem Zakona o predsedniku, koji je, kako je kazao, potpisao uprkos svemu, pa i protestima koje veoma poštuje.

Potpisivanjem Zakona, istakao je, njegova ustavna obaveza je ispunjena, bez obzira na to što je, kako je naveo, parlamentarna većina delovala neustavno.

"Neću se pridužiti onima koji ruše Ustav i neću učestvovati u tome", rekao je Đukanović, koji smatra da je usvajanjem pomenutih izmena Skupština izgubila smisao. Parlament je, kazao je, ušao u fazu političkog rada i rušenja ustavnog poretka. Rekao je i da ni predstavnika parlamenta ni kandidata za mandatara neće pozvati na novi krug konsultacija i da, kako je naveo, odbija mogućnost da učestvuje u primeni neustavnog zakona.

"Odgovornost za primenu ovog zakona snosiće upravo oni koji su ga usvojili", poručio je Đukanović. Kada je reč o izboru sudija Ustavnog suda, Đukanović je rekao da se pozicija i opozicija moraju dogovoriti, da problema nema da se sudije Ustavnog suda izaberu blagovremeno i da se može skratiti mandat Skupštini.

Može se, kazao je, imati datum izbora i ostvariti legitimnost izbornog procesa. "Vremena ima, potrebno je malo dobre volje, koje kod parlamentarne većine do sada nije bilo", rekao je crnogorski predsednik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa