Region

Istraga u vrtiću u Širokom Brijegu: Majka tvrdi da detetu sa Daunovim sindromom nisu dali da učestvuje u predstavi

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

14:21

Istraga u vrtiću u Širokom Brijegu: Majka tvrdi da detetu sa Daunovim sindromom nisu dali da učestvuje u predstavi
Istraga u vrtiću u Širokom Brijegu: Majka tvrdi da detetu sa Daunovim sindromom nisu dali da učestvuje u predstavi - Copyright Printscreen Instagram/_draganamandic

veličina teksta

Aa Aa

Lokalne vlasti Širokog Brijega naložiće istragu radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi navodnog isključivanja dečaka sa Daunovim sindronom iz dečje predstave povodom Božićnjeg praznika u vrtiću "Trnoružica".

Vlasti su saopštile da su upoznate sa ovim slučajem, nakon što su se u medijima pojavili snimci sa društvenih mreža, na kojima dečak sa posebnim potrebama sedi u hodniku vrtića tokom trajanja predstave.

Iz vrtića su demantovali ove tvrdnje i poručili da se ne radi o isključivanju deteta, već o njegovoj zaštiti. Dečak je, kažu, bio na bini, a onda ga je u jednom trenutku vaspitačica uzela u naručje, a kada ga je spustila, majka ga je uzela i odvela u gardarobu.

Majka deteta je na društvenim mrežama objavila snimak dečaka iz propratni tekst u kom je optužila vrtić da detetu nisu dali da učestvuje u predstavi. Pomenuti video potresao je region, a u saopštenju nadležnih u vrtiću kažu da snimci, koje su preneli i nekii portali, ne odgovaraju istini o samom događaju.

"Podsaknuti pisanjem majke čije je dete, kao dete s poteškoćama u razvoju, korisnik usluga Dečjeg vrtića 'Trnoružica' u Širokom Brijegu, zaposleni u vrtiću odgovorno tvrde da je ona netačno i neobjektivno iznela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja je održana u ponedeljak", navodi se u saopštenju.

Oni tvrde da izdvajanje ili diskriminacija bilo kog deteta nije bila namera, niti praksa zaposlenih u vrtiću, a pogotovo ne dece sa poteškoćama u razvoju.

Ističu da se na jednom od navodno spornih snimaka vidi da je dečak izašao na binu, proveo na njoj određeno vreme, nakon čega ga je vaspitačica uzela u naručje da bi ga zaštitila od pada.

"Vaspitači niti bilo kome od zaposlenih apsolutno nije bila namera da dete isključi iz predstave, već je namera bila da dete zaštiti od pada u trenutku dok druga grupa dece izvodi svoju kratku tačku. Nakon toga, dete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dete u garderobu", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Dodaju da je u gardarobi nastao drugi sporni snimak, kojim je majka dečaka, kako navode, "stvorila neistiniti narativ da zaposleni u vrtiću izoluju dete od ostalih".

"Svi zaposleni vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namera da izoluju dete od ostale dece niti je bilo ko od zaposlenih odveo dete u gardarobu", stoji u saopštenju, koje je potpisala direktorka ove predškolske ustanove, preneli sarajevski mediji.

Komentari (0)

Evropa