Politika

SEVER KOSOVA 12. DAN POD BLOKADOM Kfor: Analiziramo zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na sever Kosova

Komentari
SEVER KOSOVA 12. DAN POD BLOKADOM Kfor: Analiziramo zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na sever Kosova
SEVER KOSOVA 12. DAN POD BLOKADOM Kfor: Analiziramo zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na sever Kosova - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu, Marjan Vučetić,

veličina teksta

Aa Aa

Dvanaesti je dan od kako su Srbi na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Kažu da će barikade biti uklonjene kada budu oslobođeni Milјan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa pokrajine. Istovremeno su blokirani prelazi Jarinje i Brnjak pod kontrolom kosovske policije. Mirno je, ali i dalje postoji oprez zbog straha od provokacija. Kfor poziva sve strane na KiM da omoguće bezbednost i slobodu kretanja i da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga. Krizni štab srpskog naroda pozvao je na protest sutra u 12 časova u Rudaru kod Krsta zbog, kako su rekli, najnovijih pretnji Aljbina Kurtija i direktne podrške nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea Kurtiju.

Ključni događaji:

  • MSP Španije: Ne možemo da glasamo za aplikaciju KiM za EU
  • Vučić: Kfor korektniji od nekih zapadnih vlada, ali očekujem negativan odgovor na zahtev Beograda
  • Srbi sa Severa pozivaju na "najveći protest ikada" u četvrtak u podne
  • Kfor analizira zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM
  • Stoltenberg:Bezbednost na Kosovu ključ stabilnosti Zapadnog Balkana
  • Sin Dejana Pantića: Ni posle 12 dana nismo mogli da čujemo ili vidimo oca
  • Brnabić: Na ivici smo oružanog sukoba zbog poteza Prištine
  • Šef operative kosovske policije: Dejan Pantić se nalazi u policijskoj stanici na Jarinju
  • Srpska lista: Svečlja najdirektnijim pretnjama crta metu na čelu Gorana Rakića
  •  Prištinski mediji: Dve detonacije u Severnoj Mitrovici

Kako je protekjao prethodni dan na severu Kosova i Metohije pogledajte u jučerašnjem blogu

23.50 Suniog: ZSO ne bi bila monoetnička, treba da bude formirana u skladu sa sporazumom

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog ocenio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne bi bila monoetnička, jer u opštinama koje bi njenim osnivanjem bile obuhvaćene, žive i druge zajednice i da bi u skladu sa ranije potpisanim sporazomom ona trebalo da bude formirana.

Suniog je u intervjuu za Klan Kosova izneo stav da ZSO ne bi bila monoetnička, što je u prošlosti premijer privremeni prištinskih institucija Aljbin Kurti koristio kao opravdanje za to što odbija da formira ZSO, prenosi Kossev.

"Naglasio bih još jednu važnu stvar, to nije jednonacionalno udruženje kako to neki kažu”, precizirao je Suniog.

Kazao je da ZSO predviđa da se usluge pružaju i nesrpskim zajednicama.

"Dakle, u tih 10 opština žive velike nesrpske zajednice. Ovo udruženje, ponavljam, treba da bude osnovano na osnovu sporazuma i na osnovu odluke Ustavnog suda i u skladu sa Ustavom Kosova”, naglasio je Suniog.

Kako je rekao ZSO treba da bude osnovana u skladu sa odlukom Ustavnog suda u Prištini.

"Ovo je sporazum koji je potpisan 2013. godine, a ratifikovala ga je i većina u Skupštini Kosova. Dakle, to nije samo međunarodni ugovor, već je to i unutrašnji zakon koji je odobrila ustavna većina”, rekao je Suniog.

Podsetio je i na sporazum iz 2015, odnosno na to da je on poslat ustavnom sudu radi ocene ustavnosti. Za razliku od prištinskih zvaničnika koji se neretko pozivaju na odluku ovog suda kada iznose tvrdnje da je formiranje ZSO neustavno, šef Kancelarije Evropske unije u Prištini ne deli njihovo mišljenje.

"Ako pažljivo pročitate odluku Ustavnog suda, ona u suštini kaže da bi trebalo da se osnuje ZSO”, rekao je Suniog i zaključio da odluka tog suda ne sprečava osnivanje ZSO.

16.56 Kosovska policija postavila punktove na putu Kosovska Mitrovica-Leposavić

Kosovska policija saopštila je danas da je na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić, na severu KiM, uspostavila kontrolne punktove.

"Policija je uspostavila punktove za vozila kako bi garantovala promet i slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i sprečavanje kriminalnih radnji i šverca uopšte", navodi se u saopštenju kosovske policije, prenosi Koha.

Ranije je RTS objavio telefonske snimke na kojima se, kako navodi, vide pripadnici jedinice specijalne policije sa dugim cevima, pored više oklopnih vozila, na prilazu glavnom magistralnom putu iz pravca sela Banjska.

16.40 Pantović: Prištinska administracija Pantića proglašava krivcem i pre presude

Advokat uhapšenog Dejana Pantića, Ljubomir Pantović, ocenio je danas da se čini, prema izjavama koje dolaze od predstavnika prištinske administracije, da je Pantić već proglašen krivim.

"Izjave koje smo juče čuli sa visokih mesta u prištinskoj administraciji, liče da već Pantića proglašavaju krivcem, jer reći da se uklanjanje barikada ne može uslovljavati puštanjem zločinca krši pretpostavku nevinosti Dejana Pantića i ukazuje da taj postupak nije korektno počeo", rekao je Pantović Tanjugu.

Podsetio je da kosovski zakon o krivičnom postupku i ustav takozvanog Kosova predviđa pretpostavku nevisnosti i da niko nije kriv dok se krivica ne dokaže kroz pravnosnažnu sudsku presudu.

"Fundamentalno pravo bilo kog čoveka koji je okrivljen u nekom procesu je da niko ne može da ga naziva zločincem, da smatrra da je kriv dok se ta krivica ne dokaže u pravosnažnom krivičnom postupku", rekao je Pantović.

Advokat naglašava da se sa Pantićem nisu videli ni njegovi branioci, ni članovi porodice. Dodao je da su njegovi radnioci dva puta pismenim putem od sudije tražili da dozvoli da ga posete i oni, kao i da se poseta odobri njegovoj suprugi i sinu. Najavio je da će ponovo sutra podneti pismeni zahtev da se Pantiću omogući telefonski poziv, poseta branilaca i članova porodice.

15.36 Vučić: Kfor korektniji od nekih zapadnih vlada, ali očekujem negativan odgovor na zahtev Beograda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bakuu da se Kfor na Kosovu i Metohiji ponaša mnogo korektnije od nekih zapadnih vlada, mada očekuje nagativan odgovor na zahtev Beograda za povratak do 1000 pripadnika srpskih snaga.

"Očekujem da odgovore negativno, oni su sposobni da obavljaju dužnost i ponašanje Kfora je korektnije od nekih zapadnih vlada. Oni se ponašaju u skladu sa Rezolucijom 1244 na ozbiljan i odgovoran način, za razliku od svih drugih", rekao je Vučić u odgovoru na pitanje novinara da li postoje neke analize, šta očekuje i šta su stavovi Kfora. Opširnije u odvojenoj vesti.

Prinskrin/Tanjug

 

15.07 Dendijas: Zabrinuti zbog situacije na severu Kosova

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas izrazio je danas u Tirani zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i Metohije i istakao da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine. Dendijas je tokom zajedničke konferencije za novinare sa albanskom ministarkom spoljnih poslova Oljtom Džačkom rekao da bi svi trebalo da sagledaju realno stanje, da budu što konstruktivniji i da povlače prave poteze, prenose Reporteri.

"Na sastancima koje sam imao u Prištini i Beogradu istakao sam potrebu za nastavkom dijaloga Srbije i Kosova u cilju postizanja sveobuhvatnog rešenja", rekao je Dendijas.

15.03 Stoltenberg: Bezbednost na Kosovu ključ stabilnosti Zapadnog Balkana

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je bezbednosna situacija na Kosovu ključ stabilnosti Zapadnog Balkana.

"Održavanje bezbednog okruženja na Kosovu je ključno za stabilnost regiona Zapadnog Balkana", naveo je Stoltenberg na Tviteru, u video obraćanju povodom kraja godine.

 

14.50 Pripadnici jedinice specijalne policije na putu u blizini sela Banjska

Pripadnici jedinice specijalne policije pojavili su se danas na prilazu glavnom magistralnom putu iz pravca sela Banjska u opštini Zvečan, javlja RTS. Prethodnih dana od podizanja barikada na severu njihovo prisustvo u blizini magistralnog putnog pravca Mitrovica-Raška nije bilo vidljivo.

Na telefonskim snimcima vidi se grupa specijalaca sa dugim cevima, pored više oklopnih vozila parkiranih na samom putu, piše RTS

13.08 Prosvetni radnici na barikadama drže onlajn nastavu

Nastava za učenike srednjih škola na severu Kosova i Metohije odvija se onlajn, a drže je profesori sa barikada na kojima se nalaze. Nakon sedmodnevnog prekida zbog pogoršane bezbednosne situacije, nastava u školama na severu KiM nastavljena je u ponedeljak.
Prema rečima direktorke Medicinske škole u severnom delu Kosovske Mitrovice Marine Biševac, mnogi srednjoškolci idu u školu van mesta u kojima žive i nisu u mogućnosti da pohađaju nastavu u učionicama.

Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

 

12.26 Brnabić: Na ivici smo oružanog sukoba zbog poteza Prištine

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas nevladine organizacije, koje su deo Nacionalnog konventa da se oglase povodom torture koju proživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji. Brnabić je na sednici Nacionalnog konventa u Skupštini Srbije istakla da u ovom trenutku svi treba da daju sve od sebe da se sačuva mir.

“Mi smo na ivici oružanog sukoba zahvaljujući jednostranim potezima Prištine. Organizacije civilnog društva, molim vas da se oglasite povodom torture koju proživljavaju Srbi na KiM. Moramo zajedno da sačuvamo mir”, poručila je Brnabić.

Ona je upitala gde je na evropskom kontinentu moguće da 12 dana nemate informaciju o uhapšenom čoveku, navodeći da je reč o Dejanu Pantiću.

12.17 MSP Španije: Ne možemo da glasamo za aplikaciju KiM za EU

Španija ne može da glasa za aplikaciju Kosova za članstvo u Evropskoj uniji jer ga ne priznaje, rečeno je za Kosovo onlajn iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

"Španija, kao i druge zemlje Evropske unije, nije promenila stav o nepriznavanju Kosova i smatra da je dijalog Beograda i Prištine jedini mogući način da se postigne trajno rešenje spora oko teritorije. Po logici nepriznavanja, Španija ne može da glasa za aplikaciju za članstvo u EU", navodi se u odgovoru Pres službe MSP Španije.

12.12 Kfor analizira zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM

Kfor je danas saopštio da "trenutno analizira nedavni zahtev Srbije"  za povratak do 1.000 pripadnika njenih snaga na Kosovo i Metohiju i da će ta misija NATO u Pokrajini nastaviti da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja. Kako je navedeno u saopštenju, Kfor je nedavno "pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga", što se pokazalo "kao izuzetno uspešna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj saradnji Kfora s Vladom Crne Gore, načelnikom srpskog Generalštaba, institucijama na Kosovu i misijom Euleksa. 

"Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izveštaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstracija", navode iz Kancelarije za odnose sa javnošću Kfora.   

"Trenutno analiziramo nedavni zahtev Vlade Srbije. Nastavićemo da obezbeđujemo bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja koji podstiču produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da stvore dugoročna, održiva rešenja u korist svih zajednica koje žive na Kosovu", saopštio je Kfor. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

 

11.30 Jovanović: Samo Srbi mogu da uklone barikade, ne Kfor ili Euleks

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović izjavio je da barikade na severu Kosova i Metohije mogu da uklone samo lokalni Srbi, a ne misija Kfora ili Euleksa.

Jovanović je za Politiku rekao da neće biti dozvoljeno da se ostvare spekulacije po kojima bi blokadu mogli da uklone pripadnici hrvatskog i albanskog kontigenta u misiji Kfora.

"Tako nešto nije moguće. Barikade nisu proizvod nečijeg hira ili obesti, već dokaz ugoženosti Srba u delu svoje države koja je pod nadležnošću UN", naveo je predsednik Nove Demokratske stranke Srbije.

