Politika

BARIKADE NA SEVERU KOSOVA Slađanu Trajkoviću određen pritvor do 30 dana, Francuska: Potrebno angažovanje u dijalogu

Komentari
BARIKADE NA SEVERU KOSOVA Slađanu Trajkoviću određen pritvor do 30 dana, Francuska: Potrebno angažovanje u dijalogu
BARIKADE NA SEVERU KOSOVA Slađanu Trajkoviću određen pritvor do 30 dana, Francuska: Potrebno angažovanje u dijalogu - Copyright Profimedia, Tanjug/AP/Marjan Vučetić, Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Srbi na severu Kosova i Metohije osmi dan su proveli na barikadama, na kojim izražavaju protest  zbog hapšenja svojih sunarodnika i upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever Pokrajine. Barikade su postavljenje u Rudaru, Srbovcu, Slatini i Lešku, na magistralnom putu Priština - Raška. Iz pravca koji od Južne Mitrovice vodi ka Ribariću postavljena je barikada u Varagama. Uprkos lošem vremenu, kiši i povremenom snegu, građani su i prethodnu noć proveli na barikadama. Kosovska policija je demantovala da je juče u Kosovskoj Mitrovici uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihailovića o čemu su se prethodno pojavile vesti. 

Ključni događaji:

  • lađanu Trajkoviću određen pritvor do 30 dana
  • Euleks: Pratimo slučaj D.P, dobili zahtev da omogućimo njegov transfer
  • Svečlja sa policajcima na Brnjaku: Kosovo ima kapacitete da ukloni barikade na severu
  • Dačić: Za sada bez odgovora KFOR-a Beogradu
  • Svečlja: Nema spiskova po kojima se hapse bivši policajci
  • KFOR budno prati situaciju na severu Kosova, poziva na uzdržanost
  • KFOR: Razmatramo zahtev Srbije o povratku srpskih snaga na KiM
  •  Supruga uhapšenog policajca Trajkovića: Plašimo se konačne odluke

Šta se tokom prethodnog dana dešavalo na KiM pročitajte u jučerašnjem blogu.

21.35  Lekari i medicinsko osoblje na barikadama

Lekari i medicinsko osoblje Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici nalaze se na barikadama na severu KiM.

"Primorani smo da budemo ovde, ovo je naša reakcija na svakodnevne, neprimerene akcije vlasti u Prištini protiv našeg naroda", kaže prof. dr Zlatan Elek.

Podvlači da je "ovo odgovor vlasti u Prištini, koja kaže da se na barikadama nalaze kriminalci. Mi smo obični građani, naoružani samo dobrom voljom za opstanak i ostanak na ovim prostorima i bićemo ovde sve dok bude bilo potrebno i dok se ne oslobode naši nepravedno uhapšeni građani, a specijalne jedinice, kojima nije mesto ovde, ne povuku sa severa Kosova", poručuje doktor Elek, a prenosi RTS. 

Tanjug/AP/Marjan Vučetić

 

20.32 Radulović: Na komandantu Kfora je da odobri zahtev Srbije

Povodom zahteva za povratak 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo, mora se postaviti i pitanje da li ta incijativa podrazumeva celu teritoriju Kosova ili samo sever, kaže vojni analitičar Vlade Radulović za Kosovo onlajn. Kako navodi, pitanje severa otvara i neka druga pitanja.

"Potencijalni povratak, odnosno zahtev za povratak snaga bezbednosti ima uporište u Rezoluciji 1244 i tamo je jasno definisano u koja četiri slučaja (veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine i na glavnim graničnim prelazima) može doći do toga. S druge strane, vojno tehnički sporazum iz Kumanova jasno prepoznaje obaveze Kfora da spreči svaki ulazak srpskih bezbednosnih snaga, osim u četiri slučaja koja su definisana tačkom 6 aneksa 2 rezolucije 1244", kaže Radulović. 

