Društvo

Sin uhapšenog Dejana Pantića za Euronews Srbija: Saznali smo da se moj otac nalazi u bazi kod Jarinja i spava na stolici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2022

-

23:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sin Dejana Pantića, Predrag rekao je za Euronews Srbija da sa ocem nije stupio u kontakt još od dana kada je uhapšen kao i da ne znaju ni da li ima lekove, s obzirom na to da je težak srčani bolesnik.

On je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" kazao da su od advokata saznali da se sa njim video samo onlajn kao i da se nalazi u nekoj improvizovanoj bazi u blizini Jarinja i da spava – na stolici.

"Ne znamo u kakvom je zdravstvenom stanju, ne znamo gde je i kakav tretman ima. Ne dobijamo nikakvu informaciju ni od koga. Jedina je davanje izjave pred sudijom i tužiocem, i znamo da je bilo onlajn svedočenje. Tada ga je advokat video na svega 10-15 sekundi. Tada je tata rekao da je u blizini Jarinja, da je izmoren, nije se žalio na maltretiranje, ali da nema nikakve uslove", rekao je.

On je ispričao šta se dogodilo u danu hapšenja, da je Dejan sa suprugom krenuo u Rašku da kupi lekove i neke osnovne namirnice. Kako je objasnio, najnormalnije su krenuli i prošli administrativni prelaz, dali su lične karte, proverili su ih i pustili. "Apsurdno je da je išao na administrativni prelaz i da se vratio bez problema", istakao je on.

Pantić je kazao da porodica ima podršku zvaničnog Beograda, ali da i dalje ne razumeju pravi povod za hapšenje njegovog oca, jer je on, kako dodaje, vodio miran i penzionerski život.

"Sa predsednikom države se čula majka prvo veče nakon hapšenja, nakon toga mi komuniciramo sa Kancelarijom za KiM, imamo podršku i to je ono što nas drži i daje optimizam. Ne znam kako bi to mogli sami. Mi smo radnička porodica bez političkih angažovanja. Otac je vodio penzionerski život. Ovo je za nas veliki ružan san", kaže.

Objašnjava da njegov otac nije kriv za ono za šta ga terete i navodi da za to postoji i alibi. Njemu se na teret stavlja, kako su rekli, da je izazvao teroristički akt, tačnije napad na prostorije opštinske izborne komisije koja se nalazi tik uz naše zgrade.

"On tog dana nije bio u blizini zgrade. Bio je u gradu kada je čuo detonaciju da se nešto dešava. Zvao je nas da nam kaže da se nešto desilo. Neoboriv je alibi. Kada se napravila gužva on je tada bio ispred zgrade, tu su ga možda snimili, znali su da je bivši policajac", kaže on.

Razlog zašto ne mogu da komuniciraju sa njim, kaže, može samo da pretpostavlja. "Ne znamo zbog čega ne može da se čuje sa nama. Verovatno zato što je Srbin, bivši policajac, možda jer hoće da proteraju ovaj narod i da nas unište psihički. Mislim da ga ovako maltretiraju zato što je Srbin. Ni u Africi nema više ovo, da jedan čovek ne dobije pravo na poziv. Kosovska policija je izdala saopštenje da on ima prava, ali on nema pravo na poziv. Nije nas zvao", poručio je Pantić.

Kako kaže, pored hapšenja njegovog oca i svega što se proteklih dana dešava na KiM, veruje da Srbi koji tamo žive imaju opravdan strah za svoju bezbednost. "Strahuje sada svaki građanin za svoju bezbednost. Nama je lakše na severu, ali sada svaki građanin strahuje. Ja kao sin nisam verovao, ali ako je Dejan Pantić uhapšen, onda je to mogao da bude bilo ko. Ovde nema života ako dozvolimo da nas ovako hapse. Barikade su slamka i simbol otpora i protesta", rekao je on.

Pantić je na kraju apelovao na sve one koji mogu da pomognu njegovom ocu i ukoliko mogu da im omoguće da ga kontaktiraju, da to urade, jer kako kaže, za njih ova priča nema političku, već ličnu konotaciju.

"Meni u ovom trenutku je najvažnije da čujemo oca na minut. Da imamo to pravo koje treba da ima u ovoj zemlji koja je predala članstvo za EU - da ga čujemo. Mi ne znamo da je živ. Iz Euleksa su rekli da ne znaju gde je moj otac. Da neko ko ima uticaja na ovaj slučaj da se umeša, da znamo da je dobro, da je dobio lekove i da ne spava na stolici. Ne mešam se u sudstvo, samo elementarno ljudsko pravo da ga čujemo i da znamo da je dobro", apelovao je on.

Petrović: Moje vino se nije nalazilo u prodaji u Beogradu

Vlasnik vinarije "Petrović" Srđan Petrović iz Velike Hoče rekao je danas posle zaplene vina i rakije da je svestan svog prekršaja, ali i da je uveren kako je sve moglo da se reši mirno.

Podsetimo, pripadnici kosovske policije i Carine sproveli su akciju kontrole proizvođača alkoholnog pića u Velikoj Hoči, a Carina je potvrdila da je doneta odluka o zapleni više od 40.000 litara u tom mestu pošto je utvrđeno da se u jednoj radnji, osim što se prodaje, neovlašćeno se i proizvode alkoholna pića.

