Region

Šarec: Slovenija planira da poveća broj vojnika na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2022

-

07:23

Šarec: Slovenija planira da poveća broj vojnika na Kosovu i Metohiji
Šarec: Slovenija planira da poveća broj vojnika na Kosovu i Metohiji - Copyright Julien Warnand, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Slovenija planira da poveća broj vojnika raspoređenih u misiji Kfora na Kosovu i Metohiji, izjavio je slovenački ministar odbrane Marjan Šarec koji je obišao trupe i razgovarao sa komandantom Kfora, general-majorom Anđelom Mikelom Ristučijem.

"Situacija na KiM bila bi veoma teška bez prisustva Kfora, a Ministarstvo je ispitalo mogućnosti da poveća učešće Slovenije u misiji", rekao je on, prenela je STA.

Šarec je kazao da je teško govoriti o tačnim brojkama jer je pet odsto slovenačkih aktivnih trupa trenutno stacionirano u inostranstvu, uključujući 91 na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će slovenačko prisustvo biti delimično pojačano civilnim stručnjacima i stavljanjem vojnog helikoptera u pripravnost za KiM.

Doprinos Slovenije na KiM je veoma vredan jer slovenačke trupe poznaju oba naroda i dobro poznaju situaciju, smatra Šarec.

Šarec je rekao da nije tajna da Rusija ima interese na Zapadnom Balkanu i da svakako koristi svaki vakuum koji nastaje odsustvom Evrope i NATO.

Prisustvo na toj teritoriji je stoga strateški interes Slovenije ne samo da očuva mir i stabilnost, već i kako je rekao "da ove zemlje konačno napreduju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa