Politika

NAPETO NA KOSOVU Policija demantuje da je uhapsila još jednog Srbina, KFOR poziva na uzdržanost

Komentari
NAPETO NA KOSOVU Policija demantuje da je uhapsila još jednog Srbina, KFOR poziva na uzdržanost
NAPETO NA KOSOVU Policija demantuje da je uhapsila još jednog Srbina, KFOR poziva na uzdržanost - Copyright Euronews/Anđelka Ćup, Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Srbi na severu Kosova i Metohije sedmi dan su na barikadama, zbog hapšenja svojih sunarodnika i slanja specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM. I ovu noć su proveli pod šatorima, ali poručuju da neće odustati od mirnih protesta. Dodatno su uznemireni posle vesti da je sinoć uhapšen još jedan bivši pripadnik kosovske policije Slađan Trajković.

Ključni događaji:

  • Srbi sedmi dan na barikadama na severu Kosova i Metohije
  • Beograd KFOR-u predao zahtev za povratak srpskih snaga na KiM 
  • Suzana Trajković: Nemam nikakvih informacija o mužu
  • Uhapšen Srbin iz Severne Mitrovice, bivši pripadnik kosovske policije, određeno mu 48 sati pritvora
  • Advokat: Dobio sam pisana uverevanja da je Pantić dobio lekove
  • Kosovska policija: Srbin osumnjičen za navodni ratni zločin uhapšen na osnovu izjave svedoka
  • Srpska lista: Hapšenje Trajkovića deo Kurtijevog plana da nastavi s progonom
  • Kurti: Svečlja je u stalnom kontaktu sa Kforom i Euleksom radi uklanjanja barikada

Šta se tokom prethodnog dana dešavalo na KiM pročitajte u jučerašnjem blogu.

21.24 Svečlja: Nema spiskova po kojima se hapse bivši policajci

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja negirao je danas da kosovska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce. Svečlja je na svom Fejsbuk nalogu ocenio da je reč o "kampanji dezinformacija Beograda" kako bi se, tvrdi, opravdale "kriminalne radnje".

"Kampanja dezinformacija da je uhapšen bivši policajac u Severnoj Mitrovici i da su opstruisani radnici elektrodistribucije još jednom dokazuje potrebu da se barikade odmah uklone i da se normalnost na ovim prostorima što pre vrati", naveo je Svečlja.

Ponovio je tvrdnje Prištine o navodnim "teritorijalnim pretenzijama Srbije", koje su, po njegovom mišljenju, razlog za objavljivanje informacija o tome da kosovska policija ima spiskove prema kojima hapsi bivše policajce.

20.55 KFOR budno prati situaciju na severu Kosova, poziva na uzdržanost

Komandant Kfora general Anđelo Mikele Ristuća izjavio je da KFOR budno prati situaciju na severu Kosova i Metohije i da su ove nedelje u taj deo pokrajine raspoređene dodatne trupe i patrole.

Kako se navodi u saopštenju Kfora, Ristuća je rekao da ta misija od oktobra pojačava prisustvo na severu KiM i da ima dovoljno raspoloživih snaga da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve na osnovu mandata Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Očekujemo da svi akteri tesno saradjuju sa KFOR-om i uzdrže se od provokativnih demonstracije sile, da obezbede bezbednost i sigurnost svih zajednica", naveo je Ristuća.

On je apelovao na sve strane da se konstruktivno angažuju na stvaranju bezbednog okruženja i omoguće slobodu kretanja na KiM. "Rešenje treba tražiti u dijalogu," zaključio je Ristuća.

20.23 Ispred Predsedništva održan skup "Za odbranu KiM"

Ispred Predsedništva Srbije večeras je održan skup pod nazivom "Za odbranu Kosova i Metohije" sa koga je pozvano na solidarnost sa Srbima koji žive i južno i severno od Ibra. Okupljeni su nosili zastave Srbije i transparent "Kosovo je srce Srbije, a Metohija je duša Srbije". Na bini su se pored ostalih obratili predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, poslanica stranke Zavetnici Bojana Bukumirović i profesor Miloš Ković.

