Region

Hrvatski sabor doneo odluku: Ukrajinski vojnici se neće obučavati u toj zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2022

-

16:10

Hrvatski sabor doneo odluku: Ukrajinski vojnici se neće obučavati u toj zemlji
Hrvatski sabor doneo odluku: Ukrajinski vojnici se neće obučavati u toj zemlji - Copyright AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski vojnici neće se obučavati u Hrvatskoj, odlučio je danas sabor. Predlog vlade premijera Andreja Plenković o učešću Oružanih snaga Hrvatske u misiji EUMAM nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu od 101 poslaničkog glasa.

Za misiju je glasalo 97, a protiv je bilo 10 poslanika. Učešće Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tokom naredne dve godine.

Vladin predlog i kandidovanje Hrvatske za ovu misiju nije imao saglasnost predsednika Zorana Milanovića. Glasanju na vanrednoj sednici parlamenta prethodila je burna rasprava u kojoj je deo poslanika opozicije oštro kritikovao aktuelnu vlasti.

"Hrvatska nije Nemačka ni Poljska, ne trebamo se petljati tamo gde nam nije mesto. Pao je dron... Mi nismo sebe u stanju braniti, a kamoli nekoga da obučavamo", rekao je poslanik Marijan Pavliček. Poslanica Dalija Orešković je poručila da još nije kasno da Plenković razgovara sa Milanovićem i na taj način ispoštuje njegova ovlašćenja. Željko Lenart iz kluba poslanika HŠ i RF je rekao da je većina građana protiv ove odluke, a Nino Raspudić iz Mosta je konstatovao da su se ministru kada su kandidovali Hrvatsku za misiju u Briselu junačila, a onda se, kazao je, "Plenković našao u situaciji da mora da siluje Ustav".

"Ovo je kršenje Ustava. Ovo nije smelo doći u Sabor", istakao je Raspudić. Poslanik Hrvoje Zekanović sugerisao je protivnicima predloga da se pridruže slavlju u Moskvi na kojem će biti Putin. Zekanović se tokom obrazlaganja predloga verbalno sukobio za Pavličekom, a Bulj sa Ante Bačićem iz HDZ-a.

Bačić je, naime, Bulja nazvao "Milanovićevim psićem", što je Nikola Grmoja ocenio žalosnim ponašanjem jednog poslanika. Lider Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, inače bivši HDZ-ovac, predložio je da se Ukrajincima pošalje humanitarna pomoć.

"Obuka vojnika bi izložila Hrvatsku ruskoj vojsci", rekao je Penava. Tokom rasprave, predsednik parlamenta Gordan Jandroković podelio je više opomena poslanicima.

Komentari (0)

Evropa