Društvo

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom: I roditeljima i deci potrebna sistemska podrška

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2022

-

11:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom simbolično je obeležen juče 21. marta, šetnjom u Knez Mihailovoj ulici pod nazivom "Upoznajte hromozom sreće". Organizatori ovog događaja, koji je imao za cilj da skrene pažnju na osobe sa Daunovim sindromom, su članovi organizacije "Budimo najbolji prijatelji - Srbija" uz podršku Američke ambasade.

Vanjuška Stamenović, članica tog udruženja, ima ćerku sa Daunovim sindromom koja ima 21 godinu, a tokom njenog odrastanja susrela se sa brojnim izazovima.

"Bilo ih je mnogo od njenog rođenja, pa tokom čitavog školovanja, ali u suštini smo ih očekivali i tražili šansu", ispričala je ona u emisiji Euronews Jutro.

Kada je Vanjuškina ćerka upisala školu, inkluzija nije postojala u Srbiji.

"Program inkluzije je započet kad je ona bila treći razred, ali je tad bilo kasno da se preorijentišemo", kaže Stamenović, ističući da Srbija još nije spremna na inkluziju. 

"Nema dovoljno podrške, podrške defektologa pre svega, jer oni odbijaju tu vrstu podrške redovnom sistemu, a u redovnom sistemu obrazovanja nastavnici nisu spremni na inkluziju", smatra ona.

Na pedagoškog asistenta čeka više od 400 dece u Beogradu

Praksa je da deca sa smetnjama u razvoju imaju svoje pedagoške asistente, ali je njih premalo za svu decu. 

Marija Marjanović iz Organizacije "Budimo najbolji prijatelji - Srbija" kaže da na listi čekanja za ostvarivanje prva na asistenta samo u Beogradu ima oko 400 dece.

"Imate u redovnoj školi decu sa smetnjom sa ili bez asistenata, sa učiteljicom koja nije edukovana da radi sa njima. To nije do učiteljice - tu je neophodan defektolog kao medijator, kao podrška koja bi dala učiteljici signale i smernice šta treba da se radi, a od toga bi imali benefit i dete i pratilac. Korist imaju i ostala deca, jer se i oni uče empatiji i pomaganju", ističe Marjanović.

Pixabay

 

Ona ukazuje i da je zbog odsustva sistemske podrške postupak ostvarivanja prava za dete sa Daunovim sindromom izuzetno komplikovan, zbog čega roditelji gube mnogo vremena i energije.

"Trebalo bi i da postoji psihološka podrška koja je usmerena na roditelje, jer samo zdrav roditelj može da odgaja zdravo dete i da mu na pravi način pomogne i da dete iskoristi njegov maksimum", podvlači Marjanović.

Roditelji dece sa Daunovim sindromom podršku mogu pronaći u Organizaciji "Budimo najbolji prijatelji - Srbija" koja je deo međunarodne mreže "Best Buddies" i primenjuje njihovu metodologiju pružanja podrške osobama sa Daunovim sindromom, koja donosi rezultate.

Vanjuškina ćerka je uspešna sportistkinja koja je takođe završila srednju školu. 

"Dobila je šansu da nastavi obrazovanje na Sportskoj akademiji i sprema se za operativnog trenera u karateu. Treba im dati šansu, jer kad im date šansu, oni umeju da je iskoriste - ne samo moja ćerka, nego i sva deca", kaže ona.

Komentari (0)

Srbija