19.30 Džejmi Šej: Zahtev Srbije upućen KFOR-u biće odbijen

Bivši zvaničnik NATO, Džejmi Šej, uveren je da zahtev Srbije za povratak vojnika i policajaca na Kosovo neće biti odobren, ali je zadovoljan što je Srbija to odlučila da učini javno i transparentno, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Bolje je što je Srbija javno i transparentno zatražila od Kfora da vrati trupe na Kosovo, a ne da to čini jednostrano ili tajno, jer bi to u sadašnjim okolnostima bilo krajnje provokativno“, kaže Šej.

On smatra da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan da ovaj zahtev neće biti odobren, ali kaže da je reč o „političkoj akciji, jer on možda oseća da može da ostvari pobedu u javnosti dok se stvari na terenu ne promene", kaže Šej.

Šej kaže da Rezolucija 1244 dozvoljava Srbiji da zatraži povratak 1.000 pripadnika iz redova vojske i policije, ali samo pod određenim okolnostima.

18.50 Prištinska policija demantuje da je uhapsila još jednog Srbina

Direkcija policije u Prištini negirala je da je uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihajlovića u Severnoj Mitrovici, kao i da su njeni pripadnici na severu sprečili radnike elektrodistribucije da izvrše popravku kvara na električnoj mreži.

"Još jednom demantujemo ove spekulacije, pojašnjavajući da nema zvaničnih informacija policije Kosova o hapšenju dotične osobe, kao i da kosovska policija nije ometala i ne ometa ni pod kojim okolnostima, nijednu instituciju ili zaposlenog koji službeno obavljaju svoje dužnosti. Naprotiv, u ovom slučaju su preduzete radnje u saradnji sa nadležnim organima na rešavanju i otklanjanju ovog problema u elektroenergetskoj mreži", navodi se u saopštenju policije objavljenom na Fejsbuku.

Kosovska policija je potvrdila da je sinoć uhapsila Slađana Trajkovića, osumnjičenog za krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

17.15 Petković reagovao na novo hapšenje: Jasno vam je šta je Kurtijeva ideja, da bukvalno progoni naš narod i da se sveti Srbima

Najnovijim hapšenjem Zorana Mihajlovića, nekadašnjeg policajca koga Priština tereti za navodne ratne zločine, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi politiku progona prema srpskom narodu na KiM, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

“Danas je Zoran uhapšen za navodne ratne zločine, a juče drugi policajac Slađan Trajković. Jasno vam je šta je Kurtijeva ideja, da bukvalno progoni naš narod i da se sveti Srbima, pogotovo onim Srbima koji su napustili sve prištinske institucije na severu KiM”, rekao je Petković novinarima. On je istakao da se iz dana u dan dešavaju napadi na Srbe na severu KiM, ne samo institucionalno, već, kako kaže, i fizičko i svako drugo. Petković je podsetio i da je danas sedmi dan kako je u pritvoru Dejan Pantić o kome, kako kaže, porodica još ništa ne zna, niti gde se nalazi, niti da li je dobio lekove.

“Apsolutno je skandalozna izjava šefa Euleksa koji kaže da ništa ne zna o Pantiću. Jedino što znamo jeste da je živ”, rekao je Petković i dodao da bi Kurti umesto što hapsi ljude trebalo da, u skladu sa vladavinom prava na koju se poziva, da obezbedi sva prava Pantiću.

16.55 Nastava u srpskim sredinama na KiM od ponedeljka za srednjoškolce biće onlajn

Na sastanku načelnika školske uprave  sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa prostora severa Kosova i Metohije a na preporuku kriznog štaba, doneta je odluka da se uputi zahtev lokalnim samoupravama da se od ponedeljka nastavi izvođenje nastave za učenike osnovnih škola, a onlajn nastava za učenike srednjih škola

"Imajući u vidu nepromenjenu situaciju u odnosu na trenutak kada je doneta odluka o obustavi nastave, današnja odluka je doneta isključivo imajući u vidu budućnost naše dece i potrebe da se i u ovim, izuzetno teškim uslovima i kompleksnoj situaciji mora omogućiti proces nastave najosetljivijim delovima našeg društva kako ne bi trpeli zbog pritisaka iz Prištine", navodi se u saopštenju.

16.30 KFOR: Razmatramo zahtev Srbije o povratku srpskih snaga na KiM

Kfor je danas potvrdio da je primio zahtev Vlade Srbije za povratak srpskih snaga na KiM i poručio da ga trenutno razmatra.

"Dobili smo pismo iz Srbije i sada ga ispitujemo. Kfor ostaje veoma oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat koji proizlazi od Ujedinjenih nacija", poručuju iz Kfora za prištinsku Kohu.