Ističe da je suština da Srbija na osnovu toga ima mogućnost da traži povratak do 1.000, odnosno kako dokument prepoznaje "u stotinama ne u hiljadama" pripadnika bezbednosnih snaga, ali da je komandant Kfora taj koji tako nešto treba izričito da odobri.

18.57 Francuska: Beograd i Priština da se konstruktivno angažuju u dijalogu

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, povodom podnošenja zahteva Prištine za članstvo u EU, pozvalo Beograd i Prištinu da se "odgovorno i konstruktivno" angažuju u dijalogu u cilju normalizacije odnosa što je, kako su naveli, ključan uslov za približavanje EU i stabilnost regiona.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog ministarstva, Francuska podržava evropsku perspektivu Prištine, kao i drugih na Zapadnom Balkanu. 

Ministarstvo je pozvalo Prištinu da nastavi da sprovodi reforme koje su, kako je navelo, neophodne za njeno približavanje Evropi, posebno u oblastima vladavine prava i zaštite pripadnika manjina. 

"Kosovo, kao i Srbija, takođe mora da se odgovorno i konstruktivno angažuje u dijalogu u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je suštinski uslov za evropsko približavanje dve zemlje i stabilnost celog regiona", poručuju iz ministarstva.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

16.34 Pantović: Apelacioni sud odbio žalbu povodom određivanja pritovra Pantiću

Apelacioni sud u Prištini odbio je žalbu protiv određivanja pritvora Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku policije koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje, a njegova odbrana najavljuje da će se sada obratiti Vrhovnom sudu Kosova.

U timu odbrane Pantića od juče su i advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić, a Pantović kaže sa Kosovo onlajn da je pre sat vremena od advokata Srđana Mitrovića obavešten da je Apelacioni sud u Prištini odbio njegovu žalbu protiv određivanja pritvora za Dejana Pantića. Ovakva odluka suda, kako ocenjuje Pantović, je pogrešna, posebno zbog činjenice da su Pantiću prekršena ljudska prava.

"Mi smatramo da je ova odluka suprotna zakonu jer su Dejanu Pantiću prekršena sva prava ne samo prema Zakonu o krivičnom postupku Kosova, gde on ima prava da kao privatno lice komunicira sa svojom odbranom, advokatima, porodicom, da se javi, da ga oni posećuju i da sa njima razgovara, nego i sa svim međunarodnim procesima, pre svega sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", objašnjava Pantović. 

Pantović kaže da će nastaviti pravnu borbu i da će nakon odluke Apelacionog suda žalbu uputiti Vrhovnom sudu Kosova.

"Pošto je odluka Apelacionog suda konačna, mi imamo pravo da protiv takve odluke podnesemo jedno vanredno-pravno sredstvo Zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu Kosova i to ćemo učiniti u ponedeljak. Ovo ćemo podneti jer su kao što sam rekao Dejanu prekršena sva moguća prava koja on ima kao pritvoreno lice", naglađava Pantović.

15.19 Srpska lista: Svečljine izjave idu u prilog zaoštravanju situacije

Dolazak Dželjalja Svečlje na administrativni prelaz Brnjak je još jedna provokacija Alјbina Kurtija i njegovih poslušnika sa cilјem eskalacije situacije na terenu, saopštila je Srpska lista. Kako su naveli, Dželjalj Svečlja dobro zna da nije dobro došao u srpske opštine na severu Kosova i Metohije, niti ima šta da traži u našim krajevima. 

"Naglašavamo da je srpski narod opredelјen za mir na ovim prostorima, a Svečljine izjave kako je spreman da nastavi sa upotrebom nasilјa i da silom ukloni barikade idu u prilog dalјem zaoštravanju situacije", navodi se u saopštenju Srpske liste.

"U to ime želimo još jednom da naglasimo, da smo opredelјeni za mir, i učinićemo sve da sačuvamo mir i naš narod od nasrtaja iz Prištine, ali ako Kurtijeve jedinice pokušaju nasilјem da uklanjaju barikade, dobiće odgovor srpskog naroda kakav zaslužuju", saopštila je Srpska lista.

14.39 Slađanu Trajkoviću određen pritvor do 30 dana

Sud u Prištini odredio je bivšem policajcu u kosovskoj policiji Slađanu Trajkoviću koji je uhapšen u četvrtak na severu Kosova, pritvor do 30 dana, rekao je advokat Dejan Vasić, preneo je RTS.

Supruga uhapšenog policajca Slađana Trajkovića, Suzana rekla je ranije za RTS da su joj u južnom delu Mitrovice rekli da je njen muž uhapšen, prebačen u Prištinu i da je optužen za ratni zločin. Ovo je jedan u nizu hapšenja na severu KiM u poslednjih nekoliko dana.

14.38 Euleks: Pratimo slučaj D.P, dobili zahtev da omogućimo njegov transfer

Iz misije Euleksa u Prištini saopšteno je da prate slučaj uhapšenog D.P. kao i da su od kosovskih vlasti dobili zahtev da omoguće njegov transfer.  Ovako su iz Euleksa odgovorili na pitanje Tanjuga da li mogu da pruže informacije o tome gde se nalazi bivši policajac Dejan Pantić koji je uhapšen pre nekoliko dana, kao i da li su od kosovskih vlasti dobili zahtev u vezi njegovog transfera. 

Kako je za Tanjug rečeno, misija Euleks je u kontatku sa kosovskom policijom, Kancelarijom kosovskog specijalnog tužilaštva, specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, kao i advokatom D.P.

Kako su naveli iz ove misije, Euleks u skladu sa svojim mandatom prati slučaj kako bi procenili kako kosovske vlasti sa njim postupaju.

Dejan Pantić, bivši pripadnik kosovske policije, uhapšen je 10. decembra na prelazu Jarinje.  Njemu je Osnovni sud u Prištini 8. decembra odredio jednomesečni pritvor, ali kosovske institucije nisu objavile gde se on  nalazi, niti je porodica mogla da stupi sa njim u kontakt.

14.00 KP: Tokom noći postavljana barikada iz pravca Brđana ka Zvečanu

Kosovska policija saopštila je danas da je na Severu Kosova sinoć „postavljana“ još jedna barikada i to iz pravca Brđana ka Zvečanu, prenosi Kossev.

Prema saznanjima KoSSev portala, nova barikada postavljena je na ulazu u Mali Zvečan iz pravca severnog dela Mitrovice, te je sada u ovo naselje moguće ući samo iz pravca Zvečana. Policija u istom saopštenju navodi da je od postavljanja barikada bezbednosna situacija na Severu Kosova ista, te da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni.

13.29 Svečlja sa policajcima na Brnjaku: Kosovo ima kapacitete da ukloni barikade na severu

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja kaže da Kosovo ima kapacitete da uklone barikade na severu i u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom procenjuju situaciju za adekvatan odgovor. Svečlja je na Fejsbuku naveo da se sever Kosova mora što pre vratiti u normalu.

“Svaki trenutak proveden pod barikadama koje su podigle naoružane i kriminalne grupe je previše. Institucije Kosova imaju sve kapacitete da uklone barikade i u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima procenjuju situaciju za adekvatan odgovor.

On je objavio fotografije iz svoje posete prelazu Brnjak na kojima se vidi da večera sa pripadnicima policije.

12.59 Dačić: Za sada bez odgovora KFOR-a Beogradu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da teško može da se razgovara o trajnom rešenju KiM dok se hapse Srbi i dok svakodnevno moraju da se prevazilaze različiti problemi. Dačić je danas, uoči 11. Kongresa SPS u Beogradu, na pitanje da li je Beograd dobio odgovor od Kfora u vezi sa vraćanjem srpkih snaga na KiM kazao da "do ovog trenutka nije upoznat da smo dobili odgovor".

Ministar je, komentarišući situaciju na KiM, ocenio da se nalazimo u jednom virtuelnom procesu koji je prožet raznim nepromišljenim aktima premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, koji je, kako kaže, očigledno najveća smetnja dijalogu.

"Vi ne možete da vodite ozbiljan dijalog o nekim velikim, važnim  pitanjima jer se svakog dana i svake nedelje bavite deeskalacijom i prevazilaženjem različitih problema. Dok su ljudi na barikadama, dok se hapse Srbi, teško možete da razgovarate o trajnom rešenju problema KiM", rekao je Dačić za Tanjug.

On je istakao da je u ovom trenutku početno pitanje deeskalacija problema da bi mogli da se okrenemo dijalogu.

"Mi smo spremni za dijalog, imamo crvene linije, principe, daćemo punu  podršku predsedniku Aleksandru Vučiću kao stranka i koalicija u odbrani naših državnih interesa", rekao je Dačić.

09.20 Supruga uhapšenog policajca Trajkovića: Plašimo se konačne odluke

Supruga uhapšenog bivšeg pripadnika kosovske policije Slađana Trajkovića, Suzana izjavila je jutros da njen suprug u 10 časova izlazi pred sudiju i ističe da se cela porodica plaši konačne odluke.

"Plašimo se konačne odluke jer svi znamo kakav će biti ishod. Kadija te tuži, kadija ti sudi", rekla je Trajković za Tanjug.

Ona je dodala da nema novih informacija o suprugu, te da je od njegovog advokata saznala da se osećao loše i da su mu juče uručeni lekovi.

Printscreen/RTS

 

08.11 Džejmi Šej: Zahtev Srbije upućen KFOR-u biće odbijen

Bivši zvaničnik NATO, Džejmi Šej, uveren je da zahtev Srbije za povratak vojnika i policajaca na Kosovo neće biti odobren, ali je zadovoljan što je Srbija to odlučila da učini javno i transparentno, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Bolje je što je Srbija javno i transparentno zatražila od Kfora da vrati trupe na Kosovo, a ne da to čini jednostrano ili tajno, jer bi to u sadašnjim okolnostima bilo krajnje provokativno“, kaže Šej.

On smatra da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan da ovaj zahtev neće biti odobren, ali kaže da je reč o „političkoj akciji, jer on možda oseća da može da ostvari pobedu u javnosti dok se stvari na terenu ne promene", kaže Šej.

07.55 Svečlja: Nema spiskova po kojima se hapse bivši policajci

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja negirao je da kosovska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce. Svečlja je na svom Fejsbuk nalogu ocenio da je reč o "kampanji dezinformacija Beograda"  kako bi se, tvrdi, opravdale "kriminalne radnje".

„Kampanja dezinformacija da je uhapšen bivši policajac u Severnoj Mitrovici i da su opstruisani radnici elektrodistribucije još jednom dokazuje potrebu da se barikade odmah uklone i da se normalnost na ovim prostorima što pre vrati“, naveo je Svečlja.

Ponovio je tvrdnje Prištine o navodnim "teritorijalnim pretenzijama Srbije", koje su, po njegovom mišljenju, razlog za objavljivanje informacija o tome da kosovska policija ima spiskove prema kojima hapsi bivše policajce.

07.40 KFOR: Pažljivo pratimo situaciju na severu KiM
KFOR je na društvenim mređama objavio da pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije. 
"KOR ima sposobnost i osoblja da omogući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na osnovu rezolucije 1244 iz 1999. godine", navela je misija na Tviteru.

07.30 Od ponedeljka ponovo nastava u školama na severu KiM
Na sastanku načelnika školske uprave Ivana Zaporošca, sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa prostora severa Kosova i Metohije, a na preporuku kriznog štaba, doneta je odluka da se uputi zahtev lokalnim samoupravama da se od ponedeljka izvođenje neposredne nastave za učenike osnovnih škola, a onlajn za učenike srednjih škola.

Komentari (0)

Srbija