Prema njegovim recima, barikade na severu će biti uklonjene kada svi nepravedno pritvoreni Srbi koji se nalaze u kosovskim zatvorima budu pušteni na slobodu i kada budu uklonjene baze na severu Kosmeta.

11.01 Hodža: Barikade će biti uklonjene kada se napravi odgovarajuća procena

Operativni direktor u kosovskoj policiji Gazmend Hodža izjavio je da će barikade, koje su Srbi postavili na severu KiM, biti uklonjene "onog trenutka kada se napravi odgovarajuća procena" i  dodao da postoji plan intervencije na svakoj barikadi.

"Barikade će biti uklonjene onog trenutka kada se napravi odgovarajuća procena i kada se utvrdi da interesi naše države, građana, naše policije, trpeti najmanje posledica tokom našeg delovanja", rekao je Hodža, prenosi portal "Kaldžo".

On je dodao da će sprovesti naređenje kada ga dobiju. Nešto ranije, član Sindikada kosovske policije Imer Zećiri rekao je da kosovska policija čeka odgovor od prištinskih institucija i međunarodnih organa da se pristupi deblokadi puteva, uz upozrenje da "kosovska policija neće čekati beskonačno".

10.43 Brnabić: Izjava nemačkog ambasadora u Prištini je brutalna i bezobrazna

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je jutros da je izjava nemačkog ambasora na Kosovu i Metohiji Jerna Rodea da su barikade nelegalne i da se moraju ukoniti do Božića "brutalna i bezobrazna". 

Branabić je gostujući na Televizji Pink kazala da Srbi na barikadama svojim dostojanstvenim ponašanjem pomažu Beogradu da pokuša da na diplomatski način dođe do nekog rešenja ove situacije i da je neverovatno da na sva dešavanja imamo izjave nemačkog ambasadora koji šalje neverovatne poruke. Opširnije u odvojenoj vesti.

09.20 Sindikat policije sa KiM: Barikade neće još dugo potrajati

Imer Zećiri iz Sindikata kosovske policije rekao je danas da blokade na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak neće još dugo potrajati, prenela je "Koha".

On je rekao da se čeka odgovor na zahtev policije upućen prištinskim institucijama i međunarodnim organima da se pristupi deblokadi puteva.

"Nećemo čekati beskonačno, odgovorno tvrdim. Uprkos opasnostima, policija želi da ima deblokirane puteve i da sve normalno funkcioniše, bez prepreka. Nećemo dugo trpeti ovu blokadu. Očekujemo da će zahtevi rukovodstva policije biti prihvaćeni", rekao je Zećiri u intervjuu za "Interaktiv".

Kako dodaje "Reporteri", KFOR je saopštio da su, od postavljanja barikada na graničnim prelazima Jarinje i Bernjak, njihove jedinice prevezle devetoricu policajaca kojima je pozlilo nakon što su patrolirali tim delom KiM. 

Tanjug/STR/bs

 

09.00 Vučević: Kurtijeva izjava pokazatelj da ne mari za ljudske živote

Ministar obrane Miloš Vučević ocenio je je danas da je izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve, opšta pretnja Srbiji i narodu na KiM i jasna poruka da Kurti ne mari za ljudske žrtve.

"Kurti želi da predstavi da su samo te barijere problem, sve ostalo je idealno, pa kada oni to uklone, koliko god treba da ljudi strada i sa jedne i sa druge strane posle toga sve će biti idealno", kazao je Vučević.

Ministar je naveo da je situacija na severu Kosova veoma komplikovana, a da je dodatno usložnjava i izjava ambasadora Nemačke u Prištini Jerna Rodea da se barikade moraju ukloniti do 25. decembra, dodajući da je to scenario koji nas ne vodi u smirivanje tenzija, već u haos.

"Srbija mora da nastavi sve što je do nas u kontekstu diplomatskih kontakata i razgovora i moramo da se rukovodimo racionalnim rezonima kako ne bismo napravili neku grešku", kazao je Vučević.