Euronews/Printscreen

 

Petrović za emisiju "Direktno sa Minjom Miletić" rekao da od tada više nema nikakvih zvaničnih informacija. "Zadnja informacija koju imam je da nas je kosovska carnina pozvala da u ponedeljak u 9.30 damo otac i ja izjave. Ja sam komunicirao advokata, on će da dođe. Čekamo šta dalje", rekao je. Kaže da je činjenica da je imao dosta vina u svom podrumu, ali da je vino čuvao i nije ga prodavao, kao i da se ono nagomilalo kao posledica korone i karantina.

"Izgovor upada da poljoprivredno gazdinstvo ne može da poseduje toliku količinu vina. Ja ga nisam stavio u promet. To je posledica korone. Grožđe je rađalo, mi smo pravili, ali moje vino nije bilo izloženo nigde. Ja sam ih molio da se dogovorimo ali nadležna istraga, kada su me videli, rekli da odem kući i da će doći po vino. Bilo je dve kutije na kojima je pisalo Srbija. To su bile naše ideje. Naziv vina je bilo na ćirilici, jedno od naziva je bilo Mezohijsko crveno. Mi to vino nismo pakovali u velikim količinama niti smo imali neke ideje", poručio je.

Kaže da je sada njegova porodica dosta oštećena, kao i da će gubitke teško da nadoknade, jer kako kaže, život u enklavi nije lak. "Mi smo sada oštećeni maksimalno. Mi smo vinogradari, porodična tradicija. Svi smo bili zaposleni. Život u enklavi nas je naterao da proizvodimo vino. Sama reč enklava govori sve. Teško je raditi, sve je problem od struje i vode i banalne sitnice su problem. Ponadali smo se da smo izgradili lepe odnose. Čak su i komšije Albanci imali dobar odnos sa nama. Hteo sam da se dogovorimo sve, da podignem kredit, ali oni su sami poveli medije sa sobom. Tu je bio deo ekipe RTK", rekao je.

Dodao je da je bilo i reakcije iz Beograda, ali i to da se njegovo vino nikada nije nalazilo u maloprodajama u ovom gradu. "Razgovor sa Vučićem je bio očinski. Utešio nas je i stao uz nas. Imamo podršku do potpunog rešavanja ovog slučaja. Osetili smo se da nismo sami. Primili su nas i iz Kancelarije za KiM i iz celog sveta. Moje vino nema ni u jednom maloprodajnom objektu u Beogradu niti je bilo izloženo. Moje vino su dobijali naši prijatelji koji su ovde dolazili u hodočašće. Što se tiče prodaje nema ga u prodaji u Beogradu", rekao je.

Život Srba na KiM se drastično promenio

Sagovornici emisije "Direktno sa Minjom Miletić" su saglasni u tome da se Srbima na KiM život drastično promenio ali ocenjuju i to da su oni sada odlučniji nego ikada. Kako kažu, barikade koje su postavljene već gotovo sedam dana predstavljaju simbol otpora protiv politike Aljbina Kurtija, a od vlasti u Beogradu, kažu, očekuju da nastavi sa insistiranjem na formiranju Zajednica srpskih opština, što se i podrazumeva i Rezolucijom 1244, ali i da konkretnije pokrenu pitanje bezbednosti Srba i njihove imovine.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da su upravo dešavanja u Hoči i hapšenje Pantića simboli najnovije situacije i eskalacije na KiM, ali i to da očekuje konkretniju reakciju međunarodne zajednice.

"Situacija kojoj sveodočimo je neprimerena. Smeta mi odsustvo reakcije Brisela. Ova dva slučaja koja su karakteristična i simbolizuju novo stanje na KiM. Mislim na Hoču i hapšenje Pantića. Oni mogu da se kvalifikuju da su upereni protiv srpskog naroda. To odsustvo reakcije mi ne uliva poverenje da možemo da budemo optimisti", smatra Milivojević.

Euronews/Printscreen

 

I bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac saglasan je da je situacija tenzična, ali i dodaje da Kurti to svesno radi, jer očekuje reakciju Srbije koju bi mogao da, kako kaže, okrene u svoju korist.

"Situacija je tenzična, ali mislim da je to tako jer Kurti to želi. On misli da će reakcija biti brutalna, da kaže da se mi upoređujemo sa Rusima. Ovo je skandal. Ovo je strašno. Onemogućiti advokatima i porodici da ne komuniciraju je strašno. Važno je da Srbija ne nasedne na provokacije. Naša greška je bila u tome što smo trebali da krenemo u generalni štrajk a ne da izađemo iz sistema. Trebalo je da se promisli znatno dublje. Razlog za otimizam je taj što sve ovo nije eskaliralo u mnogo veće sukobe. U toj situacjii onda tek ništa ne bi moglo da se predvidi", smatra Šutanovac.

I novinarka Ljiljana Smajlović smatra da Kurti u aktuelnoj situaciji igra ključnu ulogu, i objašnjava da u ovom slučaju igra dvostruku ulogu u smislu da je odložio izbore na proleće i spustio tenziju po pitanju tablica, ali da sa druge strane provocira jer, mnogo bolje od međunarodne zajednice, zna koje su, kaže, bolne tačke Srba na KiM.

"Ono po čemu se sve razlikuje je poslednja reakcija Eskobara. On kaže da je saslušao Srbe, i to nešto što je drugačije u odnosu na ranije. Samo, plašim se da to nije samo retorika u smislu da budemo mirni i da nas je neko saslušao", smatra Smajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija