Region

Iznenađenja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, Tomašević i Škoro u drugom krugu u Zagrebu

Komentari

Autor: Tanjug, Index.hr

17/05/2021

-

11:10

Iznenađenja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, Tomašević i Škoro u drugom krugu u Zagrebu
Iznenađenja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, Tomašević i Škoro u drugom krugu u Zagrebu - Copyright Tanjug/Hina/Daniel Kasap

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj su u nedelju održani lokalni izbori, na kojima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština. Prema preliminarnim rezultatima, Tomislav Tomašević iz platforme leve orijentacije "Možemo" vodi u trci za gradonačelnika Zagreba, dok u Vukovaru najviše glasova ima dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava.

Kako piše Index.hr, pobeda Tomislava Tomaševića u Zagrebu nije iznenađenje, ali jeste broj glasova koji je dobio jer niko nije očekivao toliku nadmoć nad drugim kandidatima. Njemu je malo nedostajalo da pobedu odnese već u prvom krugu.

Naime, Tomašević je, prema izveštaju Državnog izbornog povjerenstva (DIP), osvojio 147.631 glas, odnosno 45,15 odsto glasova u Zagrebu. Drugoplasirani je Miroslav Škoro, kandidat Domovinskog pokreta, sa kojim će se Tomašević suočiti u drugom krugu zagrebačkih izbora. On i kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević zajedno su osvojili 76.098 glasova, što je duplo manje nego što je osvojio Tomašević. Škoro je dobio 39.789 glasova (12,16 odsto), a Pavičić Vukičević 36.309 (11,10 odsto).

Hrvatski portal piše da je Tomašević ne samo nadmoćno pobedio najveće rivale, već je i dobio i isti broj glasova u Zagrebu kao i njegovih pet protivkandidata zajedno.

Tanjug/Hina/Damir Seničar

Lokalni izbori održani su u nedelju

Penava vodi u Vukovaru 

Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik i bivši HDZ-ov kandidat, koji se sada kandidovao ispred desničarske liste IP-NL, HKS, prema privremenim rezultatima nakon obrade svih biračkih mesta, ulazi u drugi krug s kandidatom HDZ-a Nikolom Mažarom, i izjavio je da u drugom krugu očekuje pobedu.

"Ishodi ovih izbora su relevantni i dominantni za nas i prema njima procenat razlike u moju korist je ogroman, a dominantni ćemo biti i u Gradskom veću", rekao je Penava, prenosi Index.hr.

HDZ-ov kandidat Nikola Mažar takođe je rekao da u drugom krugu očekuje pobedu.

"Birači su već sada rekli šta žele - žele Vukovar mira, Vukovar dobrostanja, Vukovar zadovoljnih stanovnika, a ne Vukovar podela, nemira i sukoba", istakao je Mažar.

Prema preliminarnim rezultatima izbora za gradonačelnika Vukovara, u drugi krug ulaze Penava sa osvojenih 43,80 odsto glasova i Mažar, koji je dobio poverenje 24,81 odsto birača.

Na trećem mestu je bivši SDP-ovac Željko Sabo, za koga je glasalo 15,48 odsto birača.

U Gradskom veću Vukovara Nezavisna lista Ivan Penava-Hrvatska konzervativna stranka ima 41,78 odsto glasova, lista HDZ-a 21,71 odsto, dok se na trećem mestu nalazi Samostalna demokratska srsk stranka (SDS S) sa 11,30 odsto glasova.

Izborni prag prešli su i Demokratski savez Srba (5,83 odsto) i koalicija Živim Vukovar predvođena HNS-om (5,54 odsto).

U Gradskom veću, nakon niza godina, neće biti SDP-a, koji je osvojio poverenje 3,91 odsto vukovarskih glasača.

Tanjug/Hina/Damir Seničar

Na izborima je učestvovalo više od 38.000 kandidata

Split za Puljka

U Splitu u drugi krug verovatno idu Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, sa osvojenih 27,3 odsto glasova, i Vice Mihanović iz HDZ-a s 22,33 odsto glasova.

Aktuelni zamenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HŠ) vodi u Rijeci sa osvojenih 30,16 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac sa osvojenih 16,03 odsto.

U Kninu najviše glasova - 38 odsto osvojio je dosadašnji zamenik gradonačelnika Marijo Ćaćić kandidat grupe građana, a u drugi krug ide i Nikola Blažević kandidat HDZ-a.

Na trećem mestu – sa osvojenih 13,68 odsto je Anja Šimpraga, saborska poslanica SDSS-a. Ona je prvi kandidat za čelno mesto u gradu ispred srpske zajednice još od Oluje, što se tumači kao veliki pomak.  

Aktuelni gradonačelnik Knina i kandidat grupe birača za šibensko-kninskog župana Marko Jelić pobednik je prvog kruga izbora, prema prvim nezvaničnim rezultatima DIP-a.

Jelić je, nakon prebrojanih rezultata sa svih 211 biračkih mesta, osvojio 36,52 odsto, odnosno 16.557 glasova.

Aktualni HDZ-ov župan Goran Pauk osvojio je 36,10 odsto, odnosno 16.370 glasova.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 38,68 odsto glasova, a sledi nezavisni Berislav Mlinarević, uz podršku desničarskih Domovinskog pokreta i Mosta s 19,62 odsto.

Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je šest župana, izabrano u prvom krugu, osvojivši više od 50 odsto glasova birača, dok će u ostalim županijama odluka o županu biti poznata nakon drugog kruga za dve nedelje.

Građani Hrvatske birali su opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Komentari (0)

Evropa