08.10 Hodža: Dejan Pantić se nalazi u policijskoj stanici na Jarinju

Šef operative kosovske policije Gazmend Hodža izjavio je da se uhapšeni bivši policajac Dejan Pantić nalazi u policijskoj stanici na Jarinju i on tvrdi da mu nijedno pravo nije povređeno, prenosi Kosovo onlajn pisanje Kaldža.

Kako je rekao, Pantić je smešten u policijsku stanicu na Jarinju zbog okolnosti koje su nastale nakon postavljanja barikada.

"Nisam siguran za porodicu, ali njegov advokat je bio prisutan kada ga je sud ispitivao. Sloboda kretanja u tom delu je ograničena, barikade su ono što je onemogućilo posetu", rekao je Hodža.
Iako Hodža za uskraćivanje posete Pantiću krivi barikade, porodica Dejana Pantića je juče došla do baze specijalnih kosovskih jedinica blizu prelaza Jarinje kako bi ga videla ili makar čula, ali im to nije bilo dozvoljeno.

"Živi u istim uslovima kao i naši policajci u toj policijskoj stanici. Ne spava na stolici, spava u krevetu, obezbeđuju mu se hrana, voda, lekovi koje mu prepiše lekar. Posetio ga je medicinski tim Euleksa", rekao je sinoć Hodža.

On je dodao da se "ne radi o bilo kakvom maltretiranju". 

"Nema maltretiranja, fizičkog zlostavljanja ili uskraćivanja njegovih prava. Uslovi su takvi kakvi su u toj policijskoj stanici. Ali nijedno njegovo pravo nije povređeno. Policija je i njemu podelila ono što ima za sebe", dodao je Hodža. Pantić je uhapšen 10. decembra na prelazu Jarinje.

Tanjug/Ivan Radulović

 

07.25 Srpska lista: Svečlja najdirektnijim pretnjama crta metu na čelu Gorana Rakića

Srpska lista najoštrije je osudila, kako je navela u saopštenju, ''crtanje mete na čelu predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželala Svečlje'', koja dolazi svega nekoliko časova nakon pretnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama.

Oni su optužili kosovske vlasti za trenutnu situaciju. U saopštenju se podseća da se na barikadama nalazi srpski narod, lekari, profesori, ugledni građani, žene, majke, sestre, a ne kriminalci.

Iz Srpske liste još ističu da ne očekuju reakciju međunarodnih predstavnika niti procesuiranje Svečlje zbog lažnih optužbi koje je izrekao, ali da poručuju "Svečlji, Kurtiju i njihovim mentorima da nema te pretnje koja će uplašiti bilo kod člana Srpske liste niti ih sprečiti u nameri da se mirno i demokratski bore za prava i opstanak srpskog naroda". 

''Nakon direktne pretnje Aljbina Kurtija i Dželala Svečlje poručujemo im da ćemo ih smatrati apsolutno odgovornim u slučaju da se predsedniku Rakiću ili bilo kom građaninu ugrozi bezbednost, fizički i psihički integritet'', naglašavaju iz SL.

Svečlja je sinoć optužio predsednika Srpske liste Gorana Rakića da 11 dana "održava barikade" i blokira mogućnost delovanja kosovke policije i kretanje građana na KiM.

"Goran Rakić u saradnji sa kriminalnim i oružanim bandama održava barikade koje već 11 dana blokiraju naše građane i pripadnike Kosovske policije. Jedino znaju da trube o 'ubijanju', dok je jedini jezik koji mi znamo stabilnost, red i zakon, svima i bez razlike.", napisao je Svečlja na Fejsbuku.

07.20 Prištinski mediji: Dve detonacije u Severnoj Mitrovici

Dve detonacije čule su se u naseljima u Severnoj Mitrovici, pišu Koha i Reporteri. Prema dosadašnjim informacijama, u detonacijama koje su se čule sinoć nije bilo povređenih, niti materijalne štete, navode prištinski mediji.

„Patrolne jedinice policije javnog reda oko 20.45 i 21.20 časova saopštile su da su se u Bošnjačkoj mahali i naselju Tri solitera, u Severnoj Mitrovici, čule dve eksplozije “, saopštila je policija, a Reporteri prenosi da se sumnja se da su u pitanju šok bombe.
 

Komentari (1)

Драган

21.12.2022 13:56

"Анализирају" - лажови окупаторски.

Srbija