16.20 Uhapšen još jedan Srbin, nekadašnji policajac kosovske policije

Još jedan Srbin, nekadašnji policajac, uhapšen je danas na severu Kosovske Mitrovice, javlja Kosovo onlajn. Kako navode, reč je o Zoranu Mihajloviću, a za sada nije poznato šta mu se stavlja na teret. Ovo je četvrti Srbin koji je uhapšen u proteklih nekoliko dana. Bivši pripadnik kosovske policije Slađan Trajković uhapšen je juče na severu Kosovske Mitrovice zbog optužbe za navodni ratni zločin. Prethodno su uhapšeni Dejan Pantić i Miljan Adžić.

15.00 Advokat: Trajković stabilno, danas odluka o pritvoru

Advokat Dejan Vasić, koga je Kancelarija za Kosovo i Metohiju angažovala u slučaju Slađana Trajkovića koji je juče uhapšen u Severnoj Mitrovici, istakao je da je danas u Prištini posetio Trajkovića i dostavio mu lekove, i dodao da je njegovo zdravstveno stanje za sada stabilno. Kako je rekao za Kosovo onlajn, ipak je neophodno da Trajkoviću budu odrađeni dodatni lekarski pregledi. Vasić je dodao da će danas biti održana sednica na kojoj će biti odlučeno o meri pritvora, i da će nakon toga znati više informacija o tome za koje krivično delo se Trajković tereti.

14.36 Vučević: Elektronska poruka Kforu poslata još noćas 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je danas tokom obilaska Rečne flotile u Novom Sadu, da su pripadnici Vojske Srbije uručili u pisanom obliku Kforu zahtev za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Republike Srbije na prostor Kosova, objavilo je Ministarstvo odbrane. Vučević je rekao da je jutros oko 11 sati na Merdaru predat zahtev Srbije za povratak srpske vojske na Kosovo, kao i da je u 1 čas ujutru, elektronskim putem Vojska Srbije poslala mejl sa prilozima koje čine Odluka Vlade Srbije, zahtev i dodatna dokumentacija kancelariji Kfora.

 

14.05. Advokat: Dobio sam pisana uverevanja da je Pantić dobio lekove

Advokat uhapšenog bivšeg policajca sa KiM Dejana Pantića Srđan Mitrović izjavio je danas da je od Osnovnog suda u Prištini dobio pisanu potvrdu da su njegovom klijentu uručeni lekovi, a da je on uložio žalbu na rešenje o određivanju pritvora.

"Potvrdila je Kosovska policija iz Regiona Priština, a dobio sam i pisana uveravanja i to od Osnovnog suda u Prištini da su mu uručeni lekovi i ja verujem da ih je zaista dobio", rekao je Mitrović za TV Most.

Kako dodaje, Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini dostavilo mu je rešenje o određivanju pritvora od 30 dana za Pantića sa obrazloženjem, a da je on na to rešenje uložio žalbu i da je podneo zahtev za ocenu zakonitosti određivanja pritvora koji se odnose na uslove pritvora, jer, kako kaže, ima saznanje da se Pantić nalazi u neuslovnoj prostoriji, u kontejneru kod Jarinja. takože navodi da mu je ugroženo dostojanstvo i verovatno još neka Pantićeva prava.  Apelacioni sud, dodao je, mora da reši žalbu u roku od 48 sati.

13.45 Kancelarija za KiM: Obijene kuće i crkva kod Prizrena

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da su meštani zaseoka Bogoševce u Sredačkoj župi kod Prizrena, prilikom nedavnog boravka u svom rodnom mestu, zatekli obijene kapije i vrata na više kuća i primetili da su im pokradeni kućni aparati, garderoba i drugi predmeti. U istom selu obijena je i crkva Svetog Nikole koja datira s kraja 16 veka. Lopovi su razbili i katanac od ulaznih vrata crkve, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni.

Obilaskom sela 12. decembra meštani su primetili da je više kuća njihovih komšija takođe obijeno i da je u njima izvršena premetačina. Prema njihovim rečima, ovo je već četvrti put da se stanovnicima zaseoka Bogoševce planski i masovno obijaju i pljačkaju domovi.

13.38 Suzana Trajković: Nemam nikakvih informacija o mužu

Supruga uhapšenog bivšeg kosovskog policajca Slađana Trajkovića, Suzana izjavila je danas da joj je rečeno da je njen muž uhapšen zbog ratnih zločina i da je prebačen u Prištinu, ali da nema nikakvih drugih informacija o njemu.

"Jutros me je kontaktirao advokat iz Koordinacionog tela. Krenuo je za Prištinu i odneće mu lekove, ne znam da li će dopustiti", navodi Suzana Trajković za TV Most.

13.30 Stano: EU nastavlja rad na deeskalaciji na severu Kosova i Metohije

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je danas da EU nastavlja da radi na deeskalaciji situacije na severu KiM.

"EU zajedno sa partnerima produžava da radi na deeskalaciji posebno  na severu Kosova, tako da bezbedno okruženje i slobodno kretanje mogu da budu osigurani za sve građane", rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

On je istakao da su visoki predstavnik Žozep Borelj i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak u stalnom kontaktu sa sagovornicima u regionu i zemljama članicama kao i sa svim važnim akterima i da se taj rad nastavlja, kao što je to rekao i visoki predstavnik u ponedeljak.

Stano je dodao da EU nastavlja „puno i hitno angažovanje na omogućavanju deeskalacije i napretku dijaloga kako bi se postigli rezultati veoma brzo, ali da je na Srbiji i Kosovu da se angažuju“.

11.58 Kosovska policija: Srbin osumnjičen za navodni ratni zločin uhapšen na osnovu izjave svedoka

Kosovska policija je potvrdila da je Srbin sa KiM uhapšen zbog sumnje da je navodno počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vučitrnu 1999. godine. Uhapšenom je određen pritvor, prenosi Reporteri. Kako se navodi, on je uhapšen na osnovu izjava svedoka da je umešan u taj slučaj. 

11.41 Srpska lista: Hapšenje Trajkovića deo Kurtijevog plana da nastavi s progonom

Srpska lista najoštrije je danas osudila nastavak "represije diktatorskog, antisrpskog režima Aljbina Kurtija" koji je, kako navode, bez ikakvih dokaza uhapsio bivšeg policajca Slađana Trajkovića i optužio za ratni zločin.

"Ovo neosnovano hapšenje je još jedan korak ka destabilizaciji prilika i deo plana Aljbina Kurtija da nastavi sa represijom i progonom Srba sa svojih ognjišta", navodi Srpska lista.

Kako je saopštila Srpska lista, "očigledna namera da se još jedan Srbin otme od svojih najbližih a Srbi zastraše kroz institucionalno nasilje ogleda se u činjenici da je Slađan Trajković više od osam godina bio kosovski policajac, na severu Kosova i Metohije živi duže od 20 godina, i neko se tek sad setio, kada je napustio kosovsku policiju, da ga optuži za ratni zločin".

"Očigledno je da međunarodna zajednica ćuteći posmatra kontinuiranu diskriminaciju srpskog naroda i gaženje osnovnih ljudskih prava, ali nas to neće pokolebati da prestanemo da se borimo za naša prava"; zaključuje se u saopštenju.

 

 

11.23 Nakon zahteva za povratak srpskih snaga na Kosovo: "Važno je tražiti ono što je obećano Rezolucijom 1244" 

Vlada Srbije donela je odluku da se uputi zahtev KFOR-u da se na teritoriju Kosova vrati do 1000 pripadnika vojske i policije u skladu sa Rezolucijom 1244. Zahtev je danas direktno predat komadantu KFOR-a na administrativvnom prelazu. Iako niko od sagovornika Euronews Srbija ne veruju da će to biti odobreno, oni ističu da je važno da Beograd "traži ono što mu je obećano Rezolucijom 1244".

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da veruje da zahtev neće biti odobren, ali da je važno da bude formalno upućen kako Beogradu kasnije, kako je rekao, "kada se promene okolnosti u svetu ne bi rekli da to nikada nije traženo". Sličnog je stava i Pavle Jeremić bivši ambasador Srbije u UN koji kaže da je važno da ostane zapisano da je Srbiji uskraćeno pravo koje je bilo potvrđeno od najviših autoriteta Međunarodne zajednice, Saveta bezbednosti. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews

11.18 Predat zahtev Vlade Srbije Kforu za vraćanje srpskih snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju

Na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM, javila je RTS. Vlada Srbije juče je odlučia da u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbednosti na teritoriju Kosova i Metohije.

Euronews Srbija

08.00 Supruga policajca sinoć uhapšenog na Kosovu: Rečeno mi je da je prebačen u Prištinu i da je optužen za ratni zločin 

Supruga uhapšenog policajca Slađana Trajkovića, Suzana rekla je za RTS da su joj u južnom delu Mitrovice rekli da je njen muž uhapšen sinoć oko 18 časova, prebačen u Prištinu i da je optužen za ratni zločin. 

Ona je za Kosovo onlajn izjavila da je njenom suprugu određen pritvor od 48 sati. Dodala je da je njen suprug od 2013. godine bio u službi Kosovske policije i da je neverovatno da je sada, kada je napustio službu uhapšen.  Kako je navela, njen suprug je dijabetičar, a kod sebe nema potrebne lekove.

"On je dijabetičar, ima i cirozu jetre, juče je ceo dan preležao, a nema lekove kod sebe", dodala je ona. Opširnije u odvojenoj vesti.

 

 

07.40 Kurti:  Svečlja je u stalnom kontaktu sa Kforom i Euleksom radi uklanjanja barikada

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da se sporazum Kosova i Srbije u vidu pune normalizaciju odnosa može postići za nekoliko meseci, kao i da je za to potrebno najveće moguće angažovanje Brisela i Vašingtona, prenosi Reporteri. Kurti je rekao da je Kosovo napravilo korake napred u dijalogu, ali ne i Srbija. On je naveo da je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja u stalnom kontaktu sa Kforom i Euleksom radi uklanjanja barikada. On je dodao i da će Beograd u okviru dijaloga pokrenuti pitanje ZSO.

"Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom je napravljen 2013. godine, zatim, potvrđen 2015. godine, ali nije prošao test Ustavnog suda. Pogodite šta, u Briselu su sklopljena 33 sporazuma, Srbija insistira na tom sporazumu koji nije prošao test Ustavnog suda. Ne poričem da će Srbija u okviru dijaloga pokrenuti pitanje ZSO kao modela za rešavanje pitanja prava nacionalnih manjina. Neka to uradi u okviru dijaloga koji moramo da razvijemo u Briselu", rekao je Kurti.

07.20 Sin uhapšenog Dejana Pantića za Euronews Srbija: Saznali smo da se moj otac nalazi u bazi kod Jarinja i da spava na stolici

Sin Dejana Pantića, Predrag rekao je za Euronews Srbija da sa ocem nije stupio u kontakt još od dana kada je uhapšen kao i da ne znaju ni da li ima lekove, s obzirom na to da je težak srčani bolesnik. On je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" kazao da su od advokata saznali da se sa njim video samo onlajn kao i da se nalazi u nekoj improvizovanoj bazi u blizini Jarinja i da spava – na stolici.

"Ne znamo u kakvom je zdravstvenom stanju, ne znamo gde je i kakav tretman ima. Ne dobijamo nikakvu informaciju ni od koga. Jedina je davanje izjave pred sudijom i tužiocem, i znamo da je bilo onlajn svedočenje. Tada ga je advokat video na svega 10-15 sekundi. Tada je tata rekao da je u blizini Jarinja, da je izmoren, nije se žalio na maltretiranje, ali da nema nikakve uslove", rekao je.

U emisiji je govorio i vlasnik vinarije "Petrović" Srđan Petrović iz Velike Hoče kome je oduzeto 40. 000 vina koji je naveo da je svestan svog prekršaja, ali i da je uveren kako je sve moglo da se reši mirno.

Sagovornici emisije "Direktno sa Minjom Miletić" su saglasni u tome da se Srbima na KiM život drastično promenio ali ocenjuju i to da su oni sada odlučniji nego ikada. Opširnije u odvojenoj vesti i videu.

Euronews


07.10 Vučić: Srbija će KFOR-u uputiti zahtev o povratku srpskih snaga na KiM

Vlada Srbije odlučila je na sinoćnjoj sednici da od KFOR-a traži da se u stotinama do hiljadu srpskih snaga vrati na Kosovo i Metohiju. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je sinoć da očekuje da to neće biti odobreno. Kako je rekao, zahtev će danas na administrativnom prelazu komandantu KFOR-a biti uručen. Vučić je rekao da je to značajna odluka Vlade Srbije, jer je to prvi put da se Vlada pozvala na tu odredbu Rezolucije 1244. Opširnije u odvojenoj vesti.


 

Komentari (0)

Srbija